Pierwsze auto dla dziewczyny - do 5 tys. euro

11 Lis 2012, 15:32

Witam ; ),
Proszę o porady:
Prawko od niedawna w kieszeni, zastanawiam się nad zakupem pierwszego autka, na wiosnę.
Koszt maksymalnie 5 tysięcy euro.

Zależy mi, aby auto było jak najmniej awaryjne, części do niego tanie i dostępne. Samochodzik ze wspomaganiem, pięcioosobowy. Tylko proszę mi nie wyjeżdżać z totalnie małymi autkami, większych aut się nie boję, a liczy się dla mnie bezpieczeństwo (dość długi przód, poduszki powietrzne itp.). Aha i jeszcze ABS : ).

Więcej wymagań nie mam chyba ; ) a laik ze mnie samochodowy, chyba każda kobieta tak ma.

Pozdrawiam
nostic
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 07 1994
Auto: Nie mam

11 Lis 2012, 15:46

Moim zdaniem nic sensowniejszego niż Punto II 1.2 nie znajdziesz, ładne auto, tanie w utrzymaniu, niewielkie spalanie, całkiem niezawodne z tym silnikiem, przykładowo:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

@EDIT: Ewentualnie mogę Ci z całego serca polecić Seata Ibizę 1.4 (60KM). Co prawda nie znam opinii na temat tego auta, ale moja babcia (tak, babcia) takim jeździ - mimo, że niedowidzi, rusza czasami z trójki i ma problemy z opanowaniem sprzęgła gazując auto na zimnym silniku - wystarczą sezonowe przeglądy i wymiany i auto mimo swojego leciwego wieku jeździ i śmiga, że aż miło - jest nie do zakatowania. :)

Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

11 Lis 2012, 16:39

Killaz kolega pisze do 5tyś euro nie zł ;p więc punto raczej kolega odrzuci.

Ja ci mogę polecic Volkswagen Passat B5. Auto w wersji po liftingu z 2001 roku można kupić już za ok. 16 tys. zł. Silnik najlepiej 1.9 TDI. Kolega ma w kombi takiego i na razie bez problemów ;p
xdamix
Nowicjusz

Auto: Peugeot 307
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

11 Lis 2012, 16:40

Kolega się trochę rozpędził i pominął magiczne słowo "euro" ; )

Wymagania jakie przedstawiłaś są niemal standardowe dla każdego tematu. Musisz wiedzieć, że to, czy auto będzie mało awaryjne zależy w większości od jego poprzedniego właściciela.
Jeżeli nie boisz się dużych samochodów to jest w czym wybierać. Napisz choćby typ auta jaki byś chciała, sedan/limo, hatch? To istotne. No i spalanie. Dla niektórych to problem ogromny, dla niektórych już mniej.
Jeśli autko ma być bezpieczne to może Volvo? S60 aktualnie sam rozważam, nie jest to testosteron jak BMW więc do kobiety wg mnie jak najbardziej pasuje... :D
Z bezpiecznych aut także Saab. Tu natomiast nie będzie tanio jeżeli chodzi o częsci.

Ps. Do wymagań jak w każdym temacie idealnie pasuje Passat :D tylko to rozpadające się zawieszenie...
freezoneq
Nowicjusz

Auto: a4 b5 avant

11 Lis 2012, 17:16

Hatch mi najbardziej odpowiada. Co do spalania - no wiadomo, jak najbardziej oszczędne, ale to akurat nie jest dla mnie aż tak ważne.

Rozpadające się zawieszenie, hm... po dziurach akurat nie jeżdżę : ), ale chciałabym porządne zawieszenie :D
nostic
Nowicjusz

11 Lis 2012, 17:24

Aha! Mam pytanko :
co sądzicie o VW Polo IV ?
: )
nostic
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Oldtimer Show 2018 / relacja
    Klasycznie piękne oldtimery i youngtimery można było obejrzeć w majowy drugi weekend na V Targach Pojazdów Zabytkowych Oldtimer Warsaw Show 2018 które odbyły się w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie. To największe ...

11 Lis 2012, 18:16

Faktycznie, mea culpa, a jeśli dalej mogę rzucić łaciną, to rzekłbym omnus melior est quam Passat, to jest wszystko jest lepsze niż Passat :P

Od siebie dorzucę Opla Astrę III, ale jakość wykonania wnętrza mnie przynajmniej zniesmaczyła, Skoda Fabia II jest całkiem miłym autem jak dla kobiety, ja miałem styczność z 1.2 HTP (60KM) i jak na mnie wywarła pozytywne wrażenie, sam właściciel nie narzeka na auto. Poza tym, jest jeszcze Mazda 3 i Suzuki Swift, oba są przyzwoitymi autami, w zależności rzecz jasna od wersji silnikowej, tu radziłbym sprawdzić opinie właścicieli na autocentrum.pl

Co do Polo, przewinęło mi się ich trochę przez ręce i jak dla mnie auto niewarte swojej ceny, jeszcze kilka takich na kanale i stwierdzę, że niewarte zachodu. Ale możliwe, że to wina trudności w znalezieniu zadbanego egzemplarza? Dużo Polówek jest sprowadzanych, a kto wie co z nimi za granicą robili, męcząca jazda w mieście może prowadzić do wyczerpania silników.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009