Pierwsze auto do 12(15)tyś - specyfikacja

12 Gru 2015, 18:05

Cześć,

Po przywitaniu się w temacie powitalnym nadszedł czas na założenie pierwszego tematu. Mam nadzieję, że wybaczycie natychmiastowe zwracanie się z prośbą, ale nie jestem specem motoryzacyjnym :) W tym roku w końcu wziąłem się do roboty(25 lat na karku) i wczoraj zdałem prawo jazdy kat. B. Nadszedł czas na znalezienie pierwszego auta.

Budżet: do 12 tyś ze wszystkim, ewentualnie do 15 tysięcy jeśli trafi się dobra okazja.
Rejon: małopolskie, śląskie
Użytkowanie: Głównie jazda po mieście(brak dojazdu do pracy, widzę z okna) + średnio raz na dwa miesiące Kraków-Wrocław i raz na pół roku(może rzadziej) Kraków-Jelenia Góra.
Własne potrzeby: Szukam w miarę małego auta, będzie przewoził 2 osoby, czasami dodatkowych pasażerów na krótsze trasy. Nie spodziewam się demona prędkości(sam boję się bardzo szybko jeździć - trauma z wypadku, w którym byłem pasażerem), ale doceniłbym bezproblemową możliwość wyprzedzania na trasie.

Pozwólcie, że przedstawie Wam auta, które mi się podobają i wydaje mi się, że powinny się zmieścić w budżecie: Audi A3 1.8, Golf 4, Mazda 6, Mazda 3, Ford Focus Mk2, Mini Cooper, Toyota Corolla E12. To oczywiście kwestie czysto wizualne, nie wykluczam żadnych innych.

Chwilowo nie wklejam linków z moich poszukiwań, prosiłbym o odniesienie się do powyższych informacji.

Pozdrawiam,
Tomek
Saeviel
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 16 12 2015
Auto: Honda Civic
Silnik: 1.8 140KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

12 Gru 2015, 18:23

Mazdy 3 i Focusa Mk2 nie znajdziesz do 12k. Tylko budżet ~15k. :ok:
Mini Cooper nie będzie tani w utrzymaniu. Taka zabawka trochę.
Bezpiecznym wyborem, który trzyma cenę to Corolla e12 oraz A3 ale z silnikiem 1.8T w tym budżecie. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Gru 2015, 19:16

Dziękuję za odpowiedź. Pozwól, że trochę dopytam :)

1. Jak wygląda sprawa z Mazdą 6 ?
2. Jakiego silniku najlepiej szukać w Corolli ?
3. Na co zwracać szczególną uwagę przy oglądaniu A3 i Corolli ?

Jeszcze raz dzięki :)
Saeviel
Nowicjusz

12 Gru 2015, 19:34

Saeviel napisał(a):1. Jak wygląda sprawa z Mazdą 6 ?

I Golfem IV, zapomniałem dopisać :)
Saeviel
Nowicjusz

12 Gru 2015, 19:38

Budżet pozwala na szukanie w Corolli 1.6.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

12 Gru 2015, 19:41

Saeviel napisał(a): Jak wygląda sprawa z Mazdą 6 ?
Dobre silniki benzynowe, fajne wyposażenie oraz wykończenie wnętrza. Części nie są przesadnie drogie, ogólnodostępne. Na - beznadziejne silniki diesla, słabe zabezpieczenie antykorozyjne oraz blacha. Te z Twojego dolnego budżetu będą pewnie do poprawek.
Golf IV spokojnie do ogarnięcia w tym budżecie, silniki jak w A3, tylko że jeszcze możesz spojrzeć na 2.0 8v 115KM. Musisz być ostrożny bo w większości auta od handlarzy. Części tanie jak barszcz, auto proste do bólu. :ok:
Saeviel napisał(a):Jakiego silniku najlepiej szukać w Corolli ?
Najlepiej 1.6, chociaż 1.4 też jest okej. Zwracaj uwagę czy jest klimatyzacja bo bez niej szkoda kasy na auto :wink: Diesle 1.4 D4D też są dobre ale dużo samochodów z floty.
Saeviel napisał(a):Na co zwracać szczególną uwagę przy oglądaniu A3 i Corolli ?
Przy A3 na stan turbiny, oczywiście jak znajdziesz zwykłe 1.8 to też można brać ale 1.6 już nie zawracaj sobie głowy :wink: Na to gdzie były uszkodzone (szczególnie A3, bo to auto będzie z zachodu), Corolle jeszcze można trafić z salonu PL. Standard jak w każdym aucie - hamulce, zawieszenie, układ kierowniczy, przyśpieszenie itd. Zobacz czy nie ma śladów kręcenia licznika, źle spasowanych elementów :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

EURO NCAP: Pięć gwiazdek dla nowego Audi A3
    Zdobywając pięć gwiazdek, Audi A3 osiągnęło najlepsze wyniki w teście zderzeniowym przeprowadzonym przez Euro NCAP. We wszystkich kategoriach łącznie, model zdobył 88 na 100 możliwych punktów. Organizacja ds. oceny ...

