Pierwsze auto. Cena do 30 000zł

06 Mar 2011, 10:11

Witam
Kilka dni temu odebrałem prawo jazdy. I teraz sprawa kupna samochodu. Jezdził bede tylko po mieście, głownie sam, lub z dziewczyną. W gre wchodzą tez weekendowe wypady za miasto, ale nie zbyt duże trasy. Jako ze ma byc to pierwszy samochod i glownie na miasto, chcialbym zeby byl troche mniejszych gabarytów, ale przy tym zachował w miare elegancką lub sportową sylwetke, mało palił ( diesel ) i byl w miare bezawaryjny. Do wydania mam maksymalnie 30 000zł
Auta ktore mi NIE odpowiadają:

Volkswagen Golf, Volkswagen Polo - nie podchodza mi wizualnie.
żadnych fiatów nie chce również

Auta które mi się w miare podobają:

Ford Focus 2giej generacji, Peugeot 307 2giej generacji, Seat Ibiza 3ciej generacji

Generalnie patrząc po ogloszeniach zwracam uwage tylko na ogloszenia osob prywatnych, nie chce z komisu. Rowniez srednio mnie interesuja auta sprowadzane, a peugoty 307 w wiekszosci sa wlasnie z zagranicy. Jestem z krakowa, wiec bede szukal aut z woj malopolskiego lub slaskiego. Nie chce auta ktore jest rodzinne, ani takiego ktorego design przypomina klocki lego:)
jestem młody i tak jak napisalem wczesniej, chcialbym miec samochod w miare o elegancko sportowym stylu.

Bardzo prosilbym o napisanie propozycji. Serdecznie dziekuje i pozdrawiam
Stefanek
Nowicjusz

Miejscowość: krakow

06 Mar 2011, 11:48

napisałeś jasno i wyrażnie czego szukasz więc po co pytasz ?
Ostatnio edytowany przez czeslaw555, 06 Mar 2011, 12:22, edytowano w sumie 1 raz
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Mar 2011, 11:53

Seat Leon, Audi A3, Bmw 3 ew. Mercedes CLK ale w benzynie.
bartek4334
Początkujący

Miejscowość: KMP

06 Mar 2011, 12:29

czeslaw555 napisał(a):napisałeś jasno i wyrażnie czego szukasz więc po co pytasz ?

prosze o np inne propozycje? lub o opinie o focusie 2 lub ibizie 3. Ktory lepszy bedzie w moim wypadku? Ktory mniej straci na wartosci po 2-3 latach itd

To chyba oczywiste ze jak ktos szuka samochodu to ma juz jakies na oku, ale zaklada temat na tym forum, zeby dowiedziec sie wiecej lub utwierdzic sie w przekonaniu.
Stefanek
Nowicjusz

06 Mar 2011, 12:53

Jeżeli jeździsz głownie po mieście polecam raczej benzynke, ewentualnie pb+lpg(jeżeli powyżej 20kkm/rok).
A i skoro miasto i Mac 2 osoby to może nowa fiesta lub corsa. Za 30 wyrwiesz już ladna, dwuletnia sztuke
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

06 Mar 2011, 13:26

hmm, corsa i fiesta troszke mi sie nie podobają.. troche brak im pazura :P

wizualnie podchodzi mi mysle ze jedynie Audi A3, Focus 2, Ibiza 3.
Ktory z tych samochodow polecalibyscie najbardziej? Jestem naprawde poczatkujacym kierowcą, mam male doswiadczenie, tyle co jazdy na kursie i egzamin.. czyli jezdzilem tylko Yaris. Ale uwazam ze jezdze poprawnie.
Audi A3 to moge kupic ale rocznik 2004 czyli dosc stare bo 7 letnie no i wszystkie sa sprowadzone z niemiec - ale wyglada naprawde swietnie

Focusa mam wypatrzonego 4 letniego, z polskiego salonu, z przebiegiem 130tys km

no i ibiza 3 - dosc male autko fajnie sie prezentuje, ale jak jest z samą sprawnoscia samochodu i awaryjnoscia?
Stefanek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fundacja Audi dla Środowiska wyróżniona przez ONZ
    Centrum Ekologii "Pracownia Natura" w Breitengüßbach zyskało międzynarodowe uznanie. W imieniu Agencji ONZ ds. dziesięcioletniego Ekologicznego Planu Strategicznego, Melanie Huml, bawarska Sekretarz Stanu ds. Środowiska, ...

