Pierwsze auto do 10 tys z gazem

28 Maj 2017, 12:43

Cześć. Planuje zakup swojego pierwszego auta w okolicach lipca/sierpnia. Moj budzet to 10 tys zl za same auto . Nie licze kosztów doprowadzenia go do stanu co najmniej dobrego. Ogolnie mowiac chce sie zamknac w kwoce 13-14k. Prawko mam 3 lata i do tej pory przejezdziłem około tysiaca km wokół komina i 700km na autostradach. Pojazdem ktorym sie poruszałem był seat alhambra.
Moje auto ma mi słuzyc do jazdy do pracy, sklepu itp w ciagu tygodnia około 80km oraz sobota, niedziela( nie kazda)n dojazdy do Wrocławia łacznie 280km. Nie licze na to by auto było idealne pod wzgledem blacharki lecz nie było skladane z kilka samochodów. Wzracam uwage na silnik i zawieszenie. Wzglednie rozgladałem sie po komisach co mi sie podoba i poczytałem mniiej i wecej troche o nich i zdecydowanie wybieram sedany w benzynie plus gaz do załozenia lub juz włozony. Wybor padł na te typy:

- opel vectra c 1.8
- peugeot 407 2.0
- ford mondeo mk3 po lfcie 2.0
- audi a6 1.8

Moje pytanie czy dobre sa te auta tak ogolnie dla mnie i czy dobre pod gaz to przede wszystkim. Dzieki.,
Inferno564
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 06 2014
Auto: Nie mam

28 Maj 2017, 12:55

- opel vectra c 1.8

za mało kasy

- peugeot 407 2.0

za mało kasy

- ford mondeo mk3 po lfcie 2.0

prawdopodobnie za mało kasy

- audi a6 1.8

Taki silnik do tego auta jest pomyłką, ciężko o dobry egzemplarz, przepłacisz
Czytaj więcej: pierwsze-auto-do-10-tys-z-gazem-vt101239.htm#p655561
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Maj 2017, 13:21

Popieram przedmówcę. Może popatrz na Rovera 75,za 10k znajdziesz ładny egzemplarz z bogatym wyposażeniem no i nie ma tego tak dużo na drogach jak reszty.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Maj 2017, 13:31

Widziałem juz mondeo vectre 407 i a6 za 10-11k. Nie wiem co do stanu technicznego ale większość można zdobyc do 12k gdzie mozliwe ze jeszcze ujdzie a watpie by tyle egzemplarzy bylo w tragicznym stanie. Co sądzicie o tym ogłoszeniu.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Inferno564
Nowicjusz

28 Maj 2017, 13:46

Ałdi po przekładce z anglika, 407 za 8k nawet nie skomentuję - sprawdź sobie ile te auta kosztują za granicą, dodaj transport, opłaty, marżę handlarza i pomyśl jaką cenę powinno mieć w PL auto w dobrym stanie. Vectra to ma chyba każdy element w innym odcieniu nie wspominając o tym syfie wewnątrz, na pewno "dbany" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Maj 2017, 14:20

Eeee no panowie, autor tematu widział takie auta do 10k, nie znamy się, siedźmy cicho :unsure:

Masz 10k na auto, a więc zejdź z generacjami (choć jakieś a6 kupisz, w końcu na rynku od 20 lat), czyli odpowiednio Vectra B (można celować w jakieś v6) i 406 z końca produkcji.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mitsubishi i-MiEV dla Uniwersytetu Południowej Kalifornii
    Firma Mitsubishi Motors North America (MMNA) współpracuje z Uniwersytetem Południowej Kalifornii (USC) oraz należącą do tej szacownej uczelni Viterbi School of Engineering, tworząc w kampusie projekt "żywego laboratorium" ...

28 Maj 2017, 14:42

Za 10 tysięcy to będzie ładne Mondeo Mk3 przedliftowe, Rover 75, BMW E46 (z początku produkcji: 98-00), A4 B5. Te auta co napisał autor tematu nie ma szans na sensowny stan bez wkładu (bo oleje, filtry, rozrząd, przegląd instalacji gazowej trzeba jeszcze zrobić plus coś co w bonusie wyjdzie: może zawieszenie lub hamulce).
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

28 Maj 2017, 14:55

Do tych modeli co wymienilem pewnie pojadę i zrobie diagnostyke. Jesli faktycznie kazdy za 10k bedzie wtopa to zmienię modele. Czy z gazem dobrze chodzą te wymionione z 1 postu i przez was?
Inferno564
Nowicjusz

28 Maj 2017, 14:58

Co do wkladu licze sie z opcją kupna za 10k auta plus 2-3 tys inne naprawy drobne silnika, wahacze, amory czy cos takiego.

