Pierwsze Auto do 10 000 PLN

28 Lut 2014, 18:32

Witam Was serdecznie :)

Jestem Damian. Szukam swojego pierwszego auta. Wymagania co do niego to:

- Klasa B lub C,
- Silnik benzynowy do 100KM, nie większy niż 1.4,
- W miarę bezawaryjne, tanie w eksploatacji,
- Z dość dobrą widocznością,
- Z przebiegiem w granicach 100 - 120k,
- Chętniej 3-drzwiowe,

Autem zamierzam jeździć przede wszystkim po mieście, jednak w miesiącu średnio 4 razy zdarzają mi się dłuższe wypady, po 120km w jedną stronę. Chciałbym, żeby auto było w miarę dynamiczne, niezbyt głośne przy dużych prędkościach i średnie spalanie nie przekraczało 7/7.5l

Przyznam szczerze, że jestem zainteresowany Fiatem Stilo 1.4 95KM. W mojej rodzinie było dużo Fiatów i w przeciwieństwie do różnych opinii nie były to auta awaryjne. Nie interesują mnie raczej modele VW i Skody :)

Z góry dzięki za doradzenie!
Ostatnio edytowany przez DirtX, 28 Lut 2014, 18:44, edytowano w sumie 1 raz
DirtX
Nowicjusz

Auto: Jeszcze nie ma

28 Lut 2014, 18:38

DirtX napisał(a):- Nie starsze niż rocznik 2002/03,
Rocznikiem się nie jeździ a Ty masz tylko na wydanie 10000.
DirtX napisał(a):Przyznam szczerze, że jestem zainteresowany Fiatem Stilo 1.4 95KM

Fiat Stilo jest bardzo awaryjny więc zmienisz nastawienie do Fiatów
Co do spalania to nie lepiej kupić coś z gazem :?:
Ja polecam Astre 1.6 8v 75KM lub 85KM, przyzwoite osiągi i dobrze przyjmuje zwykły gaz (drugą generacje). A tak poza tym to odpuść wszystkie samochody klasy B bo jazda w trase tymi samochodami to męczarnia :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Lut 2014, 18:40

Może źle się wyraziłem, z przebiegiem nie większym 100-120000KM. Właśnie słyszałem, że Stilo jest awaryjne, ale co konkretnie w nim szwankuje? Astra mi się nie podoba, fajnie jakby auto było 3-drzwiowe, gdyż jeżdzę max w 3 osoby, a to i tak rzadko :) Gaz odpada, jedynie benzyna :) Obecnie jeżdżę Swiftem 1.3 i na tych trasach, które pokonuję spisuje się dobrze, także jak najbardziej autka klasy B wchodzą w grę.
Ostatnio edytowany przez DirtX, 28 Lut 2014, 18:46, edytowano w sumie 1 raz
DirtX
Nowicjusz

28 Lut 2014, 18:46

No to taką Astre można rozważyć. W Stilo szczególnie są kłopoty z elektroniką i kilka razy widziałem korodujące egzemplarze. A co do przebiegu to tym też się nie jeździ. Poza tym w 90% na liczniku będzie co innego niż w rzeczywistości :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

28 Lut 2014, 18:56

A co możecie powiedzieć o tym silniku 1.4 w Fiacie? Jest trwały i nic się nie sypie? Czy to jest ten sam co w Grande Punto? Astra nawet w 3d mnie nie bierze, Stilo jest dużo ładniejsze poza tym bardziej odpowiada mi jego wnętrze i dobrze wyprofilowane fotele :)
DirtX
Nowicjusz

28 Lut 2014, 19:03

Jeżeli chcesz patrzeć na auto a nie jeździć to kupuj Stilo :mrgreen:
Tak to jest ten sam silnik :)
A Focus 1.6 lub 1.8 :?: 1.4 jest za słaby. Za 10k wyrwiesz coś z rocznika 2000-2001
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przeziębienie lub grypa, a czas reakcji kierowcy
    Mocne przeziębienie lub grypa mogą opóźnić czas reakcji kierowcy nawet o 10%. Dodatkowo na szybkość działania w sytuacji awaryjnej mogą także negatywnie wpływać zażywane leki. "Kierowca musi zachowywać się odpowiedzialnie. ...

28 Lut 2014, 19:10

1.6 i 1.8 będą za dużo palić, a gaz mnie nie interesuje. Poza tym liczą się koszty ubezpieczenia, a opinie na temat Stilo chciałbym poznać od osób, które osobiście je posiadały, a nie mają zasłyszane opinie od osób trzecich. To mój faworyt póki co w klasie C pod względem tego co oferuje, a ile kosztuje. Wygląd dla mnie też jest ważny, to chyba nic dziwnego :) Gdybym był typowym nabywcą 1. auta to pewnie wziąłbym Golfa w Tedeiku, no ale niestety nie bierze mnie to co ma każdy. Fajnie, jakby auto nie bylo czesto spotykane na drogach jak chleb na pieczywie w sklepie. Czas na zakup mam długi, nie śpieszy mi się, więc każdy może dawać swoje propozycje :)
DirtX
Nowicjusz

28 Lut 2014, 19:14

Ten Focus nie dużo pali :wink: A jeżeli masz się wyróżniać to może Rover 25 :?:
Koniu
Forumowicz VIP

28 Lut 2014, 19:34

Tu nie chodzi o wyróżnianie, a po prostu w miarę atrakcyjny wygląd, wiadomo dla jednego piękna jest Fabia, a dla drugiego 207, no ale nie chciałbym takiego przestarzałego w stylistyce, Focus jest fajny, na motostat widzę, że 1.6 pali średnio około 7l, a jak w nim z osiągami i komfortem podróżowania (fotele, pozycja za kierownicą)? I jak to jest z OC dokladnie? Bo będę opłacał sam, a nie wiem dokładnie jak jest ono wyliczane, pojemność silnika także chyba decyduje o składce? Moglibyście też dać propozycje francuskie i japońskie :)
DirtX
Nowicjusz

28 Lut 2014, 20:24

Pamiętaj, że najsłabszy silnik w gamie nie oznacza najniższego spalania :wink: Poza tym, zwykle opinie o spalaniu wyczytane w danych technicznych można wsadzić między bajki ( chyba że od użytkowników ). Ode mnie Mitsubishi Colt , MG ZR , Renault Megane ( Coupe ), Citroen Xara
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004