08 Cze 2014, 17:16
Witam serdecznie,
Bardzo proszę o pomoc przy wyborze pierwszego auta.
Samochód nie jest mi nie zbędny, mieszkam w Warszawie i poruszam się komunikacją miejską, jednak uznałem, że chyba najwyższa pora ( mam 28 lat ) na kupno pierwszego auta.
Jako, że generalnie motoryzacja nie jest dziedziną w której mam sporą wiedzę, będę potrzebował pomocy.
Chciałbym kupić auto za ok 10 -12 tys. Oczywiście jestem w stanie dołożyć 2, 3 tys jeśli znajdzie się coś wartego uwagi. Zależy mi na pewno na silniku benzynowym, auta tylko po 2000 roku z klimatyzacją.
Autem planuje dojeżdżać do pracy ( 5 km w obie strony ), raz na jakiś czas zakupy, raz na miesiąc do rodziny ( 200 km ) i z dwa razy do roku jakiś dalszy wypad ( 500 km ) - dużo tego nie będzie, na pewno mniej niż 10 tys rocznie. Planuje kupić auto na jakiś rok, może półtora. Potem kupie coś lepszego. Jako, że auto będzie stało na ulicy pod blokiem, nie chcę teraz nic bardziej wartościowego.
Na razie rozważam 3 modele:
-Ford focus drugiej generacji,
-Mazda 6 pierwszej generacji,
-Peugeot 407
Bardzo proszę o opinie o tych modelach, jakie silniki najlepiej się sprawują i czy w ogóle je polecacie. Jeśli nie to proszę o inne propozycji - jestem w stanie rozważyć każde auto ( oprócz BMW i Golfa )
Z góry dziękuje.