Jesli by ktos mogl i mial czas to poszukanie w miare ok modelu a6 407 mondeo czy vectry w promieniu 100km od wrocka nie koniecznie w moim budzecie to bede wdzieczny
Inferno564
Nowicjusz

28 Maj 2017, 19:02

No fajnie kupisz za 10k dołożysz 2-3k i skąd będziesz wiedział że na tym koniec? Co miesiąc może wychodzić coś nowego..

407 prawie 4k wyświetleń i nikt nie wziął? A przecież śmieszne pieniądze :naughty:
Vectra tak jak ktoś już wyżej wspomniał ujeba.. jak stół u Durczoka :mrgreen:

Człowieku jak wiesz lepiej że znajdziesz 407 czy Vectre w tym budżecie to nie wiem po cholerę zakładałeś tutaj temat.. :roll: aha i nie wracaj póżniej tutaj z płaczem że żle trafiłeś bo automatycznie dostaniesz bana przynajmniej ode mnie..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

28 Maj 2017, 19:46

Co do sugestii rozumiem. Na wlasnej skórze bede musial doświadczyć przy osobistym obejrzeniu dokladnym. Moje pytanie bylo rowniez jak one zachowuja sie z gazem
Inferno564
Nowicjusz

31 Maj 2017, 21:24

WItajcie. Planuje zakup swojego pierwszego auta. Prawko zdałem kilkanascie miesiecy temu i do tej pory okazjonalnie jezdziłem vanem. Ciezko mi jest sie przestawic na małe autka dlatego wybór padł na sedan.Auta ma mi słuzyc do dojazdów do pracy kilka km, krecenia sie w okolicy i przejezdzania w trasie 400-500km miesiecznie. Wybór był jeden - benzyna. Z racji ze jestem dość młody planowac bede załozenie odrazy LPG. Na samochodach nie znam sie zbytnio jesli chodzi o silnik , blacharke itp. MOja wiedza jedynie na podstawie przeczytanych opinii , recenzji w interecie i z programów w TV - Autosciema, zakup kontrolowany :) WYbór padł na Audi a6 c5 z silnikiem 1.8 T 150km. Przekonuje mnie najbardziej wyglad zewnetrzny, pełen ocynk i firma AUDI poniekad z sentymentu do poprzedniego auta ojca. Jestem skłony wydac na auto 10k zł plus co bedzie w nim do roboty 2-3 a moze 4 tysiace. Jesli bedzie cos do roboty to 10tys a jesli zauroczy bardzo dobrym stanem to 13k. Chciałbym dowiedziec sie na co zwracac w tym modelu uwage przy zakupie i ogolnie przy obejrzeniu go na zywo na co patrzec. Mam pytanie rowniez o rozrzad w tym czy innym aucie. Czy jesli bedzie od udokumentowany i bedzie mial np. poł roku to sam musze rowniez zrobic ?Czy w tym wypadku nie wierzyc w nic i po prostu zawsze rozrzad jest do roboty ?

PS.Moja uwage przyciaga tez a4 b6. Wiem ze jest nie w moim budzecie ale znalazłem jedna aukcje oraz podrzuce oferte ktora mnie zaciekawiła a6. Jedyne co mnie dziwi to ten przebieg w a6, podejrzewał ze krecony. Jak oceniacie?

[link do oferty na Allegro wygasł]
Ostatnio edytowany przez mike, 31 Maj 2017, 21:29, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Nie zakładaj kolejnych tematów, skoro masz już jeden
Inferno564
Nowicjusz

31 Maj 2017, 21:34

1. Szrot. "klima do nabicia" - taaa, jasne :roll:
2. Kolorowy, przebieg nierealny
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

31 Maj 2017, 23:18

Widziałeś ilość wyświetleń w A4? Ponad 3k i nikt nie kupił? Ciekawe czemu..
A6 jak poprzednik wspomniał,milion różnych odcieni lakieru i przebieg no kilka lat temu na pewno tyle miał :naughty:
Barol
Awatar użytkownika

01 Cze 2017, 06:05

Licze sie z tym ze 17-20 letnie auta prędzej czy później bylo bite i robione. Fakt , co do zarysowania nie problem do znajomego lakiernika i juz ale różne odcienie to lipa. Oniesiecie sie do reszty moich zapytan?
Inferno564
Nowicjusz