Pierwsze auto do 15 tys

04 Mar 2016, 18:11

Witam mam 20 lat poszukuję swojego pierwszego auta, dość pożyczania od rodziców :D
Interesuje mnie samochód do kwoty 15 tys zł.
Autko powinno byc min. od 2003 roku starsze raczej nie wchodzą w grę.
Chciałbym, żeby była to benzyna, a przy ładniejszym egzemplarzu myślałbym o założeniu instalacji LPG chyba, że udałoby mi się kupić auto od razu z instalacją.
Najlepiej żeby był to raczej hatchback, gdyż większe nie jest mi potrzebne, a wydaję mi się, że mniejsze (lżejsze) auta palą mniej, a to dla mnie też ważne.
Interesują mnie auta z pojemnością silniki nie mniejsząi raczej niż 1600cm, ale bez przesady max 2000cm.
Mam pare typów aut między innymi są to:
1. Opel Astra III H
2. Citroen C4
3. Ford Focus
4. Golf 5
5. Mazda 3
Polecacie któreś z tych aut? :ok:
A może odradzacie jakieś z moich typów?
Czekam na wasze odpowiedzi a zarazem propozycje.
Z góry bardzo dziękuje! :)
kowalnh
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 01 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Aktualnie szukam

04 Mar 2016, 18:57

W kwestii grupy VW to ja bym odradzał Golfa V, znajdziesz jedynie 3 drzwiowego 1,4 75 KM chyba że taki starczy? ale za te pieniądze masz fajne A3 8L po lifcie 1,8T, albo audi tt (mimo że złośliwi twierdzą że to auta dla kobiet...ciekawe skąd ten argument?) No nie mniej jednak to nie budżet na golfa V, z resztą tam jest sporo tych silników z wtryskiem bezpośrednim i to też knoci sprawę.

Nie trzymaj się tak kurczowo rocznika bo 2003 to też nie 2016...obojętnie czy 2001, 2002 czy 2003 to auta będą miały swoje lata i ten będzie lepszy którego znajdziesz w lepszym stanie.

Ja wiem że Golf V a np Golf IV to różnica pokoleniowa i inne w ogóle czasy produkcji, ale mk5 z początku produkcji to też nie jakieś super nowoczesne auto..zadbane mk4 jest dużo fajniesze i z lepszym silnikiem w tym budżecie..dlatego pisałem o bliźniaczym A3....
Albo może Seat Leon I?...

To tyle ode mnie apropo grupy VW...
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2016, 21:21

Wiesz co o audi TT nawet nie myślałem i raczej ta opcja odpada.
Co do golfa V juz pare osob mi odmówił, więc może faktycznie coś w tym jest.
Co do rocznika oczywiscie, że się nie trzymam kurczowo ale lepiej aby był młodszy :) Co do Leona to nie myślałem o nim w ogole do tej pory może czas pomyśleć, natomiast coś tam myślałem o tym audi a3 ale boje się, że na rynku znajde tylko same wyjeżdzone i wytłuczone :bored:
kowalnh
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 01 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Aktualnie szukam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne auta służbowe
    Światowa Organizacja Zdrowia WHO szacuje, że około 30% wypadków drogowych na świecie powiązanych jest z pracą. Dodatkowo Bank Światowy, przygotowując rekomendacje dla poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego w Polsce, ...