Pierwsze auto do 15 tyś +/- rozeznanie

04 Sty 2015, 19:09

Witam
Na początku dodam, że przeczytałem wiele tematów na forum jednak nie za dużo mi to pomogło, więc postanowiłem zrobić własny.

Planuje kupić na wiosnę swój 1 samochód. Wymagania:
*budżet do 15 tyś +/-, wiadomo im taniej tym lepiej lecz gdy będzie konieczne to jestem wstanie dozbierać coś ponad budżet
*na co dzień samochód ma służyć aby dojechać do pracy(20 km), szkoły(40 km) + jakieś weekendowe wypady za miasto
*benzyniak - roczny przebieg będzie do 10 tyś km
*spalanie to raczej sprawa drugorzędna, ale też nie chciałbym się pchać w silniki 3.0
*ładny wygląd i mało awaryjny - ale wiadomo nie ma rzeczy idealnych
*sedan/limuzyna
*nie biorę pod uwagę roczników oraz przebiegów, będę szukał czegoś zadbanego

Ogólnie chciałbym nakierować się na jeden / kilka modeli i wtedy już konsekwentnie coś wybierać. Oczywiście już zdążyłem coś sam poszukać, więc przedstawię moje propozycje + jestem otwarty na nowe:
- Peugeot 407 -ładny, krążą różne opinie na temat awaryjności silników oraz elektroniki
- Mitsubishi Galant - podobno mało awaryjny, często rdzewiejące nadkola
- Rover 75 -wygląda naprawdę świetnie, ale jest ich dość mało, trudniej dostępne części
- Honda Civic VII
- Citroen C5
- Audi A4 B5 - tutaj pewnie będzie ciężko w tej cenie dostać coś zadbanego
- Audi A6 C5
- Hyundai Coupe
- Hyundai Elanta
- Mazda 6 I - też jestem niepewny co do budżetu
- BMW E46 - pod uwagę wchodzą kombi z racji mniejszej popularności u "młodszych" kierowców
- Lexus IS 200

Z góry dzięki za propozycję.
adxRW
Obserwowany

Auto: Nie mam

04 Sty 2015, 19:21

adxRW napisał(a):*nie biorę pod uwagę roczników oraz przebiegów, będę szukał czegoś zadbanego

i to mi się podoba, w końcu ktoś rozsądny :ok:

na 407 słaby budżet i jak dodamy duża ilość usterek to lepiej sobie odpuścić
A4 B5 spokojnie dostaniesz zadbane ale moim zdaniem tylko wersja 1,8T z Quattro jest czegoś warta
A6 C5 trochę słabo się nadaje na pierwsze auto i lepiej skupić się na A4 jak wystarcza i musiałoby być Audi
Hyundai Coupe jak co to z silnikiem 2,0. Ciekawy wygląd wyróżniający się wśród VW, Audi, Skód, BMW czy Opli
Elantrę dostaniesz ładną - dobra auto do przemieszczania się z punktu A do B, tanie w serwisie i mało usterkowe
Mazdę 6 można szukać ale dużo pordzewiałych aut w tej cenie. Jak ktoś nie zabezpieczył wcześniej to już nie wiele zrobisz małym kosztem.
BMW e46 spokojnie możesz szukać najlepiej z rzędową szóstką.
Lexus IS200 to bardzo trwałe auto i dające radochę z jazdy. Jednak druga strona medalu to wysokie spalanie i mała podaż.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

04 Sty 2015, 19:43

Ode mnie dwie propozycje z Forda i jedna z Reno.
Mondeo Mk3 2.5 v6 (szukaj przedliftów, trafisz z LPG być może)
Focus ST170 (tylko czysta benzyna)
Oba auta najlepiej sprowadzić ale może wyjść poza budżet :ok:
Laguna II FL 2.0T ( tu LPG też wskazane, też trochę przekroczy budżet) :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody elektryczne – co warto wiedzieć?
    Przyszłość motoryzacji będzie elektryczna – co do tego nikt nie ma wątpliwości. Co to oznacza w praktyce? Ile kilometrów można przejechać samochodem wyposażonym w taki napęd? Czy zadziała w deszczu? Jak zmieni ...