Pierwsze auto dla młodego kierowcy max 13-15tys

10 Lip 2016, 20:53

Witam. Tak jak w temacie poszukuje auta dla siebie. Interesuje mnie sedan albo hatchback. Z reguły miasto ewentualnie czasami większe wypady. Mniej więcej do szkoły jadę 15 km w tym 4 km w mieście. Interesuje mnie benzyna+LPG. Jako ze jestem młody to zależy mi na w miarę ekonomicznej maszynie z tanimi czesciami i jak najmniejszym spalaniem. Ogólnie znajomi polecali mi Accorda, Carisme i te auta w miarę mi się podobają jednakże moimi faworytami są: Audi A3, Mazda 6 oraz Seat Toledo. Co sądzicie o tych autach? Mi w Audi i Seacie polecali silniki 1.8 Ale dlaczego to już nie wiem. Nie znam się na autach dlatego wiem, że bym mógł kupić po prostu "szajs" i z tego powodu proszę specjalistów o opinię i liczę na Waszą pomoc :) Proszę o informację na temat aut, które wypisałem oraz Wasze propozycje. Z góry dziękuję i pozdrawiam! :).
PS. Przepraszam za wszelakie błędy jednakże pisze na szybko z telefonu! :)
PS2. Jestem z okolic Rzeszowa/podkarpacie
Johny121
Nowicjusz

Auto: Brak

11 Lip 2016, 12:04

Nikt nic nie wie, nikt nic nie podpowie?
Johny121
Nowicjusz

11 Lip 2016, 12:21

Fiat Grande Punto 1.4 8v lub 16v jeśli znajdziesz. Można szukać Hondy Civic VII 1.6 VTEC, ale tam trzeba uważać na skrzynie, sypią się łożyska, ogarnięcie tematu na tip top na kolejne 100 tys. km to ok. 1200 zł ze wszystkim. A tak to autka bardzo fajne. Ale i tak wolałbym Fiata, za trwałość, niskie ceny części i ewentualnych napraw. Honda może być też z 1.4, ale wtedy to nie Honda :D Ale do miasta wystarczy z zapasem.

Accord też spoko, jak trafisz na zadbany egzemplarz (jak ja heh :D) to sporo pojeździsz, ale pytanie czy chcesz do miasta taki jakby nie patrzeć spory samochód który wizualnie nie wypada już tak fajnie jak chociażby Civic w 3d?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

11 Lip 2016, 12:30

Nie no, z tym miastem to troszkę przesadziłem. Będę tam tylko w dni nauki szkolnej i będzie się to zamykalo w 10km dziennie gdzie poza miastem będzie 20km więc gabaryt będzie będzie w porządku. Wygląd oczywiście jest dość ważny ale priorytetem jest niezawodność :)
Johny121
Nowicjusz

11 Lip 2016, 17:11

Jak ma być tania eksploatacja to coś z grupy VAG:
Audi A3 8L
VW Bora
VW Golf IV
Seat Leon I
Seat Toledo II
Skoda Octavia I
Z silnikami 1.8 20V 125KM lub 2.0 8V. Mało nie palą, ale mają tanie części i dobrze współpracują z LPG.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

11 Lip 2016, 19:29

A na co mam zwracać uwagę przy zakupie Toledo bądź A3? Jakieś inne propozycje aut macie? Co sądzicie o Mazdzie 6??
Johny121
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak rozkodować radio w samochodzie Renault?
    Bardzo często podczas chwilowej utraty zasilania radio w samochodach marki Renault jak i Dacii będzie wymagało wpisania kodu do jego uruchomienia. Problem ten może się pojawić np. po chwilowym odłączeniu akumulatora bez podtrzymania ...

11 Lip 2016, 20:55

Mazda 6 tylko z benzyną i niestety ma spore problemy z korozją.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Lip 2016, 00:19

Strasznie skaczesz z kwiatka na kwiatek, zastanów się na spokojnie czego szukasz, przekalkuluj na chłodno koszty i wyznacz wymagania, bo A3 a Accord to zupełnie inna bajka, tak samo 1.8T będzie czym innym niż 1.6 VTEC - zupełnie inna charakterystyka pracy silnika. Jeśli wolisz "gładką" jazdę to turbo, VTEC nie pozwoli ci zejść poniżej 4k obrotów jeśli będziesz chciał coś tym autem zdziałać. Z turbo w trasie aby wyprzedzić wciskasz gaz, z VTECiem redukujesz z piątki na trójkę i ogień. A może się okazać, że ani ci turbo ani vtec nie potrzebny, dlatego weź się zastanów.

