Pierwsze auto ~17 tyś.

21 Lut 2014, 00:19

Witam, jak w temacie.
Auta szukam już jakieś pół roku, może nie szukam na bardziej rozglądam się. I przez ten cały czas chciałem Diesla, najlepiej TDI. Ale teraz czytając na różnych forach opinie, nie wiem czy będzie to dobry wybór dla mnie. Nie jeżdżę zbyt wiele, a jeśli już to są to krótkie trasy ~10km. Wiadomo, czasem zdarzy się jakiś dłuższy wyjazd, ale rzadko. Za Dieslem przemawiało do mnie przede wszystkim, wytrzymałość, osiągi, oszczędność. Ale teraz tak sobie myślę, szkoda turbiny.

Auta jakie miałem na oku to:
Fiat Grande Punto
Skoda Octavia
Seat Ibiza III
Seat Toledo
Seat Leon(mniej, bo bardzo podatne na kradzieże)
VW Passat B5 FL (jw.)
VW Bora
VW Polo IV FL

Wiem, że sporo tego, ale jeśli zamknąłbym się na jeden czy dwa modele, to bez szans jest znaleźć coś w interesującym stanie.
Czekam na porady. Pozdrawiam ;)
Zulek33
Nowicjusz

Auto: Nie mam

21 Lut 2014, 00:25

Daj sobie spokój z dieslem przy takich krótkich trasach. Nie musisz być trendy i mieć TDI na klapie bo to przereklamowane.
Z tych co wymieniłeś ja osobiście szukałbym Grande Punto z silnikiem 1,4/77KM, bo świetnie jeździ na LPG i o wiele więcej aut w znośnym stanie. Tylko uwaga na auta po "L", bo sporo tego było i sam jeździłem ucząc się.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Lut 2014, 00:41

Diesel Ci się nie opłaci, celuj w LPG. Ode mnie jeszcze takie propozycje:
BMW - pod warunkiem że nie zrażą Cię powszechne opinie typu "dresowóz" itp
Mazda 3/6 - ale trzeba bardzo uważać na blachy bo są słabiutkie i bardzo lubią się z rudą.

Może i nie zamykasz się w jednym czy dwóch modelach ale niemal wszystkie Twoje pomysły zamykają się w grupie VAG. Może warto spojrzeć na coś innego? ;)
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Lut 2014, 00:57

No właśnie nie, moim zdaniem samochody spod VW to najlepsze rozwiązanie. Dobre blachy, łatwo Dostępne czesci, duży wybór. Japonce jakoś mnie nie przekonują. Ale poleccie coś ciekawego jeszcze,jeśli macie swoje zdania. Bardzo chętnie wyslucham.
Zulek33
Nowicjusz

21 Lut 2014, 02:01

Jesli segment B Ci wystarczy to tez polece Grande Punto, po aplikacji lpg bedzie to zdecydowanie najekonomiczniejsza opcja.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

21 Lut 2014, 09:01

A moim zdaniem auta z grupy VAG to najgorszy wybór bo płacisz za znaczek a jak chcesz tanie części i dobry samochód to celuj w Opla. Takie Grande Punto 1.4 77KM też jest fajne.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW X4 M40d - dynamiczne proporcje i atletyczne kształty
    Nowe BMW X4 demonstruje swój indywidualny charakter poprzez istotnie zwiększoną dynamikę jazdy, oryginalny, sportowy wygląd zewnętrzny, jeszcze bardziej szlachetne wnętrze premium oraz nowoczesne systemy wspomagające ...
    Napęd E-Axle - Hybrydy Lexusa będą bardziej dynamiczne
    Lexus pokazał wprawdzie swoje pierwsze auto w pełni elektryczne, ale japoński producent wcale nie zamierza rezygnować z napędu hybrydowego. Inżynierowie pracują właśnie nad nowym układem E-Axle, który sprawi, że nawet ...

