Pierwsze auto dla 20 letniego studenta, ok 10tyś.

01 Cze 2014, 21:18

Witam!

Udało mi się załatwić jakieś przyzwoite pieniądze na samochód i szukam pomocy. Sam nigdy nie siedziałem w temacie, a od wszystkich wątków które przeczytałem zrobił mi się ogromny mętlik w głowie. Wybaczcie nowy temat, ale wszędzie albo "[link wygasł]" i nie ma możliwości sprawdzenia polecanego modelu, albo autor ma kompletnie rozbieżne z moimi priorytety.

Chciałbym, żeby autko cieszyło oko, ale zdaję sobie sprawę z tego, że za dziesięć tysięcy nie poszaleję.
Z pewnością musi być ekonomiczny, albo przystosowany do gazu (sceptycznie podchodzę do kupna samochodu z instalacją, a sam jako laik wolałbym nie zakładać).
Nie będę jeździł nim dużo, maksymalnie 1000 km miesięcznie (podejrzewam, że w roku akademickim nawet 500 nie zrobię).
Jestem świeży, więc ogromną gablotą w Warszawie będzie cholernie ciężko się poruszać - kombi raczej odpada.
Szczerze mówiąc większą uwagę zwróciłbym na jakość radia i głośników, niż na moc silnika. Nie chcę krowy, która wyprzedzić autobusu nie może, ale ścigać się tez nie będę - bardziej mi zależy na niezawodności i taniej eksploatacji. Kursowa Fabia 1.2 80KM była okej, ale odrobinę szybsza jednostka by nie przeszkadzała.
Jestem otwarty na wszystkie propozycje, ale chyba wolę francuza albo japończyka z 2003-05 roku niż niemca z 95-99 (poprawcie mnie, jeżeli głupio myślę).

Wpadła mi w oko primera P11 2.0 po lifcie z 2000-01, ale jak naczytałem się o korozji i o tym, że pali 10 litrów na 100 kilometrów trochę zwątpiłem. Peugeot 406 wydaje mi się za duży, ale jak znajdziecie coś fajnego to może się zainteresuje. Od momentu w którym ojciec bawił się w serwisowanie nowej thalii w 2007 nie ufam renault ani trochę. Golfy to chyba najczęściej kupowane samochody przez ludzi w moim wieku, ale boje się, że kupie jakąś zamęczoną sztukę.

Podobno wcześniej wspomniana primera w wersji 1.6 jest oszczędniejsza i jest na niezawodnych łańcuchach zamiast rozrządu, może w coś takiego celować?

Samochód kupię pewnie pod koniec lipca, więc jest jeszcze sporo czasu. Byłbym wdzięczny za wszelkie porady co do sprawdzania samochodu i weryfikowanie stanu podanego przez sprzedającego. Oferty prosiłbym raczej z Warszawy i okolic. Dziękuję wszystkim z góry za odpowiedzi i przepraszam za ewentualne błędy w założeniu tematu.
Eldharon
Nowicjusz

Auto: Nie mam

01 Cze 2014, 21:25

Pamiętaj, że zawsze możesz wywalić fabryczne głośniki i samemu coś nabyć.
Ja Ci polecę Honde Civic VI.
Co do spalania to nic dziwnego, że auta palą po 9-10 litrów w trybie miejskim.
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

01 Cze 2014, 21:29

A primera to wcale nie wielka krowa, po prostu wózek na zakupy :D ogólnie to dobre auto ale duże. Może jakiś kompakt typu astra, focus?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Cze 2014, 21:40

Primery krową nie nazwałem, 406 wydaje mi się krowiasta :P. Te Hondy Civic rzeczywiście całkiem fajne, ale jak patrze na oferty, to prawie każdej już jakaś rdza wychodzi i trochę się boję ładować 10 tysięcy w samochód z 99. Jakie wersje silników Astry i Focusa polecasz?
Eldharon
Nowicjusz

01 Cze 2014, 21:56

Może jakiś rover z niezniszczalnym dieslem 2.0 SDI bez turbo on jest więc na krótkie trasy też może być na miasto a jest oszczędny i w miarę dynamiczny.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

01 Cze 2014, 22:01

Prezenterzy Top Gear UK najwyraźniej wyprali mi mózg, bo dzięki nim Rover kojarzy mi się z awaryjnością ;p. Jaki model konkretnie tego Rovera?
Eldharon
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gniazdo, wtyczka OBDII - opis pinów
    Co to jest gniazdo OBDII i co oznaczają poszczególne piny? OBDII to skrót od angielskiego terminu On-Board Diagnostic level 2. Jest to standard obowiązujący w samochodach i pozwalający na podłączenie urządzenia ...

