Pierwsze auto do 15tys.

13 Kwi 2022, 21:53

Witam,
Poszukuje samochodu do 15 tysięcy (jeżeli byłaby jakaś okazja mogę dołożyć te 2/3 tys.). Nie mam upatrzonego segmentu, a priorytetem jest dla mnie komfort jazdy (jestem dosyć dużą osobą i średnio się czuję w autach typu Fiat 500) oraz koszty utrzymania (pewnie wszystkich zaskoczę ale przede wszystkim zależy mi na względnie niskim spalaniu np. do 8/9 litrów(?)). Można powiedzieć, że moim jedynym poważnym wymaganiem jest posiadanie automatycznej skrzyni biegów (próbowałem się przemóc do manuala jeżdżąc trochę pożyczonym peugeotem 407 ale nie jest to dla mnie, a poruszając się głównie po mieście uważam to za rozsądniejszy zakup).
Z modeli, które gdzieś mi się rzuciły w oczy to:
- mercedes c klasa coupe
- volvo s40
- audi a4
Szczerze mówiąc totalnie nie znam się na samochodach i nie wiem na co powinienem zwracać uwagę podczas przeglądania ogłoszeń. Jeżeli ktoś miałby do polecenia jakieś konkretne ogłoszenie to jestem z Krakowa :D
funkyfatman
Nowicjusz

13 Kwi 2022, 21:56

Te 8-9 litrów ma palić samochód z automatem po Krakowie?
To zostaje raczej opel corsa, ford fiesta itd
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Kwi 2022, 23:17

Może coś takiego?
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Kwi 2022, 06:58

A ile mniej więcej by paliło coś takiego co ja wymieniłem wyżej?

Co do propozycji, podoba mi się ta Astra i widząc po zdjęciach to chyba stoi nawet na moim osiedlu także przejdę się dzisiaj rzucić okiem :)
funkyfatman
Nowicjusz

14 Kwi 2022, 08:38

funkyfatman napisał(a):A ile mniej więcej by paliło coś takiego co ja wymieniłem wyżej?
Samochody w takim budżecie najczęściej będą z automatyczną hydrauliczną skrzynią biegów czyli taki typowy automat w przypadku którego spalanie to nawet 1-1,5 litra więcej przy jeździe w warunkach miejskich w porównaniu z manualem.

Moim zdaniem jazda po mieście samochodami które wymieniłeś z lekką nogą pewnie wyjdzie w granicach 10 litrów. To jeszcze głównie zależy od jednorazowych dystansów (im mniejsze tym będzie większe spalanie).

Ciekawą propozycją może być tu Civic VII 1.6 z automatem.
Co do Audi to chyba najlepiej by było tu znaleźć silnik 1.6 MPI + automat i założyć sobie gaz. Wtedy będziesz miał dużo tańszą jazdę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Kwi 2022, 10:28

Przyszedł mi do głowy jeszcze pomysł aby znaleźć w ramach kompromisu coś większego ale już z założonym gazem. Co sądzicie o ewentualnie takiej alternatywie w celu zbicia kosztów paliwa? Jest sens się w coś takiego bawić?
funkyfatman
Nowicjusz

14 Kwi 2022, 10:41

funkyfatman napisał(a):Przyszedł mi do głowy jeszcze pomysł aby znaleźć w ramach kompromisu coś większego ale już z założonym gazem
O jakie większe Ci chodzi? Im większe auto tym cięższe więc na pewno będzie bardziej paliwożerne.

Z gazem oczywiście możesz szukać ale wtedy warto dokładniej sprawdzić cały silnik i układ zasilania LPG.
Rokiko
Forumowicz VIP

14 Kwi 2022, 11:31

Większe np. Passat kombi, volvo xc70, audi a4 kombi itp. Chociaż wydaje mi się, że trochę ponosi mnie fantazja z tymi propozycjami. Boję się po prostu, że w takim kompakcie będę się czuł jak sardynka w puszce.
funkyfatman
Nowicjusz

14 Kwi 2022, 12:21

funkyfatman napisał(a):volvo xc70 .... Chociaż wydaje mi się, że trochę ponosi mnie fantazja z tymi propozycjami
Mocna fantazja :)
funkyfatman napisał(a):Boję się po prostu, że w takim kompakcie będę się czuł jak sardynka w puszce.
Tak się mogłeś kiedyś czuć w maluchu :) tu raczej jak nie masz 2m wzrostu nie zaznasz takiego odczucia.
Rokiko
Forumowicz VIP

14 Kwi 2022, 12:30

Zerknij na to A3,masz pod nosem,dobry silnik jeszcze po wymianie rozrządu,dwa komplety kół i przegląd/opłaty ma do przyszłego roku.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

16 Kwi 2022, 08:49

Dzwoniłem w sprawie tego ogłoszenia ale niestety powiedziano mi, że nieaktualne :(
funkyfatman
Nowicjusz

16 Kwi 2022, 12:51

Astre oglądałeś?

A może Meriva?
Barol
Awatar użytkownika

16 Kwi 2022, 16:35

Nie oglądałem astry. Meriva mi się nie podoba jako samochód.
A co sądzicie o czymś takim?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Akceptuje te 10 litrów spalania ale nie wiem jak z kosztami utrzymania, ponieważ w internecie jest względnie mało materiałów na ten temat, a boję się trochę, że to zbyt duża egzotyka chociaż auto z wyglądu bardzo mi się podoba( widziałem ten model na żywo)
funkyfatman
Nowicjusz

16 Kwi 2022, 16:48

10litrów? Po mieście spokojnie weźmie 12-13l..
Barol
Awatar użytkownika

16 Kwi 2022, 17:03

Szczerze mówiąc chyba się poddam i zostanę przy hatchbackach... z tego co widzę nie jest to możliwe aby wiekszy automat w moim budżecie spalał do tych 10 litrów :(
funkyfatman
Nowicjusz