Pierwsze auto do 10 tyś.

04 Wrz 2016, 14:01

Witam . Za niedługo kończę prawo jazdy i chcę się zdecydować jakich modeli szukać żeby potem nie mieć mętliku w głowie .
Budżet to 10 tyś. zł .

Mieszkam na wsi , woj. świętokrzyskie , więc rzadko auto będzie jeździło w miejskim tłoku . Roczny przebieg będzie wynosił raczej na początku do 5 tyś. km rocznie , jakieś krótsze wypady , czasem wyjazd 200 km na Śląsk .

Auta jakie oglądałem i podobają mi się z wyglądu :
1.BMW e46 ( w tej cenie chyba ciężko będzie znaleźć coś "zdrowego" a tym bardziej jakiś m pakiet )
2.Opel Astra G Bertone
3.Saab 9-3 II ( w tej cenie raczej odpada )
4.Seat Leon I ( raczej 1.6 lub 1.9 110km)

To są moje typy , czekam na opinie dotyczące tych modeli . Jestem otwarty na inne propozycje .
Nie zależy mi żebym był pierwszy "na światłach" , raczej zależy mi na niezawodności , wygodzie , chociaż żeby nie wlókł się i płynnie mijał .
Jaro998
Obserwowany

Auto: Nie mam

04 Wrz 2016, 14:49

Ciężko Ci będzie znaleźć coś dobrego z tych samochodów do 10 tys. zł.
BMW E46 jak sam mówisz w tym przedziale to zwykle wyeksploatowane modele po przejściach raczej ze słabymi silnikami (1,6 i 1,8). Poza tym E46 czy w ogóle BMW to nie są zbyt dobre wybory na pierwszy samochód, jako że samochody te mają napęd na tylne koła. Trzeba najpierw przynajmniej kilka lat pojeździć zwykłymi przednionapędówkam i nimi nabrać doświadczenia za kółkiem ,a dopiero potem można na spokojnie się przesiąść do beemki .
Astra G owszem, ale w tej cenie raczej można znaleźć zwykłą "aśkę" w dobrym stanie z początku lat 2000. Ceny Bertonki są raczej powyżej 10 000 zł. Także przy swoim budżecie możesz się rozejrzeć za zwykłą astrą G to bardzo dobry wybór w przedziale do 10 tys.
Leona I też będzie ciężko Ci znaleźć do 10 tyś. to będą egzemplarze z początku produkcji - końcówki lat 90 często w dość kiepskim stanie.
Co do Saaba się nie wypowiem, nie mam wiedzy w tym temacie. Ogólnie obejrzyj sobie na you tube kickstera, motodoradcę albo łysego z miłośników czterech kółek oni też pokazali w swoich filmikach kilka innych fajnych samochodów do 10 tys. zł dla młodego kierowcy.
galicjanin91
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 2011
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda NSX 2015 - druga generacja
    W 2015 roku do gry powróciła Honda NSX, którą można było oglądać na Tokyo Motor Show w wersji produkcyjnej. Druga generacja NSX otrzymała lekkie nadwozie i nowy, montowany wzdłużnie, 3,5-litrowy silnik V6 twin ...