Pierwsze auto do 17 tyś, Jazz/Corolla E12/Civic.

02 Sty 2021, 17:36

Hej, poszukuję swojego pierwszego auta. Budżet tak do 17tyś, odrobinę naciągnąć mogę, ale to tylko przy jakiejś super okazji. Najlepiej do 15 tyś.
Obecnie jedżę Nissanem Note 1.6 E11, auto jest mojego taty i sprawuje mi się znakomicie. Potrzebuję auta czterodrzwiowego, które głównie będzie jeździć po mieście na niedługie trasy, czyli raczej benzyniak. Względnie ekonomiczny (Note na zimówkach przy tym silniku pali mi 7.2l). Raz na miesiąc chciałabym móc wybrać się nim w dłuższą trasę typu 400 km w jedną stronę, możliwe że w 4-5 osób. Ogólnie fajnie jakby był w miarę ekonomiczny w spalaniu, miał około 100KM. Najlepiej gdyby to był japończyk, potrzebuję czegoś z czym nie będę śmigać do warsztatu co 3 miesiące. Jestem z Gdańska, mogę po niego pojechać na drugi koniec Polski jeśli będzie dobry egzemplarz.

Typy nad którymi myślałam:
- Honda Civic VIII gen "ufo" 1.8 rocznik 2006 (to auto to takie moje małe marzenie, ale dzisiaj miałam nim jazdę próbną dzięki uprzejmości znajomego i hmm.. nie byłam zdecydowanie na tak)

- Honda Jazz 1.4 po 2006/07 roku (wiem, ze ma tylko 83KM w starszej wersji)
np ta:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

- Toyota Corolla E12 hatchback po 2006 roku.
np ta: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Kompletnie się nie znam na tym, boję się kupować od handlarza i sprowadzane samochody. Większość na otomoto nie udostępnia albo nr rej, albo VIN albo daty pierwszej rejestracji pojazdu, więc nie ma opcji sprawdzenia w CEPIKu.

Będę wdzięczna za wszelkie porady.
Alicja88
Nowicjusz

04 Sty 2021, 15:13

Alicja88 napisał(a):- Honda Civic VIII gen "ufo" 1.8 rocznik 2006 (to auto to takie moje małe marzenie, ale dzisiaj miałam nim jazdę próbną dzięki uprzejmości znajomego i hmm.. nie byłam zdecydowanie na tak)
A co Ci w tej jeździe nie pasowało? Odpowiedź na to pytanie może pomóc w dopasowaniu innych modeli :) pod twoje wymagania.
Generalnie w tym samochodzie siedzi się dosyć nisko, zawieszenie jest nadzwyczaj sztywne co może niektórym przeszkadzać. Skrzynia potrafi czasem lekko haczyć przy przerzucaniu biegów szczególnie podczas ruszania no i jedynka wydaje się być bardzo krótka (tu trochę złudzenie przez szybko rosnące obroty). Generalnie do tego samochodu trzeba się trochę przyzwyczaić. Na plusy można tu zaliczyć dosyć niskie spalanie jak jeździsz spokojnie. W trasie fajnie trzyma się drogi i spokojnie przy normalnej jeździe można zmieścić się 6,5 litra na setkę nawet jadąc z autostradowymi prędkościami.
Budżet też trochę naciągany na ten model.

Alicja88 napisał(a):- Honda Jazz 1.4 po 2006/07 roku (wiem, ze ma tylko 83KM w starszej wersji)
Ciekawe auto ale tu będzie Ci brakowało miejsca i na pewno 5 osób nie pojedzie komfortowo na takiej trasie jak wspomniałeś nawet przy czterech będzie słabo.

Alicja88 napisał(a):- Toyota Corolla E12 hatchback po 2006 roku.
Tu będzie chyba najlepiej patrząc z Twojej strony :) Bardzo fajne auto i jak byś znalazła w dobrym stanie i bez korozji. Silnik 1.6 fajnie sobie radzi z tym samochodem co prawda nie ma takiej mocy jak w Civicu ale jest wystarczający.

Alicja88 napisał(a):Kompletnie się nie znam na tym, boję się kupować od handlarza i sprowadzane samochody. Większość na otomoto nie udostępnia albo nr rej, albo VIN albo daty pierwszej rejestracji pojazdu, więc nie ma opcji sprawdzenia w CEPIKu.
Jak spodoba Ci się jakiś samochód i chcesz go sprawdzić to poproś właściciela o dane dzięki którym sprawdzisz auto na historiapojazdu.gov.pl. Takie dane powinna otrzymać bez problemu.

Moim zdaniem mogłaby ci się tu jeszcze sprawdzić Yariska 1.3 jak już patrzysz tylko na samochody tych dwóch marek :) Można ją kupić w wersji 5d w trasie da radę z tym silnikiem i po mieście również. W trasie może być trochę głośna jak na małe auto przystało. Jednak przy trafieniu zadbanego egzemplarza powinnaś jeszcze sporo nią pojeździć. Warto przy niej zwracać uwagę na korozję w tylnej części podwozia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Sty 2021, 20:03

Szczerze powiedziawszy mnie by było szkoda 17k na e12. Owszem, fajne auto, ale za 10-12k. Za 17 można się już zastanawiać na następcą, czyli Aurisem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Sty 2021, 20:27

Co do Civic a, spalanie 10 l w mieście, za dużo jak dla mnie. Poza tym dziwnie mi chodziły biegi no i nic nie widać z tyłu ;)
To jest ten Yaris z wyświetlaczem na środku? Nie dam rady chyba tego przeskoczyć...

Co do Jazza to raczej gen III.

E12 to ostateczność, jak nie znajdę nic lepszego.

