Hej!
Jestem nowym użytkownikiem, szczerze przyznaję że zarejestrowałem się specjalnie, żeby napisać ten post i zapewne po dyskusji ( mam nadzieję owocnej
![Uśmiechnięty :)]()
) wrócę tu dopiero w czasie kupna.
Przechodząc do tematu - jestem świeżym kierowcą, który trochę późno zabrał się za zrobienie uprawnień (27lat). Muszę zrobić mały wywód osobie, żeby sprecyzować oczekiwania wobec auta.
Jako początkujący kierowca nie mam zupełnie doświadczenia i przyznam że boję się jeździć ( wiecznie spocone ręce na kierownicy, oczy jak moneta 5zł ). Wierzę że z czasem to minie, ale póki co nie czuję się jeszcze komfortowo ( choć ponoć jeżdżę całkiem dobrze jak na nowicjusza - kwestia spiny za kierownicą ).
Poszukuję autka do 15k zł - początkowo planowałem 20k, ale to będzie pierwsze auto, wszyscy doradzają kupić coś tańszego ( proponują 6-8k na co nie mogę sobie pozwolić - o tym dalej ). Będę jeździł głównie sam ( nie posiadam jeszcze skrzatów na wychowaniu ), bądź z jednym pasażerem ( typ pasażera który wymaga lusterka w osłonie przeciwsłonecznej
![Szczęśliwy :D]()
<3 ). Trasy to 2x dziennie 35 km, z czego 10 po mieście ( 25 to trasa, jednojezdniówki itd...) - dwa razy w miesiącu wypady ~600km ( jak w firmie stwierdzą że wyrobiłem wystarczającą ilość dupogodzin i czas mnie przewietrzyć ) oraz ewentualne podróże w czasie wolnym ( nie więcej niż 100-200 w tygodniu, a czasami brak ).
Preferuję auta mniejsze, hatchback ( jako przykład podam skoda fabia, audi a3, honda civic, vw golf/polo itd - chodzi o rozmiar nie klasę ) - ale potrzebuję żeby wyglądało przyzwoicie ( to już nie te lata gdzie chciało się czarne auto ze spoilerem, przyciemnianymi szybami i świecącymi alusami ). Koszty które mogę ponieść są wynikiem tego że poszukuję ładnego i stylowego auta, wiem że na początku zawsze coś się przytrze, stuknie, puknie, ale jestem naprawdę ostrożnym kierowcą, a wolę kupić auto w które w razie swojego błędu doinwestuję i coś wymienię, niż kupić szrota do zajeżdżenia, z którym będę się męczył i za dwa lata spróbuję sprzedać.
Silnik benzyna, auto dynamiczne, ale z racji tego co napisałem wcześniej nie planuję bić rekordów prędkości ( ważny jest komfort jazdy ), skrzynia manualna oczywiście, 3/5 drzwiowe - bez różnicy, przyzwoita elektryka (żeby nie trzeba było wiosłować przy otwieraniu okien i oczywiście to co każdy pisze, czyli w miarę ekonomiczne auto i niedrogie w eksploatacji
Nie wiem czy tak podane wymagania są dla Was odpowiednie - w razie potrzeby będę precyzował
Niestety nie posiadam własnych konkretnych typów, jestem zielonym laikiem z gilami w nosie - ale za to osobą techniczną, szybko się uczę i łapie nowe info. Zrobiłem oczywiście research przed napisaniem postu, ale niestety zauważyłem bardzo dynamicznie zmieniające się trendy i nie potrafiłem odnaleźć w nich odpowiadającego mi auta.
Czy mogę Was prosić o pomoc?
Pozdrawiam!