Pierwsze auto do 10 tyś

23 Lip 2014, 19:56

Jak się dba tak się ma ? Mondeo ma cienką blache i brak ocynków mondziaki z 2004 w rdzy, bronisz mondeo bo pewnie sam masz. Prawda jak sie dba tak sie ma ale moj znajomy ma garazowanego japonca mazda 6 2003 r dba o nią a i tak się pojawiła rdza :). a Drugi ma golfa 4 dwór deszcz i 0 rdzy :) .
krizz
Początkujący

Prawo jazdy: 10 12 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

23 Lip 2014, 20:00

Nie, Mondeo nie ma cienkiej blachy, cieńszą blache ma tandetny Golf którego wszędzie wciskasz. Gdybyś troche ogarniał tematy to po lifcie poprawili zabezpieczenie antyorozyjne które przed liftem było słabe więc można zabezpieczyć co 2 lata i rdza nie wyjdzie, oczywiście jeżeli kupi się zdrowy egzemplarz a nie konserwuje rdze.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

23 Lip 2014, 20:03

my mówimy pierwsze auto do 10 tys ? a mondeo po fl jest o wiele drozszy to widze ze ktos tu odbiega od tematu ;] . A proszę za cene mondziaka fl wole kupic piękne niemiecki audi lub bmw które ma blachy w ocynku i daje radosc z jazdy
krizz
Początkujący

23 Lip 2014, 20:10

Dlatego piszę że jak poprawi zabezpieczenie i zrobi to co 2 lata to będzie się trzymał- czytanie ze zrozumieniem się kłania
krizz napisał(a):A proszę za cene mondziaka fl wole kupic piękne niemiecki audi

Wiesz jak to się nazywa?
Polactwo cebulactwo. :ok:
Jak wg. Ciebie Audi daje radość z jazdy to ja Ci współczuję. :cry:
Koniu
Forumowicz VIP

23 Lip 2014, 20:13

Tylko takie zabezpieczenie do auta 10-15 letniego czy to ma sens twoim zdaniem, nie zapewnia 100% gwaracnji bo rdza i tak może wyjsc a taki zabieg na progi, nadkola,zawieszenie to z hm 1500 zł a to nie mało :) . Czy sie myle to mnie popraw cenowo
krizz
Początkujący

23 Lip 2014, 21:36

Zabezpieczenie 300-400zł :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

24 Lip 2014, 11:22

Chłopaki to wystarczą 4 stówki na zabezpieczenie Mondeo i nic go nie tknie ?
iamnothouse
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Szukam

24 Lip 2014, 11:36

Ah nie będę się sprzeczał, tylko gdyby to było wszystko tak pięknie ładnie to kazdy by zabezpieczał a widzę wiele osób mających cieszących się mazdami 6 ze dobre ble ble ble, no ale cóż rdza jest :).
krizz
Początkujący

24 Lip 2014, 11:42

To dlaczego ludzie nie zabezpieczają ? Skoro to tylko 300-400 zł co dwa lata

Opinie ludzi :
Mechanika super, bezawaryjne auta ale korozja w tym aucie decyduje, że nie kupię już Mazdy:(
Mam 6-tkę z 2005r, nie bitą, mierzona czujnikiem lakieru a purchle pokazały się na tylnych nadkolach, klapie bagażnika oraz na krawędziach tylnych drzwi. Pod autem jeszcze gorzej a pod maską rdzewieją nawet opaski na wężach gumowych... Moje poprzednie auta to Audi, BMW i zero tego typu problemów. Ostatnio z rdzą parałem się mając malucha w 94r.

Tyle osób ma problemy z korozją w mondeo i mazdach przed FL i dlaczego nie zabezpieczają no ciekawe... :)
krizz
Początkujący

24 Lip 2014, 13:54

krizz napisał(a):Tyle osób ma problemy z korozją w mondeo i mazdach przed FL i dlaczego nie zabezpieczają no ciekawe...
Bo im kasy szkoda, jak ktoś głupi nie jest to zabezpieczy a niektórzy wychodzą z założenia że może im nie zgnije więc hajsu wydawać nie będą.

A poza tym jakie miałeś BMW? Nie powiedz mi że e36 :lol:
Koniu
Forumowicz VIP

24 Lip 2014, 14:07

e36 gnije niestety ale my mówimy o mondeo mk3 to dlaczego traci tak na wartosci szybko skoro takie dobre auto jak na moje oko młody rocznik nie jest wcale drogi coś musi byc na rzeczy
krizz
Początkujący

24 Lip 2014, 14:30

Bo to durna mentalnośc polaczków. Poza tym nie jest wcale taki tani, tylko jak ktoś szuka okazji i kupi zgnilucha po niskiej cenie to potem ma problemy. Min 10k na Mondeo Mk3 przed liftem
Koniu
Forumowicz VIP

24 Lip 2014, 17:30

Dobrze, ale nie popadajmy też w paranoję, że samo konserwowanie wystarczy. Jeżeli blacha jest źle zrobiona i gnije od środka, zabezpieczenia słabe, warstwy źle się trzymają, do tego lakier jest delikatny to gnić będzie tak czy siak, można najwyżej trochę to spowolnić. I tak jest właśnie w fordach, kwestia czasu zacznie gnić. :)
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

24 Lip 2014, 18:06

Mówisz o Fordzie Ka :ok:
Zrobię ci zdjęcia mojego Mondeo, tam gdzie był przetarty zaczłął gnić, aktualnie jest to zrobione i też nie gnije. Poza tym jednym nadkolem blacha jest 100% oryginalna :)
Z resztą noisy też konserwował swoją Mazde żeby właśnie nie gniła i o ile dobrze pamiętam kosztowało go to 300zł.
Drugi przypadek Tico. Konserwowane olejem od nowości, nie było garażowane, rdza nigdzie nie wyszła. Rocznik był to bodajże 98, rok temu sprzedane. Jeszcze dopytam się czy na pewno 98r.
O mojej byłej Astrze F z 95r już wiele razy pisałem.
Koniu
Forumowicz VIP

24 Lip 2014, 19:20

Czy może mi ktoś wskazać na jakieś mondeo, któremu warto się przyjrzeć ? Tak by mieć jakieś porównanie
iamnothouse
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Szukam