06 Mar 2011, 13:36

Mazda 3 1.6 diesel?
Np:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tomek.k
Początkujący

Miejscowość: radomsko

06 Mar 2011, 13:49

Bierz Focusa II, układ jezdny w tych samochodach to perełka, skoro jesteś świeżo upieczonym kierowcą liczy się bardziej bezpieczeństwo jazdy ;)
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

06 Mar 2011, 14:04

znalazlem tez fajnego seata leona:

[link do oferty na Allegro wygasł]

cóż autko klasa, nie wiem jak z samą jazdą i uzytkowaniem, ale prezentuje sie niezle, no ale te 4tys trzeba dolozyc, jeszcze pewnie jako pierwszy samochod porzadnie zaplace ubezpieczenie.

Co do focusa znalazlem 2 dobre oferty:

pierwsza: [link do oferty na Allegro wygasł] ( jedynie ten schodzacy lakier z czesci zprzodu boli.. ale moze to tylko maly szczegol? )

druga: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Stefanek
Nowicjusz

06 Mar 2011, 14:15

Skłaniałbym się ku Focusowi, bardzo dobrze się prowadzi, ma bardzo udane diesle rodem z PSA a przy okazji jest funkcjonalny i przestronny a wybór aut krajowych jest duży.
Pisząc 307 2 generacji masz na myśli 307 FL czy 308? jeżeli to pierwsze to spokojnie kupisz takiego Peugeota w zakładanym budżecie jeśli o to drugie to lepiej odpuścić bo jak sam zauważyłeś za te pieniądze tylko sprowadzone(synonim auta powypadkowego i z cofniętym licznikiem).
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2011, 14:41

Ja bym wybierał między Leonem np:
a audi A3
bartek4334
Początkujący

Miejscowość: KMP

06 Mar 2011, 14:52

bartek4334 napisał(a):Ja bym wybierał między Leonem np:
a audi A3

moze nieznam sie zbytnio, ale moim zdaniem leon wersja 1 bedzie ciezej sprzedac niz wersje 2 kiedy to za 2-3 lata uzywane beda mialy bardzo przystepne ceny, no i 150 koni to za mocny silnik, na miasto starczy mi kolo 100 :)
a A3 to w wiekszosci sprowadzane, no i faktycznie sa fajne, jednak wolalbym nowszy samochod niz 7 - 8 letni, nie chcialbym zeby samochod mi sie zamienil w skarbonke :P

A wiec ten focus, to mysle byłby dobry wybor.. tez powoli sie sklaniam do forda, bo bardzo duzy wybor aut krajowych, i generalnie opinie o nim sa dosc dobre, bardzo dynamiczne silniki, oszczedny i ten uklad jezdny i skrzynia biegow podobno idealne

a co sadzicie o tym ogloszeniu?

[link do oferty na Allegro wygasł]

a konkretniej o tym lakierze.. czy to duza wada, czy jest to po prostu rzecz o ktorej nalezalo wspomniec
Stefanek
Nowicjusz

06 Mar 2011, 16:40

Jeżdżę juz 3 Focusem i naprawdę bardzo udane auta. Praktycznie bezawaryjne, w tej chwili po 4 latach mam dziurę w środkowym tłumiku ale wymiana to mały koszt. Układ jezdny rewelacyjny i ogólnie bardzo fajne auto.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

07 Mar 2011, 09:59

Jesli chcesz kupic samochod za 30 tysi i chcesz go sprzedawac za 3 lata to lepiej sobie kup rower a nie samochod....
rostek
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrołęka
Auto: Volvo S80, 2.4i 170KM

07 Mar 2011, 10:26

Stefanek, z racji iz focus2 bedzie nowszym autem od leona1 to teoretycznie masz racje szybciej go sprzedasz, aczkolwiek musisz tez wiedzec ze wszystko ma swojego kupca i czasami moze sie okazac iz ten leon tez szybko zostanie przez Ciebie sprzedany, mysle ze te auta sa troche podobne wizuaknei do siebie leona tez podobno dobrze sie prowadzi najlepiej umow sie na jazde jednym i drugim i zobacz czym bedzie Ci sie lepiej jezdzic, co bardziej na zywo sie spodoba
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: rzeszow
Auto: Honda accord VII