Pierwsze auto do 15-18tys.

14 Maj 2016, 13:11

Hej,

Na wstępie chciałbym się przywitać, bo dopiero co założyłem konto :) z góry przepraszam za częściowy brak polskich znaków, piszę z telefonu i dbanie o wszystkie znaki jest nieco uciążliwe.
Ostatnio zacząłem rozglądać się za jakimś autem, ma się już te 20 parę lat i brak auta zaczyna dokuczać. W temacie aut używanych od zawsze trochę siedziałem, jednak praktyki nie było za dużo, więc nie wiem do końca na jakie auta na pewno warto zwrócić uwagę. Przeczytałem też trochę tematów na forum, ale odpowiedzi nie znalazłem, więc postanowiłem założyć nowy temat.

Tak więc, szukam auta do 15-18tys., górnej granicy zdecydowanie wolałbym nie przekraczać, no chyba że naprawdę jest cos niesamowitego nieco drożej. Roczniki jakie mnie interesują to 2004-2005 wzwyż (chociaż wiem, że wzwyż to już raczej nie będzie dało rady za bardzo :P). Kombiaki raczej odpadają, najbardziej chciałbym sedana, ewentualnie hatchback, ale nie pokroju astry II tylko raczej typu corolli czy citroena c4/focusa. Ogólnie lubię przestrzeń i jestem wysoki, więc w małym autku mogłoby mi być ciasno. Silnik raczej diesla. Ogólnie będę jeździł nie za dużo - w tygodniu po mieście, w weekendy powroty do domu jakieś 100km w jedną stronę. Tak, wiem że to nie za dużo i w takich wypadkach benzyna może być lepsza, ale ja jednak wolałbym diesla. Moc fajnie jakby była około 120-140KM. Oczywiście szukam auta możliwe najmniej zawodnego, marka ma mniejsze znaczenie.
Auta, które zwróciły moja uwagę to:
Saab 9-3 - diesel 150km z 2005 jest osiągalny w moim budżecie, podobno auto całkiem przyjemne, z tym że już nieprodukowane, z tym że jakość wykończenia wnętrza jest słaba.
Honda Accord (model 2003) - bardzo mi się podoba, ale niestety chyba nie uda mi się jej dorwać w dobrym stanie w tej cenie. A szkoda.
Toyota Corolla - hatchback - jakieś opinie?
Toyota Avensis
Ford Focus - tutaj dałoby radę nawet 2006/7 rok ustrzelic w podobnej cenie, ale różne opinie już słyszałem.
Peugeot 307/407
VW Golf V - ale chyba może być problem w tej cenie. Golf 4 zdecydowanie odpada.

Ogolnie te auta wbiły mi się do głowy jak na razie, najbardziej sensowny wydaje sie ten saab. Może jakieś mi umknely, ale na razie więcej nie pamiętam. Aha, Mazdy raczej odpadają, zupełnie nie mój design. Proszę o jakieś podpowiedzi i opinie o wymienionych oraz propozycje innych, godnych uwagi modeli :) Z góry dziękuję i pozdrawiam, Michał.
Squesher
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 07 2011
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: BRAK
Silnik: BRAK
Paliwo: Inne

14 Maj 2016, 13:35

Avensisa szukałbym I gen z silnikiem 2.0 pod maską w benzynie,ale ciężko będzie dostać taka sztuką,na II generacją szkoda moim zdaniem zachodu,ewentualnie z innych propozycji Astra H i silnik 1.9 120 km w przyapdku diesla lub Peugeot 307 Fl i silnik 1.6 HDi 110km.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

14 Maj 2016, 15:57

O Astrze zapomniałem, poszukam sobie co jest w tej cenie do wzięcia. A co powiecie o autach które wymieniłem? Jak z kosztami napraw, na co trzeba uważać, czy w ogóle warto? Przypomniał mi się jeszcze Fiat Bravo. Wydaje się całkiem solidny i ma dość przyjemne silniki.
Squesher
Nowicjusz