PS. Jak masz 15k zł na auto to odejmij z tego 2-3 tysiące na zapas, bo bardzo się zdziwisz ile de facto kosztuje utrzymanie auta. Wymienisz oleje, rozrządy, świece, jakieś sworznie i inne pierdoły w zawiasie i wychodzi ci już 2 tys. zł, to tak się tylko wydaje. Do tego może dojdą tarcze, sprzęgło - oczywiście, zrobisz to i będziesz miał igłę, ale kasy wydasz a to tylko rzeczy eksploatacyjne. Pamiętaj, kupujesz auta które swoje najlepsze lata mają za sobą, nie bez kozery radzę ci Punto, bo są jeszcze w miarę świeże i trochę pożyją a niestety, starsze auta będą wymagały od ciebie nieustannej uwagi - a robienie wszystkiego u mechaników trochę kosztuje.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lip 2016, 10:47

Spokojnie, auto do 13-15 i jeszcze mam odłożone 2-3 na początkowe naprawy. To, ze cuda nie kupię to wiadomo i troszkę kaski trzeba będzie wyłożyć aby auto po zakupie w miarę się trzymało. Tak naprawdę moim numerem jeden jest ten Seacik. Co do Fiata średnio mi podchodzi. Nie mój gust chyba. A co do aut to jak wyżej mi poradzono wybiorę jednak VAGi
Ostatnio edytowany przez Johny121, 12 Lip 2016, 21:31, edytowano w sumie 1 raz
Johny121
Nowicjusz

12 Lip 2016, 15:10

Leon fajne auto, na pewno ładne i podatne na mody. 1.8T to niezły silnik, chociaż swoje bolączki - jak każdy jeden - ma, warto wejść na forum Leona i przejrzeć działy związane z problemami i usterkami, one najwięcej ci powiedzą, bo niestety, klubowicze mają tendencje do idealizowania swoich aut nawet, jeśli obecnie stoją unieruchomione u mechanika :mrgreen:
Jeśli szukasz czegoś, co da trochę emocji - rozejrzyj się serio za Civiciem 1.6 VTEC, szczególnie wersja Sport z 17" i twardszym zawieszeniem. Jednak trochę Hondy poznałem i powiem jedno - kupisz w dobrym stanie, od nowości na syntetyku, sam będziesz pamiętał o regulacji zaworów i oleju co 10 - 15 tys. km, włożysz dobre części - droższe, niż u konkurencji, ale o wiele wytrzymalsze i tak naprawdę będziesz miał niezawodne auto przy którym zapomnisz, że strach gdzieś jechać, bo nie wiadomo co się wydarzy z autem. Mechanika to odwiedzisz jedynie dlatego, bo coś tam zgrzytnie itp, ale nigdy nie będzie tak, że auto się rozkraczy nagle bo coś padnie.
Ja 1.8T bym raczej nie kupił, bo i po co? Turbina generuje niepotrzebne koszty, aczkolwiek z pewnością zapewnia niezłe doznania z jazdy. Dla mnie zbędne. Znam ludzi, którzy jeżdżą Hondami od lat, nigdy nie schodzą z VTECa, silnik dostaje cały czas po d... i... i nic się nie dzieje. No, oprócz spalania oleju, ale to coś oczywistego przy kręceniu silnika na takie obroty.

PS. Jest jeszcze alternatywa w postaci Toyoty Corolli, ale to trochę bardziej stonowane auto, raczej wygodny dupowóz niż quasi-sportowy Civic.

Dodam coś jeszcze ważnego - nie kupuj auta ani sercem ani rozumem, bo albo będziesz wkurwiony albo zawiedziony. Auto trzeba pokochać, bo inaczej każda złotówka na nie wydana będzie wydana z niesmakiem, bo tak naprawdę ci się to auto nie podoba i nie będziesz chciał w nie inwestować. Przejedź się kilkoma, nie kupuj od razu, bo bez porównania sam nie będziesz wiedział co ci odpowiada a co nie. Ja kupiłem Accorda nieco pochopnie, ale w sumie na dobre mi to wyszło, bo konkurencja i tak okazała się średnia, a przynajmniej upolowałem egzemplarz w perfekcyjnym stanie od starszego pana.

Jak chcesz dalszej pomocy to kilka odpowiedzi na te pytania:
- ile miesięcznie jesteś w stanie przeznaczyć na utrzymanie auta?
- potrafisz coś sam przy aucie zdziałać, albo inaczej, będziesz miał w ogóle ochotę trochę z grzechotką polatać i ręce sobie ubrudzić?
- jakie przebiegi roczne?
- w jakich warunkach auto będzie eksploatowane, miasto - jeśli tak, to jakie? trasa - jeśli tak, to jaka?
- co ci w aucie może przeszkadzać a co ci jest obojętne?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lip 2016, 15:18

Moim pierwszym autkiem był Ford K i tak go polubiłam, że mam go do dziś:)
izabelazaczyk
Nowicjusz

Auto: Ford K

12 Lip 2016, 16:59

izabelazaczyk napisał(a):Moim pierwszym autkiem był Ford K i tak go polubiłam, że mam go do dziś:)

No fajnie, ale czy ktos o to pytał? :unsure: :unsure: :unsure: :unsure:
erni13
Początkujący

Auto: Mercedes C klasa W204
Silnik: 2.2 CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010