Pierwsze auto dla młodego kierowcy, dosc specyficzne wymagania 10tys

01 Lip 2016, 13:03

Witam. Od paru lat czytam wasze forum i w końcu nadszedł czas gdy zrobiłem prawo jazdy i nadszedł czas na mnie. Auto bedzie służyło także jako drugie w domu, i ciężko określić przebieg jaki będzie robiło. Musi spełnić także wymagania rodziców więc wybór nie będzie łatwy, ponieważ i ja mam dość specyficzny gust.
Warunki jakie musi spełnić to:
-silnik benzynowy
-manualna skrzynia
-klimatyzacja jest obowiązkowa (nie chodzi tylko o komfort, mam dosc specyficzne schorzenie i nie mogę się przegrzewać)
-rodzice chcą aby auto nie było zbyt duże, więc raczej segment B
-nie lubię całej grupy VAG, i z własnych przekonań nie chcę mieć z niej samochodu
-oczywiście jako pierwsze auto nie chciałbym aby paliło zbyt dużo i ogólnie koszty utrzymania były niskie
-nie chciałbym problemów z rdza
-chciałbym aby trochę się wyróżniało z szarej rzeczywistości
-budżet dość czesto spotykany na forum około 10tys, postanowiłem założyć swoj temat ponieważ mam troche inne wymagania
-no i mimo wszystko chciałbym w razie czego móc wyprzedzić bez strachu

Co mogę dodać, ostatnie 2miesiace jeżdzę Citroenem C5 rodziców, diesel 2l, przełom 2012/13. Bardzo przyjemnie się jeździ i lubię to auto, ale rodzice woleliby kupic własne, ponieważ jest on dość duży i mocny.
Interesują mnie głownie marki francuskie, ponieważ w mojej rodzinie wszyscy mają z nimi dobre doświadczenie
•poszukiwałem głownie Citroenów C2, ale także C3 i Peugeot 206 (wersje z około 2003roku)
•mieszkam w okolicy Opola i szukam auta w odlegości około 300km
Wrzucę jeszcze linki jakie znalazłem:
Citroën C2
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Citroën C2
Citroën C2
Peugeot 206
Peugeot 206
Miałem wiecej, ale ładne sztuki bardzo szybko schodzą, a ja nie znam sie na tyle dobrze by po zdjęciach cos ocenić w dobry sposób.
Bardzo proszę o pomoc i dziękuje za każdy odzew. Mam nadzieje ze zawarłem tutaj wszystko co jest potrzebne
kamillooo
Obserwowany

Auto: Citroen C5 III
Silnik: 2.0 HDI 32KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013