Pierwsze auto! Błagam pomóżcie!

02 Gru 2010, 22:37

Witam mam zamiar sobie kupić samochód, bedzie to mój pierwszy... Chciałbym żeby był w miare oszczędny i wygodny ponieważ będzie dużo podróżował np typu Polska-Holandia...
Proszę o normalne podpowiedzi a nie wykłócanie się...
cena to max 12tys
propozycje:
passat b5
carisma
golf IV
astra II
galaxy/sharan
Jeśli macie coś innego to też możecie podać.
lonski2
Nowicjusz

Miejscowość: Leśno

02 Gru 2010, 22:53

Jak to ma być na trasę to ma być wygodne i ma jechać, od siebie polecam E36 z motorem 1.8is lub 2.5 170km. Ew. 2.5 192km lub 2.8 193km. Druga opcja - E34 525i. Jak chcesz mieć do tego tanio z paliwem to z LPG. Możesz też rozpatrzyć coś z MB z odpowiednim motorem.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

02 Gru 2010, 22:55

jesli bedziesz jezdzil sam to galaxy ani sharan raczej sie nie przyda... bo bedzie wiecej palil niz reszta podanych przez Ciebie a miejsca nie wykorzystasz...

jesli duzo bedziesz jezdil to pewnie diesel... wiec raczej lepiej wybrac diesle VW

Passat B5 - swietne auto w trasy , kumpel ma i powiem Ci ze naprawde wygodne autko. i z silnikiem diesla 1.9 malo pali.

Golf to alternatywa dla passata jesli chcesz poswiecic nieco komfortu i kupic nowszy nieco samochod ;)

co do carismy nie wiem... nie mam zadnych doswiadczen... ale sa mniej popularne jednak niz VW wiec bedzie trzeba wiecej poszukac...

a tak od siebie to moge zaproponowac Renault Lagune I generacji... za ta kwote dostaniesz swietny egzemplarz z konca produkcji...

np.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Bo samochód to kumpel, im dłużej go znasz tym bardziej go cenisz.
Bloob
Początkujący

Miejscowość: Polska
Auto: Honda Civic VI 5d
Silnik: 1.4 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

02 Gru 2010, 23:23

W Passacie B5 bym uważał bo tam jest troche "plastikowe" zawieszenie.A ja tak jak poprzednik napisał,poszukał bym Laguny.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Gru 2010, 23:32

Jig, czy ty zawsze i wszędzie niezależnie od pytania musisz polecać praktycznie jedno i to samo auto :razz:
Z tych to passat na trasy będzie idealny, jeszcze z silnikiem 1.9 jak będzie zadbany to długo pojeździsz.
ens
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Auto: Audi TT 1.8T 259KM

02 Gru 2010, 23:35

Właściwie to teraz wyczytałem dopiero, że ma to być Twój pierwszy, więc musisz się zastanowić na ile się czujesz na siłach do rwd 200km około albo około 150 nawet. Passat nie byłby zły, ale one aż tak potaniały? No i musiałby kupić minimum 110km + chiptuning aby to jakoś jechało w trasie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Akumulator zimą
    Śnieg, ostry mróz… jednym słowem zima – to czas, kiedy nawet najlepsze akumulatory potrafią zawieść i spowodować, iż nasz samochód w pewnym momencie po prostu nie odpali. Co robi wtedy kierowca? ...

02 Gru 2010, 23:38

110 na pierwsze auto starczy spokojnie, a 200 w rwd na początek to byłaby masakra.
ens
Początkujący

02 Gru 2010, 23:41

Pasek w TDI za 12 tyś zł od dziadka z Niemiec. Takie rzeczy tylko w Polsce :lol:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

02 Gru 2010, 23:45

albo kobiety niepalącej na zakupy, nobo niby od kogo innego :smile:
ens
Początkujący

03 Gru 2010, 11:13

Zapomnij o Passacie b5 za 12tyś! I to jeszcze w TDI!
Od siebie polecę Peugota 406 - idealny na długie trasy.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

03 Gru 2010, 13:35

jiGsaw a po kiego grzyba od razu tylko i wylacznie chiptuning. O czym my mowimy. To nie jest auto które ma 100k-200k przebiegu żeby jeszcze chip robić - najpierw silnik musiałby byc w bardzo dobrej kondycji żeby to miało jakikolwiek sens. A to jednak nie ta cena.

Do jazdy po autostradach nie trzeba nie wiadomo jakiej mocy. Jak rozbuja auto to jedzie, nie musi co chwile wyprzedzać, że potrzebuje jak najwięcej mocy. Uważam, że 110 konna wersja starczy bez problemu.

W ile osób planujesz latac?

Jesli 1-2 no w porywach do 3 to Golf/Leon/Octavia spokojnie starcza. Choć Octavia kombi to nawet 4 osoby w bagażem spokojnie weźmie, chyba że siedzący z tyłu są wysocy - wtedy w taka trase może być troche mało miejsca.
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

03 Gru 2010, 14:35

Jeździć to będzie w sumie 3-4 osoby... Ktoś polecił lagune... a czy cześć do francuzów nie są drogie? Nie chciałbym wydawac fortuny na same czesci

[ Dodano: 3 Grudzień 2010, 13:54 ]
A co myślicie jeszcze o Daewoo Leganza?
lonski2
Nowicjusz

03 Gru 2010, 15:02

Ja mam passata b5 1.6 w benzynie i w trasie nie narzekam. Przy 110/h pali jakieś 7l/100km w 3 osoby. Za 12 tys to może trafisz takiego w dobrym stanie z początku produkcji z takim silnikiem. O 1.9 tdi zapomnij w tej cenie.
zenek1988
Początkujący

Miejscowość: Zendek
Prawo jazdy: 08 06 2006
Auto: seat ibiza 6l1
Silnik: 1.2 69 KM
Rok produkcji: 2008

03 Gru 2010, 15:07

Ostatnio wracałem Passatem z Holandii z kuzynem i świetnie się jedzie... super wygoda ale tez i cena... Może jakieś opinie o tej leganzie?
lonski2
Nowicjusz

03 Gru 2010, 15:21

Może primera p11 :?:
Dragus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: ..:>>.?