Pierwsze auto do 10k miejskie

29 Paź 2020, 14:19

Proszę o pomoc w wyborze auta dla dziewczyny, która właśnie zdała prawo jazdy. Do 10k pln, benzyna, 5d hatchback, mało awaryjny i fajny do miasta. Auto nie będzie jeżdżone raczej po autostradzie ani trasie a jak już to sporadycznie więc silnik nie musi być mocny a niskie spalenie mile widziane.

Na razie z tego co przeglądaliśmy to bierzemy pod uwagę:
-Renault clio III z silnikiem np 1.2 75km albo 1.4 98km (nasz faworyt)
-Hyundai i10 1.0 78km
-Honda jazz 1.3 78km
-Kia Picanto 1.0 65km
-Fiat grande punto 1.4 77km

Celujemy w segment A/B

Yaris odpada ze względu na centralnie umiejscowione zegary. Fiesta, polo odpada ze względu na wygląd.

Dziękuję.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

29 Paź 2020, 19:12

i10 i Picanto to zdaje się bliźniaki, poza tym maluszki, puszki takie miejskie. Celowałbym w segment B.
Wg mnie Clio czy Punto ok, do tego może jakaś Corsa, Fabia?
Jak celujesz w miejskie auta z malutkimi silnikami to najlepiej salon PL i mały przebieg.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

29 Paź 2020, 23:34

hoderi145 napisał(a):-Renault clio III (nasz faworyt)
a niepotrzebnie bo auto jest skonstruowane w ten sposób aby nie było widać usterkowości ale też generował koszta. Clio ma bardzo słabe zawieszenie bo sypie się co chwila, poduszki silnika z papieru, wieczne problemy z ABS, centralnym zamkiem jak i innymi elektrycznymi rzeczami. Silnik 1.4 słynie z problemów z układem zapłonowym a to najgorsze co może być w aucie benzynowym bo mechanik zmieni Ci pół auta a problem pozostanie. Jeżeli nastawiasz się na auto które nie będzie generować kosztów to ja bym dobrze to przemyślał bo Clio jest takie tylko z pozoru.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Paź 2020, 00:28

Cześć,

szukaj auta segmentu B,
z Twoich propozycji Honda Jazz jest dobrym wyborem, ale... nie ma czujników parkowania, co jest bardzo przydatne dla młodego kierowcy, piszę a autopsji. Rozważ jeszcze Peugeot 207 z silnikiem 1.4

Odpowiedz sobie jeszcze na kilka pytań:
1. czy na pewno Twoja dziewczyna potrzebuje samochodu? dużo bedzie nim jeździła? Chodzi o aspekt finansowy, wnisokuję że kwota do 10tys. jest dlatego żeby nie było szkoda jak się rozwali. Bo trzeba wziąść pod uwagę koszty paliwa, ubezpieczenia i wymian ekspoatacyjnych. Ja z tym względów nie kupowałem samochodu po zdaniu prawka.
2. paliwo, na miasto diesel odpada, teraz kwestia czy bedzie dużo jezdzone czy nie, jak tak to rozważ LPG
Ihvarq
Nowicjusz

30 Paź 2020, 07:50

Tak, samochód jest jej potrzebny na dojazdy do pracy i nie tylko. Przebieg raczej nie będzie przekraczał 10 tys rocznie. Nie potrzebuje czujników, w tej kwocie raczej ciężko będzie je znaleźć. Ważne żeby była klima, elektryczne szyby z przodu, centralny zamek, ABS, wspomaganie i tyle z "bajerów".
Corsa C też wydaje się w porządku.

Dzięki za porady o Clio. Czy te problemy o których piszesz dotyczą 2 i 3 generacji? Bo zauważyłem, że były produkowane prawie równolegle.
hoderi145
Aktywny

30 Paź 2020, 08:55

Clio 2 jest najtrwalsze. Spoko silnik 1.2 ale nie tak oszczędny jak mogli by się wydawać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept Active Tourer 2012
    Koncepcyjne BMW Concept Active Tourer o harmonijnych proporcjach wyróżnia się sportową elegancją, potwierdzając jednocześnie, że kompaktowe rozmiary, funkcjonalność oraz wszechstronność mogą iść w parze z dynamiczną ...

30 Paź 2020, 14:45

Ja bym dorzucił Fiestę mk6, najlepiej 1.25 lub 1.4/1.6
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

30 Paź 2020, 16:32

Dziękuję.
Warto skupić się tylko na samochodach z PL?
Da się kupić coś sensownego sprowadzonego np z DE od handlarza? Bo on musi jeszcze na tym zarobić to aż strach pomyśleć za ile to auto kupił i w jakim stanie :/
hoderi145
Aktywny