14 Maj 2016, 22:21

Diesel zdecydowanie nie dla Ciebie. I nie ma tu co polemizować "aaaa bo ja lubię charakterystykę diesli, aaa bo mało pali". Nie. To nie jest dobre rozwiązanie dla Ciebie, zwłaszcza nowoczesne konstrukcje, które w eksploatacji miejskiej po prostu się psują.
Typy masz dobre, ale nie wszystkie:
Gulf - nie ma dobrego benzyniaka powyżej 102KM.
407 - jeśli jesteś sado maso idealne auto do miasta :ok: słabe zawieszenie i elektryka
Avensis - 1.6 za słaby, 1.8 z początku chłepce oliwę (słabe pierścienie tłokowe), 2.0 ma FSI czyli standard z nagarem. Generalnie to średnio udany model, który po I gen trochę szokuje awaryjnością :wink:

Focus ok, szukaj benzynki 2.0 z wypasem, Saab wszystkie benzyny są w sumie ok. Toyota trochę odstaje, bo tutaj max 1.6 110KM a potem już tylko wersja sportowa 1.8 192KM. Accord może się jakiś trafi, ale szału nie będzie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Maj 2016, 22:37

Dzięki wielkie za odpowiedź, o takie konkrety właśnie mi chodziło :) bo naczytalem się już trochę o różnych modelach, awaryjności, testach silnikow i troszkę zaczynam się gubić. Pogadałem też z kilkoma osobami i faktycznie już nie jestem pewien co do wyboru diesla przy mojej charakterystyce użytkowania. Nowsze konstrukcje diesla z tego co poczytałem potrafią być kosztowne w naprawie.
110KM to jeszcze nie ma tragedii, przy aucie o takiej masie dynamika nie powinna być najgorsza. Honde chyba będę musiał odpuścić przy moim budżecie, bo niestety mocno trzymają się w cenie i nie ma za dużego wyboru. Avensiska podobnie, chociaż wybór nieco większy.
Squesher
Nowicjusz

14 Maj 2016, 22:40

Aha no i propozycja, która najbardziej mi się podobała też raczej odpadnie, czyli Saab. Pomijając to, że bardzo mi się podoba, jest dynamiczny i mało awaryjny to jednak musiałbym go pewnie używać do końca jego żywotu, bo zbyt na niego jest malutki, szczególnie po zakończeniu produkcji.
Squesher
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5 - zwiększenie produkcji
    Mazda Motor Corporation poinformowała o planach zwiększenia produkcji Mazdy CX -5 z 200 000 do 240 000 egzemplarzy rocznie, dzięki uruchomieniu linii produkcyjnej tego modelu także w Zakładzie Ujina nr 1, obok Zakładu Ujina ...

14 Maj 2016, 23:02

To fakt, 110KM daje radę w Corolli bo to bardzo udany silnik o fajnej charakterystyce no i auto nie jest jakimś słoniem :ok: niestety ma bardzo mały bagażnik (w hatchu z tego co pamiętam jest 280L). Porównywanie go z kufrem Saaba jest troche trudne, podobnie jak porównywanie kompaktów z segmentem D.
Gdybyś za kilka lat sprzedawał Saaba z turbem to możesz się zwrócić do mnie :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

14 Maj 2016, 23:15

Heh :) raczej się nie odważę na kupno tego Saaba, dopiero co mi to ktoś uświadomił, że fajnie by było też kiedyś auto sprzedać, a tutaj nawet kupić ciężko, bo pojedyncze sztuki w różnych zakątkach polski są powystawiane. Wiesz może coś na temat tych modeli: Fiat Bravo II (1.4 benzyniaki), Peugeot 308 (1.6 benzyniaki - tak samo awaryjny jak 407?), Opel Astra (ma jakieś dobre benzyny?). Ewentualnie jest coś jeszcze na co warto w tym budżecie zwrócić uwagę?
Squesher
Nowicjusz

