Pierwsze auto- Benzyna/LPG dość mocny silnik+bogate wyposażenie-15tyś.

17 Lis 2015, 19:15

Tak jak w temacie.
Prawko zdane, pora na wybór samochodu, chciałbym coś z wytrzymałym silnikiem, dobrym odejściem, dobrze tłumiącym zawieszeniem.
Fajnie gdyby auto nie powstydziło się też swoim audio.
Moje typy to
Mercedes CLK [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Volvo s60
[link do oferty na Allegro wygasł]

Lexus IS
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

I moja ukochana A3 ale cena już wykracza trochę poza budżet :bored:

Samochód ma służyć jako dojazd do szkoły, na siłkę, a także jako zastępsze auto w famili. Za ponad gruby rok jako transport na studia.

Podkreślę jeszcze że nie chcę żadnego wieś tjuningu, gwintów, szper i innych tego typu spraw. :D
MadMax656
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 04 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra

17 Lis 2015, 19:30

Audi ma badziewny silnik, więc nie ma co myśleć

Jeśli chodzi o audio to Lexus stoi bardzo wysoko. Dodatkowo robotę robi bardzo dobre wygłuszenie. Jak lubię modzenie przy car audio tak nie wiedzę potrzeby rozbudowy swojego :ok:
Silnik też jest wytrzymały jedyne co to może komuś brakować mocy, bo trzeba kręcić. Najsłabszy punkt to manualna skrzynia biegów (praktycznie w każdym z przebiegiem 200k pojękuje ale spokojnie można z tym jeździć). Dla świętego spokoju można brać automat.
Zawieszenie cichutkie chyba, że tuleję się powybijają po 15 latach :D
Hamulce się zapiekają (grzeją się tarcze) ale można to łatwo naprawić i ma się spokój.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Lis 2015, 19:57

Skoro nie chcesz szpery to lex chyba odpada nie? ^^
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2007

17 Lis 2015, 19:59

dokładnie chodziło mi o zaspawany dyferencjał, dzięki za zwrócenie uwagi :)
MadMax656
Nowicjusz

17 Lis 2015, 20:01

Właśnie czytałem o Lexie i widzę że sporo ludzi mówi że mocy ma trochę za mało.
Ale fakt faktem autko ciekawe :)
MadMax656
Nowicjusz

17 Lis 2015, 20:07

Ty to się najpierw naucz jeździć a nie cmokaj że 150KM to mało :roll: to nie kursancka kosiarka z dwoma zestawami pedałów, tutaj nikt ci zadka nie uratuje w razie W. Chciałbym tylko nadmienić, że kurs na prawo jazdy uczy cię jak zdać egzamin i nie wku. wić egzaminatora, nauka zaczyna się po odebraniu plastiku :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Lis 2015, 20:09

oj mi tam mocy nie brakuje - po prostu zależy kto ma jakie wymagania, bo ja np. nie mam i tak gdzie rozwinąć prędkości, a na autostradzie do 160km/h wciąż jest komfortowo ;)
Z drugiej strony jak ktoś jeździ całe życie silnikiem z turbo to może być rozczarowany tym, że jak to wolnossący silnik trzeba go wkręcać - pow. 4tys. załącza się VVTi i całkiem inaczej to jedzie :ok:
Dupą też spokojnie zarzucisz na mniej przyczepnym asfalcie przy wyłączonej kontroli trakcji. O kostce nawet nie muszę wspominać jak pozamiatałem nawet z włączoną kontrolą :D
Bardziej doceniam precyzyjne prowadzenie (choć ostatnio mam luz w zawiasie) i napęd na tył (czekam na śnieg) niż moc ale przy takim zestawieniu prosi się o więcej tak jak w BMW :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Lis 2015, 23:35

Narazie nie zamierzam zarzucać dupą ani nic z tych rzeczy.
Chcę po prostu mieć ładne, zadbane auto z fajnym silnikiem.
Tak jak napisał kolega wyżej, moja nauka, zdobywanie doświadczenia itd. dopiero się zaczyna.
Uwierzcie że nie mam zamiaru zarzynać auta na ręcznym, i kręcić silnika aż na czerwone pole :mrgreen:
MadMax656
Nowicjusz

18 Lis 2015, 00:47

Każdy tak mówi, a potem "lans" przed dziołchami :roll:
Seryjnie, przejedź się, w sensie wypróbuj w czasie jazdy :D auto typu IS200 bo każdy myśli po zdaniu jakim to on nie jest Schumacherem i jakich on by potworów nie okiełznał, a wystarczy deszczowy jesienny wieczór i masz pełne gacie i boisz się jechać szybciej niż 30
Oczywiście nie sugeruję, że nie masz rozumu, jednak też kiedyś miałem 18 lat i byłem świeżakiem z plastikiem w portfelu :mrgreen: trochę gańba się przyznać, ale wtedy 110 kucy w gnoju na przodzie to był pocisk :shock:
Last but not least czyli od początku kariery będziesz jeździć funkiel lux karocą to potem już będzie ciężej powieźć czymś gorszym jak będziesz musiał odwieźć nawalonego kumpla jego Golfem 3 czy dostaniesz jakiegoś służbowego hebla :mrgreen: ja się właśnie teraz złapałem na czymś takim dzida wie o czym mówię :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Lis 2015, 21:47

No zgadzam się z Tobą w 100% :)
MadMax656
Nowicjusz

18 Lis 2015, 22:02

mike1735 napisał(a):ja się właśnie teraz złapałem na czymś takim dzida wie o czym mówię :naughty:

:mrgreen:

Warto stopniować swoje motoryzacyjne doświadczenia - ja zaczynałem od Hyundaia Accenta. Raz się wpieprzyłem w latarnię jak cofałem mając miesiąc prawko, raz mi gość w boczne drzwi golfem na parkingu i raz w tył Berlingiem na drodze ale miałem hak, a on brak przodu :naughty:
W Lexusie bym płakał, że muszę mieć ideał, a tam obeszło się :mrgreen:

Pamiętaj, że solidny pakiet startowy do Lexa to 3000-4000zł ;) Mi wyszło póki co 1000zł ale nie musiałem robić rozrządu, miałem dwa komplety markowych 2-letnich opon i nie ruszałem zawieszenia, które mnie czeka czy olejów w silniku, skrzyni i dyfrze.(które też wymieniam na wiosnę)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Lis 2015, 22:46

U mnie właśnie słabe to stopniowanie było, zacząłem od Accorda VII a potem do civica V, myślałem że wyjdę z siebie :D
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2007

19 Lis 2015, 08:35

Panowie ja wszystko rozumiem.
Tylko jeżeli mam dany budżet to chciałbym go wykorzystać jak najkorzystniej i nie dostać tylko kierownicy z kołami.

co powiecie o tym CLK bo dość mocno przykuł moją uwagę?
MadMax656
Nowicjusz