Pierwsze auto dla dziewczyny do 7 tys - sportowy

27 Wrz 2011, 23:13

Witam! W końcu udało mi się odłożyć pieniądze na swój pierwszy samochód. Z racji takiej, że kompletnie nie znam się na samochodach zwracam się do was z prośbą o doradzenie. Tylko zaznaczam, że interesują mnie tylko auta, na wzór sportowych, szczególnie wizualnie. Wiem, że to trochę tandetne, ale cóż poradzę. Najlepiej żeby nie był za duży jeśli chodzi o wielkość. Coś podobnego do hondy civic czy bmw e30 mi się bardzo podoba, oczywiście zewnętrznie. Wewnętrznie pozostawiam wam do oceny :) Generalnie samochód będzie również używany na rajdy. Czekam na opinię i dziękuje z góry. Cena do 7 tysięcy (mniej więcej) bez opłat itp.
laraa
Obserwowany

28 Wrz 2011, 06:15

Jakie rajdy wchodzą w gre?To może Opel Calibra?Tak wiem że to jest auto oklepane ale w tych pieniądzach da sie znaleść ładny i nie zwieśniaczony egzemplarz.
np [link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Wrz 2011, 14:48

Może coś takiego

[link do oferty na Allegro wygasł]

lub

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

28 Wrz 2011, 14:51

Myślę że takie samochody były by super jak dla ciebie.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Wrz 2011, 15:58

No ta fiesta ma strasznie sportową sylwetkę i sportowe osiągi. :lol:

Moje typy:

Toyota Celica V
http://images01.olx.pl/ui/5/44/65/12683 ... 331626.jpg

Toyota Celica VI

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Mitsubishi Eclipse 1g
[link wygasł]

Mitsubishi Eclipse 2g
http://www.resmoto.com/a_car/mitsubishi ... pse_03.jpg

Honda CRX II
http://www.mojeauto.net/photo/crx/photo ... ing_11.jpg

Honda Civic V coupe

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ford Probe 2g
http://s2.blomedia.pl/autokult.pl/image ... Tuning.jpg

Pokaż zdjęcia dziewczynie, może coś się spodoba. Sylwetki jak najbardziej sportowe, dużo bardziej niż przy tych autach wymienionych wcześniej. No może poza Calibrą...ale to auto bardzo dyskusyjne obecnie, tak jak starsze BMW. Mimo sporych mocy nie wszystkie z wymienionych sportowe, nie które tylko usportowione, ale zawsze to lepiej niż kompakt 100KM. :D
Rasowo sportowe auto, w stylu Nissana 300ZX, Hondy Integry TypeR, czy Lancera EVO, nie bardzo w tych pieniądzach.
Jak priorytetem jest tor, to najlepszą bazą do zabawy jest CRX, wybebeszony waży 800kg, strasznie łatwo przerabiać silnik i uzyskiwać super osiągi.
Specjalnie bez linków do konkretnych aukcji, najpierw auto, później dobierze się konkretny silnik i poszuka ogłoszenia.

Pozdrawiam serdecznie.
"Kup mocne sportowe auto, załóż gaz"
"Nawet dobre zapalniczki są na benzynę"
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Wrz 2011, 16:53

No fiesta może nie jest sportowa.Trochę przesadziłem. :D
No ale eclipse to na rajdy nie bardzo się nada chyba żę ci o wyścigi chodziło.
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Wrz 2011, 18:48

Tak jak pisałem, za 7k nie kupi się idealnego rasowo wyglądającego auta sportowego w dobrym stanie, które +250KM i mniej niż 6-7s do setki. :)

Tutaj należy wybierać, czy samochód ma bardziej wyglądać czy jeździć. Jeśli to pierwsze, to celici czy eclipsiaki w wersjach fwd 2.0 n/a będą ok. Wygląd nieziemski, a okolice 150KM przy ich masie zapewnią całkiem dynamiczne osiągi. Oczywiście bez szaleństw. Szaleństwa mamy w topowych wersjach, z turbosprężarkami, napędem na cztery łapy i mocach +200/250KM. Przy Celicach mowa o wersjach GT4, a przy Eclipse GSX. Kwestia że w tym budżecie z takim samochodem byłoby bardzo krucho.

Przeciwnym biegunem są hondy. Może nie wyglądają tak pięknie i rasowo, ale za to mają inne niepodważalne zalety. Po pierwsze, masa. Wybebeszony CRX tak jak pisałem może ważyć nawet 800kg, coupetka bez specjalnych zabiegów 1000kg, a Eclipse 2g waży 1300kg... i to widać. Moc silnika musi radzić sobie z większą masą, co przekłada się diametralnie na osiągi. Dużo słabszy CRX, potrafi mieć bez problemu o wiele lepsze osiągi i przyśpieszenie do setki niż cięższy i mocniejszy eclipse. Kolejna zaleta - silniki Hondy. Wręcz legendarne. Z małych pojemności, otrzymujemy super moc, a silnik wcale nie jest wyżyłowany. Wszystko głównie dzięki zasłudze VTEC-a. Poza tym jest masa części zamiennych na rynku i akcesoriów do przeróbek, a te silniki nadają się do tego idealnie.
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Wrz 2011, 19:14

No panowie przecież są jeszcze sportowe odmiany Fiesty.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] lub troche starsza wersja [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

28 Wrz 2011, 19:56

volkswagen vento lub lupo zależy co woli wienksze czy mniejsze
slawek7
Nowicjusz

Auto: volksvagen sharan 1.9 TDII

28 Wrz 2011, 19:57

Z której strony one wyglądają sportowo? :P
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Wrz 2011, 20:04

Miałem tą drugą fiestę (mk3) tylko że z innym silnikiem .To z tego co widzę to jest ona o 100 kg lżejsza od crx'a bo ma 700 kg no i powiedz mi że z silnikiem który ma 130km nie będzie sportowa.Do tego jest to samochód też łatwy do przeróbki mechanicznej tak jak wspomniany crx.
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Wrz 2011, 20:05

slawek7 to żeś dowalił :roll:
Barol
Awatar użytkownika

28 Wrz 2011, 20:10

"Wienksze". :D

Fiesta, nawet jak lżejsza, to wygląda zdecydowanie mniej sportowo. Niczym nie wyróżnia się od golfa czy corsy, a o wygląd też autorom chodzi. CRX, już jakąś swoją linie ma. Poza tym silniki hondy mają wielki potencjał, bez większego problemu da się przeswapować silnik od integry +160KM i przy odpowiednim budżecie uturbić.
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Wrz 2011, 20:11

Mi bardziej odpowiadała by fiesta od crx'a no ale to już kwestia gustu. :)
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Wrz 2011, 20:12

Dokładnie,zależy co kto lubi.
Barol
Awatar użytkownika