Pierwsze auto do 12 tys. dla chłopaka 195 cm

07 Maj 2010, 19:37

Witam!
Właśnie zdałem egzamin na prawo jazdy i szukam auta do +/- 12 tys. PLN z max 2000r. i przebiegiem +/- 150 tys. Generalnie nie znam się na samochodach, chciałbym aby to auto było możliwie najmniej awaryjne i przede wszystkim miało dużo miejsca dla kierowcy, a także regulowane siedzenie i kierownicę. Dobrze, gdyby było tanie w utrzymaniu.

Co polecacie?
Póki co oglądałem Opla Omegę, wydaje się OK, aczkolwiek jeszcze w niej nie siedziałem. Zamierzam wybrać się na giełdę, ale chciałbym już wiedzieć na co patrzeć, żeby bez sensu nie tracić czasu.

Z góry dzięki za pomoc.
Darek
darecky
Nowicjusz

Miejscowość: mława

07 Maj 2010, 20:23

Oto moje propozycje (sam mam 195 cm wzrostu i będę ci podawał przykładowe linki do pasujących samochodów(moim zdaniem :grin:)) :
[link do oferty na Allegro wygasł]
Zastanawiam się nad tym... moim zdaniem troszkę za tani:
i to:

[ Dodano: Pią Maj 07, 2010 20:24 ]
Ta Mazda mnie ciekawi :wink:

[ Dodano: Pią Maj 07, 2010 20:30 ]

ale to nie muszą być kombi
AWK
Nowicjusz

Miejscowość: P-sz

07 Maj 2010, 20:32

No nie wiem jak z tą Primerą będzie, mój brat ma i się nie mieszczę za bardzo.
darecky
Nowicjusz

07 Maj 2010, 20:37

A może golf 4 w benzynie z silnikiem 1.4 :?:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

07 Maj 2010, 20:45

znajomy ma takiego golfa 4 z tym silnikiem odradzał bym go. Nie ma mocy a spalanie takie samo jak 1.6. poza tym lubi olej brać . znajomy już drugi silnik ma w nim a 140 tys zaledwie było na tamtym,chyba że był cofany :D
Witek2010
Początkujący

Miejscowość: jokia

07 Maj 2010, 20:47

Właśnie się dowiedziałem, że te Omegi są bardzo awaryjne, więc kolejne auto odpada.

[ Dodano: Pią Maj 07, 2010 22:01 ]
Co jeszcze proponujecie?

[ Dodano: Sob Maj 08, 2010 15:02 ]
Co myślicie o Renault Megane?
darecky
Nowicjusz

08 Maj 2010, 16:12

Z większych aut to poszukaj Mercedesów C-klasy. Nieśmiertelne W124 będzie pewnie dla Ciebie za poważne. Generalnie auta klasy D, skoro tak cierpisz z powodu małej ilości miejsca.
Choć przypuszczam, że zamiast wybierać auta większe po prostu przesunąłbyś siedzenie bardziej do tyłu i też byłoby spoko.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Maj 2010, 16:53

Przez 10 lat użytkowania i 150 000KM ?... Jeśli znajdziesz auto od I właściciela, które jest serwisowane na bieżąco w ASO to tak. A jak Ty chcesz znaleźć auto z małym przebiegiem na giełdzie to OK. Bo tam wszystkie auta mają małe przebiegi.
Ostatnia rada to taka żebyś kierował się stanem a nie przebiegiem.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

08 Maj 2010, 18:02

No ten przebieg to tylko tak orientacyjnie. Bardziej ważne jest dla mnie to, żeby był mało awaryjny. Brat mi poleca np. Mitsubishi Carisma lub Honda Civic. Z tym przesuwaniem fotela to jest tak, że zawsze odsuwam do końca, kierownica do samej góry i wyciągnięta ( jeśli jest regulacja ) i w prawie każdym samochodzie można dostać garba. Na wszystkim odsuniętym do maxa super się mieściłem we Fiacie Grande Punto. I czegoś takiego wygodnego szukam.
darecky
Nowicjusz

08 Maj 2010, 18:11

Dishman napisał(a):Z większych aut to poszukaj Mercedesów C-klasy. Nieśmiertelne W124 będzie pewnie dla Ciebie za poważne. Generalnie auta klasy D, skoro tak cierpisz z powodu małej ilości miejsca.
Choć przypuszczam, że zamiast wybierać auta większe po prostu przesunąłbyś siedzenie bardziej do tyłu i też byłoby spoko.

Tyle, że C-klasa W202 z 2000r to koszt 20-25tys zł a nie 12 no ale na 1995r powinno wystarczyć a zmieścisz się bez problemu.
Mam kolegę który ma 196cm wzrostu i jeździł Golfem IV 3d także do większości kompaktów powinieneś się zmieścić obojętne czy to Golf, Astra, Megane, Focus.
Kup ten który jest w najlepszym stanie i ten który Ci się najbardziej podoba bo IMHO komapkt to dobry kompromis pomiędzy praktycznością, komfortem i niskimi kosztami eksploatacji.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Maj 2010, 18:33

Co mi powiecie o takich autach jak Rover 45, Opel Vectra, Renault Megane Coupe i Opel Astra II Sport ?

[ Dodano: Sob Maj 08, 2010 18:35 ]
Przeglądam otomoto i mi tak wpadły w oko.
darecky
Nowicjusz

08 Maj 2010, 19:17

Brat ma Vectre 2.0 DTI, bardzo fajny samochód, brat również jest wysoki a jeździ mu się wygodnie, ogólnie auto warte polecenia, jedynie można mieć zastrzeżenia do korozji blach.
P!otr3k
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

08 Maj 2010, 21:07

no ta vectra 2.0 dti jest intersująca jezdziłem nią. A co do blachy jak poszukasz zadbanego w miarę serwisowanego i garażowanego oraz będziesz dbał potem o blachę to nie zgnije. Ludzie potrafią utrzymać w idealnym stanie blachę w polonezie a co to jest w takim oplu :) . Astra II wg mnie jest niewygodna na co pewnie nie wygląda.No ale ople mają ładne wykończenie w środku. Astre II z silnikiem isuzu szukaj 1.7 noby tylko 75 koni ale daje radę i nie jest muł! a do tego spalanie niskie i silnik wytrzymały. brat ma od nowości takie i naprawdę nic jeszcze nie było robione ! przebieg około 200 tys,
Witek2010
Początkujący

Miejscowość: jokia

18 Maj 2010, 23:19

No więc:
* opel astra II z regulacją kierownicy
* ford focus kombi najwygodniejszy
* audi a4
* honda civic
* skoda fabia (wersja wcześniejsza kombi)

po ustawieniu siedzenia i kierownicy są w miarę wygodne :)
I cena się zwiększyła do ok 15 tys.

Civic mi się marzy ostatnio ( jak wsiadłem do modelu z 2004r byłem zachwycony <pytanie: to mogła być VI czy jakis nowszy model?>).
Niestety wszyscy mi przestrzegają, że jak się zepsuje, to naprawa będzie bardzo dużo kosztować...

Co proponujecie?
darecky
Nowicjusz

19 Maj 2010, 08:37

Cif 2004 to VII gen i raczej nierealny za 15 tyś zł...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013