Pierwsze auto do 12000

19 Mar 2012, 00:32

Witajcie!

Jestem bardzo świeżo upieczonym kierowcą. Na co dzień jeżdżę hondą Civic 2004 rocznik, aczkolwiek to auto matki, więc w momencie, w którym wyjeżdżam do Danii nie mogę go sobie po prostu zatrzymać^^. Tak więc na zakup pierwszego auta przeznaczyłem 12tys zl. Chciałbym, żebyście mi doradzili co wybrać. Wiem ze jako nowicjusz zapewne będę musiał wydać sporo na naprawy itp. Stąd też nie szaleję z ceną i zależy mi na czymś po prostu przyjemnym.

Po pierwsze:
Auto do 12tys

Po drugie:
Miło by było gdyby to było coś ciekawego (nie klasyczne dresowe bmw(bez obrazy dla kierowców tego auta! po prostu tak mi się jakoś kojarzy:))

Po trzecie:
Mam możliwość zakupienia auta bezpośrednio w Niemczech, wiec nasuwa się pytanie jakie temu towarzyszą koszty (tzn. przyjaciel kupuje dla mnie auto, ja kupuje je od niego bez marży itp)

Na ten moment myślałem nad jakąś A-klasą (w tym segmencie cenowym jest sporo takich aut), oraz nad Roverem 45 (tu się nasuwa pytanie o części)

Proszę o podpowiedzi i porady. Miejcie na uwadze fakt, że jestem świeżakiem i do orientacji w temacie mi sporo brakuje W końcu każdy od czegoś zaczyna!

Pozdrawiam!
Golao
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 02 2012
Auto: Honda Civic 7 2004

20 Mar 2012, 12:12

Tak naprawdę wiele podpowiedzi masz w podobnych tematach i to raczej bieżących.
Żebyśmy mogli pomóc trzeba określić do czego auto będzie służyło, jakie przebiegi ile osób na pokładzie, czy lubisz jakieś sporty albo inne zajęcia co wymagają określonej przestrzeni bagażowej, takie rzeczy.
Rovera z góry mówię - odpuść, albo zostań fanem marki nie patrzącym na wydatki, to będziesz zadowolony.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

20 Mar 2012, 14:45

Witam na forum. Jeżeli chodzi o Rovera to ja także mam podobne zdanie w tej kwestii,lepiej sobie po prostu odpuść bo naprawy jaki części sporo Cię wyniosą. Poza tym myślę,ze w takim przypadku jaki opisujesz,potrzebne jest Ci ekonomiczne auto,ceny paliwa są dosyć wysokie,wiec warto na tym zaoszczędzić. Co sądzisz o czymś pokroju Opla Corsy?
Vordon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: BWM M3

21 Mar 2012, 00:56

Potrzebuje czegoś zdecydowanie większego niż Corsa.
Tzn. Aut będzie mi służyło do podróży Polska-Dania, Dania-Polska i analogicznie do Belgii. Żeby zminimalizować koszty (rozmawiałem ze znajomymi, sprawdza się) chciałbym udostępniać swoje auto do carshareingu. Dodatkowo zawsze będą nim podróżować przynajmniej 3 osoby. Przestrzeń w bagażniku powinna być spora (nie aż taka jak w kombii:) Stąd rover mi pasował. Oczywiście w tej kwestii pojawia się stary passat (praktycznie perfekcyjne wymiary) tylko martwi mnie spalanie i zdobycie jakiegoś w dobrym stanie.
Golao
Nowicjusz

21 Mar 2012, 15:00

Jeżeli chodzi o Passata w dieslu to o spalanie się nie martw. To będzie dobry, tani w eksploatacji i dość trwały samochód jak na swoją cenę. Problem tylko ze znalezieniem odpowiedniego egzemplarza jak już mówiłeś.
A klasę sobie odpuść. To totalna porażka i nawet producent do tego się przyznał.
Rodney
Początkujący

21 Mar 2012, 15:27

Auto kupowałbym w Niemczech więc o to się raczej nie martwię (tzn Niemiec od Niemca będzie kupował:)) Pocieszyłeś mnie bardzo z tym spalaniem:) A mógłbyś mi tylko co nieco przybliżyć odnośnie a klasy?
Golao
Nowicjusz

21 Mar 2012, 15:48

A klasa ma wiele wad, ale pierwsze co rzuca się w oczy to to, na czym mercedes będzie chciał jeździć. Do tego samochodu będziesz musiał lać tylko super paliwo, więc tańsze, przydrożne stacje odpadają. Passat zeżre wszystko, nawet zużyty olej z biedronki :D . Gdybyś coś takiego wlał do A klasy, to wiedz, że by Cię to dużo kosztowało. Stary, dobry i legendarny silnik 1.9 TDI jest także tani w utrzymaniu - części są bardzo tanie.
Druga sprawą jest rdza. Częstą usterką jest złe wskazywanie poziomu paliwa w samochodzie oraz pompa wspomagania lubi się zepsuć. Oczywiście może się trafić idealny egzemplarz którego te usterki nie dotyczą, ale ja bym nie ryzykował.
A tak poza tym, to zwróć uwagę na komfort jazdy w kilka osób. Już widzę przyjemność z podróży 4 osób w a-klasie z małym bagażnikiem przez pół Europy.
Rodney
Początkujący

21 Mar 2012, 16:01

No właśnie wytypowałem 1.9 TDI:))

Dzięki! Przekonałeś mnie.
Golao
Nowicjusz