Pierwsze auto dla 19latka za 6000zl

20 Wrz 2013, 17:01

Witam

Mam uzbierane troche grosza i w ciagu najblizszego miesiaca powinienem dobic do 6000zl - i w takiej cenie chcialbym kupic auto. Ewentualnie moge liczyc na jakas pozyczke od rodzicow i mialbym rowno 7000 na ten cel, ale wstepnie szukam czegos bardziej ok. 6 tys.

Z tego co udalo mi sie zorientowac to w tej cenie dostane:
civic,
golf,
323,
lanos,
megane,
laguna,
206,
polo,
astra f,
audi 80 albo 100,
ktoras z alf

Audi 80 i 100 odrzucilbym od razu ze wzgledu na wiek tych aut. 206 ze wzgledu na marke a polo z tego wzgledu, ze lepiej juz wziac golfa.

Troche czytalem w ostatnim czasie. Cale zycie myslalem, ze daewoo, open czy honda to raczej mega zawodne samochody, ale np. Lanos ma duzo pozytywnych opinii, to samo Astra F. O mazdzie tez cale zycie mialem zla opini, ale na tym i na innych forach ludzie chwalili 323.

Kwestia paliwa:
Jakos super duzo pieniedzy poki co nei zarabiam, wiec mysle, ze maly silnik z LPG bylby ok dla mnie.

Prosze o pomoc, opinie o tych autach. Sa to dla mnie ciezko zarobione pieniadze, wiec chcialbym je wydac jak najlepiej:)
bongo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 05 1994
Auto: Brak

20 Wrz 2013, 17:21

Która generacja Civic Golfa Laguny..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Wrz 2013, 01:19

W tej cenie to civic VI, Golf III/IV(3 chyba lepszy), Laguna I - II raczej bedzie w kiepskim stanie.

Golf bylby niezawodny, ale na pewno spali wiecej niz honda. Astry i Calibry wygladaja calkiem spoko.
bongo
Nowicjusz

21 Wrz 2013, 07:57

W tej cenie to civic VI, Golf III/IV(3 chyba lepszy), Laguna I - II raczej bedzie w kiepskim stanie.

Golf bylby niezawodny, ale na pewno spali wiecej niz honda. Astry i Calibry wygladaja calkiem spoko.

Spalanie gazu wszystkich tych aut niewiele się różni , calibra może spalić trochę więcej. Co do tej niezawodności to dla marki vw jeszcze dużo brakuje aby dorównać hondzie :)
Oczywiście szukaj : golf III generacja (uwaga na rdze) , honda VI idzie znaleźć(uwaga na rdze , chociaż blacha lepsza niż w oplu :) ) , astra f (uwaga na rdze) z pełnym wyposażeniem będzie , calibre bym odpuścił bo większość dostała mocno w kość od swoich właścicieli , laguna to tylko i wyłącznie I generacja - świetne autko . Nie skupiaj się na jednym konkretnym tylko wybierz auto które będzie w najlepszym stanie technicznym . :ok:
MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

21 Wrz 2013, 08:25

Pozwolę podłączyć się pod temat, bo mam podobny dylemat. Też mam 19 lat, też planuję w najbliższym czasie kupić samochód i też chcę przeznaczyć na to 5-6 tys. LPG lub diesel. Myślałem m.in. o Civicu, ale od wielu osób słyszałem, że Civic i LPG to kiepskie połączenie. Potem wpadłem na Audi A3 - kumpel kupił za niecałe 6 tys., ale przerobił na gaz i wtedy zaczęły się problemy - w tej chwili ciągle dokłada do tego auta... Na co dzień nie siedzę w motoryzacji, nie znam się, dlatego liczę na Waszą pomoc - z góry dzięki!
dliwski
Obserwowany

Auto: Nie mam

21 Wrz 2013, 08:27

Golf IV Laguna II noe w tych pieniądzach. Z Civiciem też może być problem. Najlepszym wyborem będzie Astra F. A3 za 6k to będzie trup. Na przyzwoite trzeba mieć ok 9-10 k
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Wrz 2013, 08:32

a Nissan Primera?...
dliwski
Obserwowany

Auto: Nie mam

21 Wrz 2013, 08:46

Moim faworytem też jest Astra, tylko jest jeden podstawowy problem - rdza. Dobrym pomysłem jest też Laguna.

Pytanie jeszcze czy te 6 tys. to kwota na samo auto czy w tym już mają zawrzeć się opłaty, jakieś podstawowe wymiany.

W kwestii Astry może coś takiego: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Auto pewnie zostało zostawione w jakimś rozliczeniu albo jest sprzedawane za pomocą dealera, niemniej jednak co warte uwagi - ostatni właściciel musiał nim jeździć z 10 albo i więcej lat sądząc po rejestracji. Ktoś musiał taką Astrę sprowadzić wówczas dla siebie, bo zdaje się że Astry 1.7 TDS nie było w oficjalnej sprzedaży w Polsce. Wygląda na dość zadbane jak na swój wiek, ktoś jeździł tym autem bardzo długo, więc zapewne także w nie regularnie inwestował.