01 Cze 2014, 22:10

Możesz rozejrzeć się nawet za 75 z 2.0 td też dobry silnik, a ci z Top Gear zawsze coś rozwalą zwłaszcza jak prowadzi Richard Hammond lub Jeremy Clarkson, James May już te auta mniej niszczy niż ta wybuchowa dwójka, ale i tak ich uwielbiam.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Cze 2014, 22:37

[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]

Chyba najbardziej mi się mimo wszystko podoba Primera, ale do tej Hondy Civic jestem coraz bardziej przekonany. Fabię może obejrzę bo ma ten silnik dobry podobno, ale jestem nią najmniej zainteresowany. Rover to chyba overkill, aż mi głupio będzie do niego wsiadać ;p. Co sądzicie?
Eldharon
Nowicjusz

01 Cze 2014, 22:51

diesel + miasto? zdecydowanie nie.. chyba ze to male miasteczko 25k mieszkancow.. z roverem raczej daj se spokoj bo tu gdzie mieszkam rover 75 maa opinie jak laguna II :/ co innego rover 25/45.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

01 Cze 2014, 23:15

Diesel do miasta to nie najlepszy pomysł.
W dużym mieście, w gęstym ruchu i na krótkich odcinkach nawet małe samochody z silniczkami kosiarki dojdą spalaniem do 10 litrów.

Primera nie jest złym samochodem, może poszukaj starszej Primery P10, za połowę tej kwoty swobodnie znajdziesz bardzo zadbany bogato wyposażony egzemplarz.
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1984

02 Cze 2014, 13:48

1. Wygląda ładnie
2. podobnie jak 1 ale nie wiem czy warto go brać
3. jak co to diesel bez turbo sdi a nie cdt bo już ma turbinę a ona do miasta się nie nadaje
4. silnik zdecydowanie za słaby jak co to słabszy 1,2 6V 54 konie ( jak u mnie ) albo 1,4 16V 75Km- zdecydowanie lepszy, lecz z tego co diler samochodowy VW mówił że ten był nieco awaryjny ale na początku, po 2003 chyba się to zmieniło i już jest oky.
Aha posłuchajcie mnie panowie PomocDrogowa i dominik89 diesel do miasta nada się zwłaszcza ten 2.0 SDI 105 KM do miasta, lecz ten cdt nieee, bo ma turbo, wiem to z doświadczenia moi dziadkowie mięli kiedyś citroena ax z 1,5 d i używali go 70% miasto i 30% trasa ( raz na jakiś czas trasa do łodzi około 60 km w 1 stronę) a tak to jeździli cały czas po mieście i dziadek do lasu do pracy lub na grzyby i nic się z nim nie działo był nawet prawie bezawaryjny, tylko że on nie miał ani turbo, ani dpf-u ani też koła dwumasowego więc jest idealnym dieslem do miasta jak rover 2.0 sdi.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Cze 2014, 09:10

Trochę poszukałem i mam nowe 4 typy, które pewnie będę oglądał w tym tygodniu.

[link do oferty na Olx wygasł]

Jak postępować z rudą w roverze? 5700 to serio mało i chętnie bym przytulił, jeżeli robienie rudej nie będzie jakieś absurdalnie drogie.
Honda wygląda niesamowicie, ale jak coś jest robione w ten sposób na sprzedaż, to zazwyczaj sprzedający coś chcę ukryć niestety.
Golfa obejrzę tylko przez ten "legendarny" 1.9 tdi, ale nie jestem raczej przekonany
Meganka ma 260000 przebiegu, ale przynajmniej nikt przy niej nie kręcił i samochód ogólnie wygląda chyba ok.

Wszystkie samochody wyglądają ok? Na co mam patrzeć przy oględzinach? Dzięki z góry jeszcze raz za pomoc.
Eldharon
Nowicjusz

10 Cze 2014, 09:59

Przecież SDI w Roverze też ma turbo.. :x
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Cze 2014, 10:35

Czyli rover odpada? szkoda ...