Pierwsze auto ~15k

31 Maj 2016, 21:53

Witam raz jeszcze. :ok:

Kurs na PJ kat. B zakończony, egzamin umówiony, czas powoli rozglądać się za pierwszym wozem.

1. Budżet: 15k, może być mniej, może być trochę więcej jeśli będzie trzeba. Pakiet startowy + ubezpieczenie to osobny budżet. Wolałbym jeździć taniej niż drożej, więc preferuję zakup auta już z założoną sekwencją LPG renomowanej marki (np. STAG). Dobra instalka to jakieś 1/3 ceny samochodu, więc odpada instalacja na własną rękę - auta nie chcę trzymać do emerytury, więc nie zdąży mi się taki wydatek zwrócić. Jeśli nie rady znaleźć nic z LPG, to jakiś ekonomiczny silnik (np. VTEC) w czystej benzynie.

2. Rejon: Wielkopolskie, Kujawsko-Pomorskie (jestem z Gniezna, w okolicach Żnina mam kogoś, kto mógłby wybrać się na oględziny auta)

3. Użytkowanie:
- przebieg roczny 20-25k km- z racji takiego przebiegu oczywiście wybrałem benzynę + LPG
- miasto 70%
- trasa 30% (głównie po ~60-70 km w jedną stronę)
- interesuje mnie segment C (hatchback 5d) lub D (coupe, sedan) - nie wiem co sprawdziłoby się u mnie lepiej

4. Wymagania:
- auto bezwypadkowe (wiadomo, że nowe to w salonie, więc mała kolizja w przeszłości związania z malowaniem zderzaka nie przeszkadza, ale miejsce pospawanego ulepa jest na szrocie, nie w garażu)
- obowiązkowe wyposażenie: wspomaganie, szyby przednie i lusterka w prądzie, centralny zamek z pilotem, klimatyzacja manualna. Inne przydatne bajery np. Climatronic, czujniki cofania, dobry system audio etc. bardzo mile widziane.
- skrzynia 6-biegowa, wyciszenie na jakimś poziomie (Clio, którym zrobiłem kursowe 30h m.in. w kilku trasach po 50-60 km poza terenem zabudowanym wypada słabo. Przepisowe 90 km/h na ostatnim 5. biegu i ok. 3k rpm + hałas w kabinie)
- równowaga między ekonomią, a osiągami i radością z jazdy (jeździłem m.in. Passatem B6 2.0 TDI, BMW E81 116i, A4 B6 1.9 TDI, mocy IMO było wystarczająco dużo, właściciele chwalili sobie ekonomię - czegoś takiego oczekuję)

Moje typy:

1. BMW E46 R6 (320i/323i/325i... ? Podobno wielkich różnic w spalaniu i jeździe między R6 nie ma, za to jest przepaść w porównaniu do R4, więc szukać jakiegoś konkretnego silnika? W tym wypadku koniecznie chciałbym tą sekwencję jednak) pytanie co z kwestią RWD, a młody kierowca.
2. Audi TT/S3/A3 [pierwsze generacje] 1.8T ew. 1.8 wolnossący w A3 - wydają mi się przestarzałe, ale jednak są chwalone. Tutaj ciekawi mnie kwestia LPG. Warto rozglądać się za A3 8P ew. Golfem V w 1.6 benzynie?
3. Honda Civic VII 1.6 VTEC - niezbyt mi się podoba, ale podobno niezawodna, ekonomiczna i mocy wystarczająco nawet w trasy.
4. Opel Astra H 1.6 / Vectra C 1.8 - niczym nie porywają, jak to Ople. :twisted: Na plus fakt, że łatwiej znaleźć IMO zadbany egzemplarz Opla niż np. BMW na rynku wtórnym.
5. Focus Mk2 1.6 - podobno gazu nie lubi, na portalach ogłoszeniowych same egzemplarze z TDCI pod maską, więc nie wiem dlaczego o nim pomyślałem. Być może dlatego, że jednak gdzieś tam się natknąłem na pozytywne opinie, a Fiesta Mk7 jest w rodzinie i jako wóz wyłącznie miejski sprawuje się świetnie (jednak 1.25 / 82 KM to troszkę za mało na moje potrzeby, z włączoną klimą muł się z niej robi) :)

Z góry dzięki za wszystkie cenne wskazówki. :piwo:
M19
Nowicjusz

Auto: będzie po egzaminie :)

31 Maj 2016, 23:04

Z góry odpuść pozycje 1-3. Nie wątpie, że jesteś rozsądnym człowiekiem, jednak najpierw musisz się nauczyć jeździć (tak, na kursie uczysz się tylko aby zdać egzamin). Nawet najrozsądniejsi po ukończeniu kursu lubili poszaleć, także te auta za kilka lat, jak już oswoisz się z drogą i pojedynczym zestawem pedałów

Fiesta mk7 nie w tym budżecie.
Focusa możesz szukać z prostym i bardzo udanym dieslem 1.6 tdci 90KM. Nie ma w nim żadnych wynalazków typu VTG, FAP czy dwumasa. No i to trochę takie przednionapędowe BMW, bo prowadzenie jest bardzo przyjemne, nawet jak przyciśniesz :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Cze 2016, 06:11

Dokładnie kup sobie coś do 1,6 powiedzmy i naucz się jeździć przez rok-dwa. Oczywiście można powiedzieć, że nie musisz korzystać z tego co fabryka dała ale jak czegoś nie ma to się nie używa.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Cze 2016, 10:15

Dzięki za odpowiedzi.

