Pierwsze auto do 15 tys

14 Lip 2014, 12:20

Witam !
Poszukuję pierwszego auta dla mnie, ponieważ dostałem upragnione prawo jazdy.
Budżet - na auto mam przeznaczone około 15 tys. jeśli zdarzyła by się jakaś okazja mogę ewentualnie zapłacić trochę więcej
Rejon - dolnyśląsk, konkretnie Polkowice, ale dojazd około 200km po dobry okaz nie byłby problemem
Użytkowanie - Samochód będzie mi potrzebny na jakieś wypady poza miasto do 100km nad jezioro lub w góry w weekendy i do jazdy po mieście (25 tys mieszkańców więc raczej miasteczko). Myślę że średnio 100-200km w tygodniu będę robił, wątpię że więcej. Za rok auto będzie mi potrzebne do jazdy dom-studia na weekend, 100km w jedną stronę i do jazdy po Wrocławiu. Myślę że będę maksymalnie jeździł koło 500km na miesiąc.

Potrzebuję auta bezawaryjnego, najlepiej hatchback lub sedan albo coupe na 5-6 lat ponieważ wtedy będę chciał wymienić dopiero (po studiach), najlepiej z klimatyzacją lecz nie jest to wymóg (wiele samochodów z początku XXI wieku z polskich salonów nie ma klimatyzacji niestety), najlepiej jeśli auto pochodziło by z polskiego salonu, nie chcę sprowadzanych bo nie wiadomo jak z ich przebiegiem i historią. Przebieg do 200 tys. km, ponieważ chcę żeby jeszcze te parę lat pożyło auto. Co do silnika, nie mam ustalonych preferencji.

Moimi faworytami są:
- Honda Civic VI i VII
- Honda Accord V i VI
- Volkswagen Golf IV
lecz nie odrzucam jakichś innych propozycji niemieckich i japońskich.

Oto parę ofert na które zwróciłem uwagę:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do oferty na Allegro wygasł] (znalazłem serwis który zamontowałby używaną klimę za około 1500zł, nie wiem czy się opłaca taki interes)
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6. [link do oferty na Olx wygasł]
marol0v
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 07 2014
Auto: Nie mam

14 Lip 2014, 13:15

1. Odpuść. Kilka elementów malowanych. Silnik trochę za słaby
2. Nie ma fotek z wnętrza jednak wygląda całkiem ok można obejrzeć
3. Bardzo łaciaty. Nie warto
4. Golf 1.4 :lol: Silnik zdecydowanie za słaby do tego auta. Jak zobaczyłem, że 1.4 nawet nie oglądałem zdjęć. Jeśli już koniecznie golf to 1.8 albo 2.0
5. j.w
6. wygląda ładnie ale liczba wyświetleń mówi wszystko o tym aucie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Lip 2014, 13:28

Za ten hajs dostaniesz porządne e46 2.0 z LPG, Focusa Mk1 ST170, Astre II w dobrym wypasie z 2.0 benzyną a nie jakieś Golfy 1.4 :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Lip 2014, 15:12

Jak już koniecznie golf IV to jak koledzy wyżej mówią odpuść silniki 1,4/1,6 jak już co to bierz 1,8, 1,8T lub 2,0 8V te silniki lepiej radzą sobie z tą budą niż 1,4 lub 1,6.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

14 Lip 2014, 15:47

Dziękuję za aktualne porady i liczę na dalszą pomoc. Nie jestem jakiś napalony na Golfa, po prostu jest jedną z wielu możliwości. Najważniejsze dla mnie jest to aby auto było w miarę możliwości bezawaryjne i dość tanie w eksploatacji, wiadomo, student do najbogatszych nie należy. Z moich szybkich oględzin raczej ciężko jest znaleźć E46 z LPG w dobrym stanie lub Astre II z 2.0 i dobrym wyposażeniem - powód jest jeden, w Polsce wyposażenie było raczej słabe a ja jak pisałem, skłaniam się ku kupieniu auta z Polski, chyba że sprowadzony byłby pewniakiem. Dodatkowo od zaprzyjaźnionego mechanika słyszałem że stare Fordy oraz auta francuskie raczej słabo nadają się do kupna, czy to prawda ?

Oto nowe typy które znalazłem:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do oferty na Olx wygasł]
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
7. [link do oferty na Olx wygasł]
8. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ewentualnie, jeśli to nie byłby problem prosiłbym o pomoc w wyszukaniu jakiegoś fajnego okazu bo ja na motoryzacji raczej się nie znam, auto potrzebne jest mi tylko do jazdy, chcę po prostu wejść i jechać.
marol0v
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 07 2014
Auto: Nie mam

14 Lip 2014, 15:50

Ja radzę zmienić mechanika bo ciemny jak noc listopadowa :mrgreen: sam pewnie jeździ prestiżowym VW albo Audi
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie bój się odebrać kluczyków
    Często wahamy się lub nie chcemy reagować, gdy widzimy, że ktoś z naszych bliskich chce wsiąść za kierownicę po tym, jak spożywał alkohol. Jednak pamiętajmy, że kierowca pod wpływem alkoholu zawsze stanowi zagrożenie i może ...

14 Lip 2014, 15:56

Stare francuzy typu Laguna I lub Megane I były lepsze niż ich następcy i to bez porównania lepsze. Fordy są dobre tylko jak się kupuje złoma po taniości to potem są takie stereotypy.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra