Pierwsze auto dla laika do 4 tysięcy

01 Maj 2015, 13:24

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że na auto chciałbym wydać 5tysięcy(wkład na ubezpieczenie, wymianę jakichś drobiazgów itp wliczony), maksymalnie 6tyś ale tylko i wyłącznie gdybym dał radę kupić w tej cenie na prawdę fajne autko w moim guście jak np astra ii czy skoda octavia.

Nie ukrywam, że nie posiadam zbyt dużych wymagań, silnik nie musi być mocny, ważne aby był oszczędny i mało awaryjny. Chciałbym, żeby samochód miał jakiś wygląd także wszystkie ,,kanciaki,, z miejsca odpadają.
Samochodem raczej dużo jeździć nie będę, do pracy będę miał niecałe 5km w jedną stronę, okazjonalne wypady do oddalonego o 20km od mego miasteczka Białegostoku.
Sprawdzając ogłoszenia z mojego miasta trafiłem na taką astrę F, [link do oferty na Olx wygasł] jeśli po osobistych oględzinach z raczej znającym się na samochodach kolegą okaże się on w przyzwoitym stanie to powinienem go rozważyć? Trochę poniżej mojego budżetu ale im więcej bym zaoszczędził na zakupie tym lepiej, tym bardziej, że jako początkujący kierowca(jestem w trakcie kursu) przy ewentualnych zarysowaniach, stuknięciach nie byłoby mi go tak szkoda.
danteusz
Nowicjusz

Auto: Nie mam

01 Maj 2015, 15:13

Co myślicie o audi 80 b4 w tym budżecie? z silnikiem może 1.9tdi?
danteusz
Nowicjusz

01 Maj 2015, 15:20

Progi były już robione więc trzeba na nie zwrócić uwage czy wmiare dobrze zostało to zrobione oraz na podłoge czy nie rdzewieje. Ogólnie wygląda dość ciekawie i jak masz blisko ja bym obejrzał.
Tutaj bardzo ładne Audi [link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Maj 2015, 22:03

danteusz napisał(a):Sprawdzając ogłoszenia z mojego miasta trafiłem na taką astrę F, [link do oferty na Olx wygasł] ... 0123a9d146

Dziwne obszycie foteli. Jak tak patrzę na tą Astre to jakiś okaz zdrowia to nie jest. Ja bym odpuścił :ok:
Ale propozycja dobra.
Popieram propozycje Barola. Ode mnie jeszcze Toyota Starlet i Suzuki Swift II.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

02 Maj 2015, 08:39

passat b4 byłby solidnym wyborem?
[link do oferty na Olx wygasł]
danteusz
Nowicjusz

02 Maj 2015, 10:47

danteusz napisał(a):Samochodem raczej dużo jeździć nie będę, do pracy będę miał niecałe 5km w jedną stronę, okazjonalne wypady do oddalonego o 20km od mego miasteczka Białegostoku.

danteusz napisał(a):passat b4 byłby solidnym wyborem?
[link do oferty na Olx wygasł] ... e4b405e4dd

Absolutnie nie. Na twoich przebiegach diesel się nie sprawdzi. Do tego ja na pierwsze auto nie przekraczał bym silnika 1.6 ze względu na zwyżki.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    VERVA Street Racing - Top Gear Live / relacja
    VERVA Street Racing wraz z polskim debiutem jednego z najpopularniejszych spektakli motoryzacyjnych na świecie Top Gear Live zelektryzowała niemal 60 tys. zgromadzonych na Stadionie Narodowym w Warszawie. Brytyjski show jeszcze ...

02 Maj 2015, 11:42

Zobacz na Audi z mojego linku bo naprawde bardzo ładnie się prezentuje.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

02 Maj 2015, 15:24

Byłem dziś patrzeć z kolegami to audi i okazało się, ze instalacja lpg jest zakładana ,,w stodole,, na lewo, na benzynie odpalenie samochodu trwa prawie pół minuty(handlarz tłumaczył czemu ale nie bardzo ogarniałem temat) i hamulce do zrobienia bo trzeba cisnąć pedał do końca. Z tyłu mało miejsca, głową dotykałem do dachu(mam 180cm), z zewnątrz wygląda fajnie ale w środku lipa, z tyłu na drzwiach jakieś luzem machające się szmaty. Do tego negocjacja ceny nie wchodziła w grę, stanęło na 3tysiącach.

Byłem jeszcze patrzec tego passata ale w ogóle mi się nie podobał, sprzęgło i hamulce od razu do naprawy. W tym samym komisie był jeszcze świeżo wstawiony mercedes c220, 97 rocznik silnik 2,2 turbo disel, do lekkich poprawek lakierniczych ale w środku bardzo zadbany i ogólnie elegancko prezentujący się(genialnie wyglądający niebieski kolor)
4300zł a jak ,,odpicuje go to(na razie nie miał czasu) to mówi, że będzie sprzedawał za 4800
Kolega wział na jazdę próbną i okazało się strasznie miękkie zawieszenie i bujało przy skrętach, handlarz mówił, ze ten typ tak ma ale znajomi mają słabe doświadczenie z tą marką i nie byli pewni czy zawieszenie jest na pewno ok.
Myślicie, że takie auto z napędem na tylnią oś byłoby dobre dla początkującego kierowcy? Raczej tak dużo ropy nie spali to tyle, że zapłaciłbym więcej za OC. Za dużo takich meroli nie ma na allegro więc ciężko mi ocenić atrakcyjność tej oferty, na pewno jest już to auto trochę lepszej klasy niż np owy passat.

Ogólnie mam mętlik w głowie i sam już nie wiem co powinienem brać.
Wracając widziałem honde civic vi w sedanie i jako, że wersja hatchbat tego auta nie bardzo mi się podoba tak sedan był śliczny. Może taki civic będzie bezpieczniejszym wyborem?
danteusz
Nowicjusz

02 Maj 2015, 15:35

np taki civic w białymstoku
1.4 do sedanowej budy nie będzie za słaby?
danteusz
Nowicjusz

02 Maj 2015, 15:39

danteusz napisał(a):Wracając widziałem honde civic vi w sedanie i jako, że wersja hatchbat tego auta nie bardzo mi się podoba tak sedan był śliczny. Może taki civic będzie bezpieczniejszym wyborem?

Za te pieniądze będą egzemplarze, które będą wymagać wkładu finansowego dość sporego na start oczywiście nie wszystkie.
Ja bym zszedł na ziemię i rozglądał się za Nubirką. Proste auta, w większości LPG, dużo miejsca i części śmiesznie tanie.
danteusz napisał(a): np taki civic w białymstoku
[link do oferty na Olx wygasł] ... 85153d7f65
1.4 do sedanowej budy nie będzie za słaby?

Do zwykłej jazdy będzie wystarczający. Prosty nie wysilony silnik ale ten egzemplarz już na zdjęciach gnije :roll:
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Maj 2015, 15:44

Przez telefon mówił, że trochę rdzy jest przy drzwiach czy kolach ale nie dużo,, pod spód niby nie zaglądał...
Nawet jak blacharsko nie jest dobrze to i tak można takim autem spokojnie pojezdzic ze 2 lata? raczej po takim czasie bede chciał zmienić na coś lepszego

Mówił, że technicznie jest dobrze i nic nie trzeba robić.
Troche szkoda, że z tym audi do końca nie wypaliło bo tam nie było ani śladu rudej a podłoga była calutka
danteusz
Nowicjusz

02 Maj 2015, 15:49

danteusz napisał(a):Nawet jak blacharsko nie jest dobrze to i tak można takim autem spokojnie pojezdzic ze 2 lata? raczej po takim czasie bede chciał zmienić na coś lepszego

Różnie to bywa. Jeśli to tylko nadkola a mechaniczne jest ok to ja bym oddał do jakiegoś Cześka na zadupiu żeby to zrobił, zabezpieczyć i by posłużył ten Civic.
Tylko pytanie ile w tym jest prawdy :naughty:
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Maj 2015, 15:51

A może opel vectra b?
danteusz
Nowicjusz

02 Maj 2015, 15:55

Rany gościa, Vectra B za 2600... :?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

02 Maj 2015, 15:57

Zadbany Civic trzyma cenę, za 3k bez lpg byś raczej nic nie znalazł, z gazem już to będzie zgnilak kompletny. Może za 4 byś kupił jakiegoś z wkładem na poziomie 1 tys, ale to musiałbyś się sporo oszukać.
Miałem w rodzinie 4 takie VI (dalej są 2) i 1.4 90km daje spokojnie radę, w mieście pali tak z 8-9 więc nie jest źle, choć oczywiście lepszy byłby V-TEC, ale na niego Cię nie stać. Odpuść tylko te 1.4 75km, są za słabe i raczej nędzne.
Zresztą one były montowane bodaj tylko w europejskiej wersji (właśnie w liftbackach czy jak to się nazywa), a jak chcesz Civa VI to szukaj wyłącznie japońskich, czyli sedana skoro "jajko" Ci się nie widzi, to jest sedan:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 2011_1.jpg
Japońskie są lepiej zrobione i lepiej zabezpieczone przed rdzą, 99% tych europejskich są mniej lub bardziej zgnite.
Tyle że dobrze by było mieć tak z 5k na zakup i najwyżej z tego coś znegocjować, widziałem naprawdę śliczną, bez grama rdzy, bez wkładu, to właściciel chciał coś z 7k, powiedział że ani grosza nie zejdzie, no i po paru tygodniach ale sprzedał.
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Rok produkcji: 2010