21 Lut 2014, 15:29

Kolega ma takie Punto(właściwie jego dziadek, on czasem nim jeździ) i jadąc z nim kilka razy szału nie robi. A chciałbym auto, które ma potencjał i jeśli chce wyprzedzić to wyprzedzę. Takim punto raczej cięzko będzie o to.
Zulek33
Nowicjusz

21 Lut 2014, 15:37

To może Punto 1.4 95KM? 11, 4 do setki chyba starczy?
Koniu
Forumowicz VIP

21 Lut 2014, 15:42

No to wtedy trzeba by było szukać Punciaka z 1,9JTD lub 1,4T-Jet - bez wtrysku bezpośredniego więc podejdzie LPG

Jak chcesz coś z potencjałem to celujesz w grupę VAG? Ja bym o tym aucie nigdy nie pomyślał wtedy, bo tam nie ma nic poza jego popularnością i nuuuudą.

Dodam coś lepszego, kupujesz Lexusa IS200, zakładasz LPG i jeździsz taniej niż oklepanym TDI. Części wbrew pozorom bez problemu dostępne i auto się nie psuje praktycznie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Lut 2014, 15:50

jakoś nie mam przekonania do takich "egzotycznych" marek.

A te 1.4 95km, dobry silnik? polecany przez uzytkowników?
Zulek33
Nowicjusz

21 Lut 2014, 15:58

Zulek33 napisał(a):jakoś nie mam przekonania do takich "egzotycznych" marek.

i dlatego Polacy to stereotypiarze wierzący w trzy magiczne literki... Zamiast szukać coś co się nie psuje to szukają aby z najtańszymi częściami a te VAGi to przereklamowane awaryjne auta i co najgorsze wyeksploatowane do granic możliwości.
Kolega ostatnio zapłacił za A4 B5 1,9TDI/90KM z 2001 16tys. (ostatni wypust) - widać przereklamowanie szczególnie jak ma nieoryginalne radio 1DIN i korbki w tylnych szybach... Jeszcze kupić musiał nowe opony, wymienić termostat, jakiś tam wahacz poleciał i zrobić pakiet startowy... Wyszło 20tys? I tak było naprawiane z tyłu bo znaczek krzywo przyklejony.
Ja w tej cenie kupię wychuchaną Hondę Accord VI z o wiele lepszym wyposażeniem, trwałym zawieszeniem, bezawaryjnym silnikiem benzynowym z dwa razy mniejszym przebiegiem, który fajnie się zbiera za 12-13tys. i zamykam się w kwocie ceny jego auta z doprowadzeniem go do idealnego stanu. Grunt to przełamać stereotypy.
Ostatnio edytowany przez dzida, 21 Lut 2014, 16:01, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Lut 2014, 16:01

Tak, silnik Fiata ma dobre opinie.
Koniu
Forumowicz VIP

21 Lut 2014, 16:25

ok, może myślę trochę stereotypowo, ale trochę poczytałem na forach i stąd takie zdanie. To polećcie jakiś dobry silnik benzynowy, który bedzie dobrze współgrał z gazem. Potem poszukam budy pod silnik. Japońce też mogą być.

A co sądzicie o silnikach Toyoty 2.0 D4D?
Zulek33
Nowicjusz

21 Lut 2014, 16:40

2,0 D4-D są do niczego - erozja bloku, a naprawa polega na szlifowaniu bloku silnika co można zrobić tylko raz a potem silnik na złom i wymiana. Koszt to 2-3tys. zł.

Do LPG:
R6 od BMW
1,6MPi i 2,0 MPi od VAGa - ale pierwszy to muł. 1,8 również ale mogą się przegrzewać.
Ople dobrze znoszą LPG
Francuskie silniki dobre są do LPG
Japońskie z reguły wymagają lepszej instalacji z lubryfikatorem (smarowanie zaworów) lub wtrysk gazu w fazie ciekłej bo mają miękkie gniazda zaworowe. Ale tu jest zasada im starszy silnik tym lepszy do LPG. Np. R6 od Lexa jest ok jak w BMW albo Toyota Avensis 2,0 przed liftem.
Wybrane koreańskie czyli np. 1,6; 2,0; 2,5 oraz parę innych i reszta jak w przypadku japońców.
Ostatnio edytowany przez dzida, 21 Lut 2014, 16:41, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Lut 2014, 16:41

Nie należą do specjalnie udanych, lepiej szukać 1.4 D-4D w Corolli. Silniki Fiata też są okej pod LPG.
Koniu
Forumowicz VIP