13 Gru 2015, 12:54

Serdeczne dzięki za odpowiedzi :)

Poszukam, pooglądam i ewentualnie będę dopytywał.
Saeviel
Nowicjusz

13 Gru 2015, 13:07

Wrzucaj linki, ocenimy :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

19 Gru 2015, 14:54

Mam chwilowy zastój w szukaniu aut. Stwierdziłem, że poczekam z zakupem aż dostanę papiery i będę mógł przejechać się potencjalnym wyborem przed kupnem. Głównie przeglądam forum i czytam recenzje. W międzyczasie okazało się, że na auto będę mógł przeznaczyć 15-17 tyś(ze wszystkim tj. OC, ewentualne naprawy itd.) Jeszcze raz serdecznie dziękuję za odpowiedzi dotyczące Audi A3 oraz Corolli E12(z poprzednio wytypowanych aut zostały te dwa).

Chciałbym zapytać o jeszcze dwa inne - Ford Focus Mk2 oraz Mazda 3.

Czy przy powiększonym budżecie(15-17k) mogę się śmiało rozglądać za tymi samochodami, szczególnie za Mazdą 3?

Jakich silników szukać, na co zwracać uwagę przy tych modelach? Docenię wszystkie odpowiedzi.

Szukać auta z perspektywą zakupu będę od początku stycznia, ale już teraz wolę przygotować się teoretycznie :)
Saeviel
Nowicjusz

19 Gru 2015, 15:47

Tak, teraz spokojnie możesz szukać tych samochodów
W Focusie z benzyn szukaj 2.0, ewentualnie 1.8. Oczywiscie 1.6 tez jest dobre ale niekoniecznie pasuje do auta, które tak dobrze się prowadzi :)
W Maździe 2.0 z benzyn.
Jesli chodzi o diesle to w Maździe i Fordzie 90 konne 1.6 jest bardzo prostym silnikiem, w 109 konnej wersji występsuje już np. FAP czy turbo o zmiennej geometrii łopatek. W Fordzie jest jeszcze dobry 2.0 TDCI 136KM (konstrukcja HDI, nie fordowska znana z Mondeo Mk3.) Natomiast 1.8 TDCI w przedliftach a na takie Cię stać, są dość problematyczne
Koniu
Forumowicz VIP

02 Sty 2016, 12:46

Cześć! Prawo jazdy odebrane, zabieram się do szukania auta. W grę wchodzi głównie Śląsk, najlepiej okolice Zabrza(tam mam zaufaną osobę, która pomoże mi w oględzinach) i ewentualnie Kraków, czyli moje obecne miejsce zamieszkania. Chciałbym Was uprzejmie poprosić o przejrzenie poniższych linków i podzielenie się Waszymi opiniami :)

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Pamiętam, że była wrzucana już 2-3 tygodnie temu. Chyba dziwne, że jeszcze nie zeszła ?

2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

5. [link do oferty na Olx wygasł]

6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

7. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

8. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

EDIT: Obecny budżet 20 tyś.(wliczając w to pakiet startowy, ubezpieczenia etc.)
Saeviel
Nowicjusz

02 Sty 2016, 13:10

1 Corollka ładna można obejrzeć.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - odpuść trochę za słaby silnik do tego auta.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - nawet ciekawy,musisz dobrze go obejrzeć.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - też ładna ale nie wiem czy nie za tania
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - jakaś taka dziwna,wielooodcieniowa chyba.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

02 Sty 2016, 13:58

Dziękuję za odpowiedź.

Jak wygląda sprawa z zalinkowanymi focusami i astrą ?
Saeviel
Nowicjusz

04 Sty 2016, 18:20

Poszukiwania trwają, niestety do tej pory nie znalazłem nic wartego uwagi. W międzyczasie wyszła jedna zmiana - w grę wchodzi tylko Kraków.
Chciałbym poprosić o ocenę tych trzech aut:

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Byłbym również wdzięczny za inne propozycje w budżecie do 20 tysięcy złotych.

EDIT: Dorzucam jeszcze Seata [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Saeviel
Nowicjusz

05 Sty 2016, 18:25