Ewentualne inne typy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

21 Wrz 2013, 13:01

Hhm. Calibra odpada w takim razie.

Civic, Astra, Laguna wydaja sie OK. Nie chce tez upierac sie przy jednym typie - raczej wybrac pare aut, ktore beda brane pod uwage i jesli podczas ogladania znajde dobra sztuke, to wezme.
A co powiecie o lanosie?
Jak rozumiem alfy czy 323 odpadaja?

Powiedzcie mi jeszcze jak bedzie z spalaniem tych aut. W civicu z tego co wiem bedzie bardzo niskie i z lpg pojezdze za niewielkie pianiadze. Zgadza sie?

Jestem w stanie wylozyc jakies 6000, 6500 moze 7000. Ubezpieczenie bede mial z ojcem, wiec troche oplat mi odejdzie.

Primera - no wydaje sie ok. Ale nic nie wie o tym samochodzie.
bongo
Nowicjusz

21 Wrz 2013, 14:00

Mazda 323 to byłaby moim zdaniem najlepsza opcja, Lanosa też znajdziesz bardzo dobrego za te pieniądze, podejrzewam, że chyba w najlepszym stanie ze wszystkich tych aut i najmłodszego, ale to co w Lanosie jest "wypasem" np. ma każda Mazda 323 BG, Lanosy są niezawodne i bezawaryjne bo są w większości kompletnymi golasami, luksusem są elektryczne szyby czy klima.
Audi 80/100 z kolei to już zdecydowanie moim zdaniem powinieneś odpuścić, zwłaszcza na pierwszy samochód. Będą najstarsze aczkolwiek jakbyś trafił zdrową, zadbaną 80-tkę B4 czy to 1.9 TDI czy 2.0 z LPG to masz zagwarantowaną bezawaryjną jazdę na długi czas, poza tym koszty napraw są śmieszne. Tyle, że tutaj tak jak mówię, nie dość że najgorzej wyposażone to i najstarsze. Do Twojej puli dorzuciłbym Nubirę II oraz Fiata Brava/Bravo.
Co do spalania - zarówno Lanosa, 323, Nubirę (zarówno 1.6 jak i 2.0) jak i 80-tkę (zwłaszcza) musisz liczyć na poziomie 10-11l LPG na setkę średnio, zależy jak jeździsz oraz w jakim stanie instalka i silnik. Wahania mogą sięgnąć max 1l/100km w górę lub dół. Tak się składa że miałem nieco do czynienia z wszystkimi wymienionymi przeze mnie samochodami stąd i jako takie rozeznanie. Osobiście poszukałbym pewnie Nubiry II 2.0, będzie najmłodsza, najlepiej wyposażona i przypuszczalnie tym samym w najlepszym stanie. Uwaga na progi i podłogę.

P.S Za 7 tyś kupiłbyś śliczną Leganzę z sekwencyjnym LPG z roku 2000/2001 a to już naprawdę fajny samochód za takie pieniądze (skóra, pełna elektryka, climatronic, soczewki, poduszki). Ale to już limuzyna, a zapewne szukasz coś mniejszego na początek.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van

21 Wrz 2013, 14:32

No audi 80/100 to juz stare auta, takze od razu je odpuscilem. 10-11l/100km to ok. 25zl na 100. Civic pewnie wzialby mniej. A jak wyglada spalanie w Astrze?

A tak z ciekawosci spytam. Co powiedzie o alfie 156? lub 146, 147. Spali pewnie duzo wiecej. Ale auta bardzo ekskluzywne.
bongo
Nowicjusz

21 Wrz 2013, 15:42

Alfy w tych pieniądzach to truposze , ogólnie są kosztowne w utrzymaniu . Odpuść .
MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

21 Wrz 2013, 16:01

Astra z 9 litrów gazu pewnie weźmie, więc 100 km to nieco ponad 20 złotych. Gdzieś widziałem ostatnio gaz to 2,30 czy coś koło tego, więc po takiej cenie policzyłem.

Nie zapominaj też o tym, że auto uruchamia się i coś tam zawsze jedzie na benzynie, więc czasem benzyny też trzeba będzie nalać.
Los_Dawidos
Aktywny

21 Wrz 2013, 16:21

Przegladam laguny i przewazaja diesle, a nawet jesli jest benzyna to czesto bez instalacji LPG. Ile moze spalic laguna 1.9 w dieslu?
bongo
Nowicjusz

21 Wrz 2013, 17:49

Laguna to już kawał kloca :) Z 6-7 litrów spali w cyklu miejsko-wiejskim.
Los_Dawidos
Aktywny