Pierwsze auto, 7-8 tys zł. Proszę o rady

17 Gru 2011, 00:49

Witam,

Na początku chciałbym się przywitać serdecznie, jest to mój pierwszy wpis na forum :!: Potrzebuję pomocy / opinii względem aut, które są obiektem moich rozważań.

Razem z narzeczoną, która właśnie jest w trakcie kursu na prawo jazdy chcemy kupić sobie wspólne auto, które będzie nam służyć przede wszystkim do jazdy w krótkie trasy (do 150 km w jedną stronę). Oczywiście zdarzy nam się również jeździć po mieście, powiedzmy że proporcje wyglądać będą 60/40 dla jazdy w trasie.

Potrzebne nam jest zatem auto nieduże, ale nie mikro :) które nie będzie znacznie obciążać wspólnego budżetu swoją eksploatacją. W skrócie auto ekonomiczne i możliwie tanie w utrzymaniu. Skoro ma być ekonomiczne, więc raczej w grę wchodzą mniejsze silniki ... Raczej interesują nas hatchbacki, 5cio drzwiowe (choć sedana też rozważymy). Mamy już swoje typy, ale jako że budżet jest ograniczony (7000 - 8000 pln na zakup auta) potrzebna jest dogłębna analiza ekspertów 8)

Nasze dotychczasowe typy to w kolejności, jak ja to widzę na dziś:
:arrow: Nissan Almera N15, np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
:arrow: Mazda 323F (III gen.), np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
:arrow: Toyota Corolla E11, np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
:arrow: Ford Focus I, chyba nie muszę przedstawiać

Chciałbym usłyszeć kilka porad od osób bardziej obeznanych ode mnie w tych sprawach... Jakie wady, jakie zalety tych aut, jakie bolączki, najczęstrze przypadłości, jak z dostępnością części?

Oczywiście rozważę każdą konstruktywną propozycję. Czekam na wypowiedzi i z góry dzięki za pomoc :!:
immortal87
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 10 2005

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jazda na pamięć i kierowca jak na autopilocie
    Mówi się, że praktyka czyni mistrza. W przypadku codziennej jazdy tymi samymi drogami to powiedzenie nie zawsze się sprawdza. Jazda jak na autopilocie, dekoncentracja, zmniejszona świadomość, a nawet niedostrzeganie ...