Póki co mam zajawkę na Jazz, chciałabym się nią przejechać, tylko najbliższa na sprzedaż jest daleko ode mnie. I dalej nie wiem jak nie wtopić z handlarzami :(

Bardzo dziękuję za czas i wiadomość :D
Alicja88
Nowicjusz

05 Sty 2021, 01:27

Alicja88 napisał(a):I dalej nie wiem jak nie wtopić z handlarzami
z prywatnym też możesz wtopić :ok: niestety w naszym kraju panuje zasada jeżdżenia autem "do końca", czyli "jeżdżę, nic nie robię, a jak szykuje się droższa wymiana (często eksploatacyjna), sprzedaje auto". Handlarze jednak coś przy tych autach robią i nie jest to przysłowiowe wypranie i wyplakowanie wnętrza, oraz wepchnięcie starej gazety w progi i pomalowanie go pod kolor auta (choć i tacy się zdarzają) :ok:

Ja bym nie generalizował handlarz fujka, prywatny spoko. Owszem, ten drugi często może powiedzieć coś więcej o samochodzie (jeśli nie trafi się ktoś typu "czego ode mnie chcesz, będę wszystko potwierdzać, to może szybciej dasz mi spokój"), ale może też pozbywać się kuli u nogi. Handlarza/komis w dobie Internetu można dość łatwo namierzyć i zweryfikować (chociażby przez opinie na Google). W przypadku handlarzy na pewno z wielką ostrożnością podchodziłbym do aut świeżo sprowadzonych, przede wszystkim po sąsiedzku z Niemiec, czy też z Francji, bo mogę być po prostu ładnie ulepione pod sprzedaż.

Natomiast najważniejsze jest to, abyś miała kogoś zaufanego, znającego się na temacie, który mógłby pojechać z Tobą na oględziny i spojrzeć na to trzeźwym okiem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Sty 2021, 08:50

Co do ufo to możesz wziąć silnik 1.4 tam spalanie waha się ok 5 litrów średnio
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

05 Sty 2021, 19:55

Myślę, że warto poczytać opinie w internecie o handlarzach, może spytać na jakiejś grupce na facebooku tego miasta do którego jedziesz o opinie na temat tego handlarza. Najlepiej jest mieć kogoś kto zna temat.
malmon3
Aktywny

06 Sty 2021, 12:19

Niestety nie mam nikogo zaufanego, kto by się znał na autach. Odpuszczę sobie raczej tego Civic w wersji 1.4, bo z tego co zdążyłam wyczytać to 1.8 było najbardziej polecanym silnikiem. Jazz też ma 1.4 a przy tym na pewno ma lżejszą budę, więc łatwiej będzie mu się rozpędzić niż Civicowi przy jego masie.

Będę wdzięczna za link jak wpadniecie na jakiegoś ciekawego Jazza pasującego do mojego typu :D

Podoba mi się w Jazzie to, że jest ładnie o szkolony dookoła, więc pewnie będzie przyjemna widoczność, ale nie wiem, nie siedziałam jeszcze w srodku.
Alicja88
Nowicjusz

15 Sty 2021, 22:10

Hej,
Przekopałam wszystkie dostępne w tym czasie ogłoszenia.
Znalazłam 3 Jazzy w zasięgu budżetu i kilometrów.
2 sprawdziłam w autoDNA, jeden miał przebieg większy rok temu niż teraz ma... A drugi ok, trzeciego nie zdążyłam sprawdzić. I ten trzeci interesuje mnie najbardziej.
Chciałam tam jutro jechać a tu śnieżyca...
Na ile autoDNA jest wiarygodne?
Alicja88
Nowicjusz

16 Sty 2021, 07:32

Na tyle na ile jest tam wpisane. :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Sty 2021, 11:13

Hej,
Pojechałam zobaczyć jednego z tych Jazzow pod Wwę, jestem z Gdańska więc kawałek. Ładny, wszystko fajnie, ale blachy jakoś tak nie do końca spasowane. Słupki niby równo ale nie do końca. Odpuściłam.
Kolejne 2 sztuki są w okolicy Szczecina, spora wyprawa znowu. Czy jest szansa, że ktoś kto bliżej mieszka mógłby podjechać zobaczyć mi auto? Oczywiście zapłacę, bo jak mam sama jechać to spora trasa i nie bardzo się znam na tym. Gdzie ewentualnie szukać wsparcia?
Pozdrawiam i dziękuję
Alicja88
Nowicjusz

27 Sty 2021, 12:13

Alicja88 napisał(a):Pojechałam zobaczyć jednego z tych Jazzow pod Wwę, jestem z Gdańska więc kawałek. Ładny, wszystko fajnie, ale blachy jakoś tak nie do końca spasowane. Słupki niby równo ale nie do końca. Odpuściłam.

Ale byłaś w warsztacie? Jest ich troche w Wawie.
Trudno będzie komuś oglądać auto dla Ciebie bo może się okazać że jest coś kwestią zwykłej regulacji a Ty powiesz że "coś nie spasowane".
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Sty 2021, 14:57

Samochód nie był w Warszawie tylko w Płonsku. Zrobiłam sporo zdjęć, miałam nagrane filmy i ktoś kto się bardziej zna mi powiedział, żebym odpuściła. To nawet nie była kwestia zderzaków (bo te też nie pasowały i były nierówne szpary, ale na to przymknęłam oko) tylko slupkow przy szybie czołowej więc z tego co usłyszałam one już nie są kwestią regulacji tylko konstrukcji auta (a raczej jego przygód, które mógł mieć na drodze) i nie powinno tam być nierównych przerw i raczej się powinny schodzić pionowo.
Alicja88
Nowicjusz