14 Maj 2016, 23:19

Fiata kupisz 1.4 90KM, ale to będzie raczej podstawowa wersja i to bliżej 18-20k
Peugeot 308 ma problem z łańcuchowym rozrządem (standardowo napinacz).
Jeśli chodzi o Astrę H to w sumie wszystkie benzynki są ok. Z moim temperamentem szukał bym 1.8 wzwyż, no chyba że 1.6t ale to trochę nie ten budżet :wink: jeśli osiągi nie są dla Ciebie aż tak ważne to spokojnie można poszukać 1.6 105KM
mike
Moderator
Awatar użytkownika

14 Maj 2016, 23:26

Dziękuję bardzo za odpowiedź, troszkę już mi się sytuacja wyklarowała, postaram się teraz trochę poszperac, porozglądać po komisach i może uda mi się coś ustrzelic. Chwilowo proszę o nie zamykanie tematu, bo pewnie jeszcze jakieś pytania mi się nasuną w najbliższej przyszłości :)
Squesher
Nowicjusz

15 Maj 2016, 17:06

A więc, postanowiłem i ostatecznie rozglądam się za Peugeot 308 oraz Oplem Astra, ewentualnie Fiat Bravo ale ten jest nieco poza zasięgiem. Pytanie mam tylko takie, jaką jest mniej więcej żywotność silników Peugeota 1.6 benzyna 120KM? Oczywiście wiem, że wszystko zależy od specyfiki użytkowania, ale tak plus minus można określić jakieś widełki. O problemie z rozrzadem trochę poczytałem i faktycznie, zdarza się, ale to jest jeden z minusów który ogólnie nie przechylił szali. Niestety widuje sporo aut 7-8 letnich, które mają zrobione po 190k km i trochę mnie martwi ile jeszcze taka benzynka jest w stanie pociągnąć. Diesle według obiegowe opinii są trwalsze na dłuższą metę, mimo że koszty utrzymania potrafią być wyższe.
Squesher
Nowicjusz

15 Maj 2016, 22:49

Witaj. Jeżeli chodzi o Astrę H to mógłbym ci w ciemno polecić motorek 1.6/115 benz
U mnie w rodzinie taka lata od nowości w sedanie. 2007r przebieg UWAGA 278kkm i ABSOLUTNIE nic się nie dzieje prócz wymian eksploatacyjnych.. aaa.. Przepływomierz oszukiwał i został wymieniony jakieś 50kkm temu. Auto będzie jeździło u nas do końca ze względu na swój przebieg i TOTALNĄ BEZAWARYJNOŚĆ. Oleju co może okazać się nieprawdopodobne nie bierze..brała na dotarciu.. Nie można jej nazwać mułem, bo silnik sobie radzi tak na mocne 4+ (1-6). Spalanie średnie 6.7-7.2l.

Sam poszukuję teraz pojazdu dla siebie i biorę też taką pod uwagę, tyle, że w kombi.
ArKL
Nowicjusz

16 Maj 2016, 14:11

Rozglądam się za autami, o których była mowa, ale dzisiaj powrócił do mnie jeszcze temat Fiata Bravo, ale nie w wersji dieslowskiej, a benzynie. Ta jest już w zasięgu 18k. Co sądzicie o silniku 1.4 t-jet 120KM? Daje rade?
Squesher
Nowicjusz

16 Maj 2016, 14:39

Daje rade, ale nie w tym budżecie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

30 Maj 2016, 12:02

Hej, to znowu ja.
Dalej się rozglądam za samochodem, była opcja dorwać we Wrocławiu ładnego Peugeota 308, ale kiedy zadzwoniłem był już zarezerwowany. Teraz przyglądam się tej ofercie:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Na pierwszy rzut oka jest coś co rzuca podejrzenie na ta ofertę? Pisałem ze sprzedającym, jest możliwość sprawdzenia auta na stacji diagnostycznej. Chciałbym pojechać sprawdzić to auto, ponad 100km od Wrocławia, więc chciałbym wiedzieć czy w ogóle warto wg was. Ktoś coś? :)

Pozdrawiam,
Michał
Squesher
Nowicjusz