Czyli dobrze rozumiem, że prosty diesel będzie dobrą alternatywą dla LPG?

Nie zamierzam jakoś szaleć na początku oczywiście, ale chciałbym jakiś zapas mocy do wyprzedzania poza obszarem zabudowanym.

Jakieś jeszcze konkretne propozycje jeśli chodzi właśnie o coś np. z 1.6?
M19
Nowicjusz

01 Cze 2016, 10:54

chłopie ja mam 1.4 silnik i wyprzedzam kogo chce i kiedy chce :)

153 km i 225 nm bezyna
HOSToRIDER
Początkujący

Prawo jazdy: 11 05 1993
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: ford
Silnik: 1.6
Rok produkcji: 2014

01 Cze 2016, 10:56

:lol:

Oj dobra, założyłem z góry, że każdy domyśli się o jakie 1.6 chodzi- takie cywilizowane, wolnossące, +-100 KM. Następnym razem będę bardziej precyzyjny. :mrgreen:
M19
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Opel Ampera, samochód elektryczny podbija Europę
    Ampera – rewolucyjny elektryczny model Opla – to zgodnie ze statystykami sprzedaży z maja 2012 najlepiej sprzedający się w Europie samochód elektryczny. Ten niezwykły pojazd – mający ponad 20-procentowy ...

01 Cze 2016, 13:04

W sumie drobna poprawka wobec mojej wypowiedzi, chodziło mi o pozycje 1 i 2. Civici 1.6 są bardzo ok i mało palą :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

01 Cze 2016, 13:09

Okej, a na jakim modelu się skupić w pierwszej kolejności?
M19
Nowicjusz

01 Cze 2016, 13:49

1. Focus
2. Civic
3. Astra
mike
Moderator
Awatar użytkownika

01 Cze 2016, 14:53

A jak z LPG we Focusie?

Warto może zainteresować się E46 R4 np. 318i żeby nie kusiło na początek? Podoba mi się jednak to auto zarówno pod względem wizualnym jak i pod względem właściwości jezdnych.
M19
Nowicjusz

01 Cze 2016, 15:15

Dajcie spokoj, czy sobie kupi 320i czy jakiegos civica 1.6 to tak samo nie jedzie, a krzywde sobie mozna zrobic w wolnym jak i szybkim samochodzie. Wszystko jest kwestia rozwagi.
Ostatnio edytowany przez 959, 01 Cze 2016, 15:18, edytowano w sumie 1 raz
:naughty:
959
Aktywny

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: E320 CDI
Paliwo: Diesel

01 Cze 2016, 15:17

Wszystkim sobie można krzywdę zrobić, nawet własnymi rękoma jeśli się tylko bardzo chce. :lol:

Tak dodam od siebie, że hobbystycznie jestem strzelcem, co mnie nauczyło tego, jak ważne jest opanowanie i spokój. Można to traktować jako argument za nieco mocniejszym autem. :p Nie ważne czy po kursie czy jakiś czas potem- i tak będę się trzymał tego, że drogi publiczne nie służą do szaleństw.
M19
Nowicjusz

01 Cze 2016, 17:51

959 ja Ci radzę przypomnieć sobie czasy gdy wół był cielęciem :wink: zakładam, że Ty do najmądrzejszych też nie należałeś w maluchu.

Oczywiście, teraz mamy lepsze opony, ESP, ABS itp itd, ale zdrowego rozsądku nic nie zastąpi. Radzę sobie przypomnieć jak to było jak się miało 18-19 lat :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

01 Cze 2016, 18:01

Czyli zdrowy rozsądek styknie do jazdy BMW z R6? Bo tego u mnie dostatek. ;)

Bardziej mnie martwi czy do RWD nie potrzeba już bardziej zaawansowanych umiejętności po prostu. Jak wiadomo w E46 tej elektroniki wspomagającej kierowcę jakoś szczególnie dużo nie ma.
M19
Nowicjusz

01 Cze 2016, 18:05

Ale to nie jest kwestia rozsądku... Jak ktoś ma możliwość (tj. moc) to korzysta. Rozsądek będzie powodował, że na co dzień będzie się jeździć spokojnie ale jak auto będzie miało możliwości to na pewno sprowokuje czasem (choćby aby zobaczyć jak to jest) i tu jest problem... Kto kupuje szybkie auto aby jeździć wolno?

P.S. Wcześniej miałem Accenta z piekielnym 1,3 i co? I się rozpędziłem do 180km/h bo mógł i chciałem zobaczyć. Ale nie robiłem tego potem, bo wiedziałem, że się to auto do tego nie nadaje. Jakbym miał BMW to bym zapierd*** częściej.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010