Pierwsze auto do 17 tys.

03 Lut 2014, 14:48

Mój znajomy mechanik twierdzi że ford i fiat są nic nie warte. Nie wiem już co myśleć podoba mi się to grande punto jak i astra II. Chyba wybiorę sam a znajomy niech tylko sprawdzi od strony technicznej.
maciej7676
Nowicjusz

Auto: ford

03 Lut 2014, 14:51

Mój znajomy mechanik twiedzi że ford i fiat są kiepskie. Mi osobiście podoba się Grande punto i astra II lub III. Nie wiem co robić kazdy ma inne zdanie.
maciej7676
Nowicjusz

03 Lut 2014, 14:55

maciej7676 napisał(a):Mój znajomy mechanik twierdzi że ford i fiat są nic nie warte
To czas zmienić mechanika :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Lut 2014, 17:27

już Ci pisałem wcześniej, że ten Twój mechanik to za przeproszeniem w du*e wytłuc specjalista... ;) zwykły stereotypiarz...
jakoś mój znajomy mechanik od razu mówi, że te marki to szajz, bo tylko ludzie z tymi autami do niego przyjeżdżają głównie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

04 Lut 2014, 09:53

Więc co, kierować się swoim wyborem?
maciej7676
Nowicjusz

04 Lut 2014, 10:18

Jeśli stawiasz na ekonomię, proponuję rozważyć zakup któregoś z poniższych modeli i dołożyć do tego LPG?
- Auta z grupy VW z silnikiem 1.6/8V – Audi A3/Seat Leon/VW Golf/Skoda Octavia
- Auta z grupy Fiat z silnikiem 1.4/8V – Grande Punto/Bravo II
- Auta z grupy GM z silnikiem 1.6/8V – Astra/Corsa/Vectra

Zalety: małe ryzyko awarii, niskie koszty eksploatacji i tankowania :)
Wady: Mała moc :(
APewniak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi L200 STORM - limitowana seria pickup’a
    W polskich salonach Mitsubishi Motors zadebiutował właśnie napędzany na obydwie osie pickup L200 w specjalnej wersji STORM. Limitowana seria L200 charakteryzuje się bogatym wyposażeniem i bardzo korzystną ceną. Mitsubishi ...

04 Lut 2014, 10:36

dzida napisał(a):już Ci pisałem wcześniej, że ten Twój mechanik to za przeproszeniem w du*e wytłuc specjalista... ;) zwykły stereotypiarz...

Nie reaguj tak ostro ponieważ możesz zadzwonic do firmy bratford z radomia która specjalizuje się w transitach...ma większy przemiał aut nowych i starych niż 10 stacji ASO...znają fordy jak własną kieszeń i rozmowa z nimi może trochę ostudzić entuzjazm szczególnie do diesli. Więc tak super nie jest... transitami zrobiłem około 200tyś.km. i prawda jest taka że nowsza technologia made in ford jest badziewna... Wyminie Ci kilka zagwostek które przewidzieli mi w bratfordzie a nie posłuchałem się.
- psujące się wynalazki dotyczące sterowania trakcją (non stop)
- rozpadł się kolektor wydechowy uszkadzając blok silnika!!!
- aktuator wadliwie poprowadzone jakies ciegno sprężynki
- rdza masakra (auto bezwypadkowe)

I oczywiście teraz napiszesz że transit to nie mondeo ale gwarantuje Ci że wiele rozwiązań jest takich samych w obu autach.

Co ciekawe transit był kupiony na wycieczki za granicę, gdzie po włożeniu 10k w naprawy stwierdziliśmy że strach jest tym autem wyjechać z podwórka. Więc co zrobiliśmy zostawiliśmy starego trasitka z 97r bez turbo do taczania a nowego transitka sprzedaliśmy i nie chcemy słyszeć o Fordzie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

04 Lut 2014, 11:43

w nowszych fordach stosują technikę PSA (diesle)
a tak naprawdę wymienić można różne usterki w każdej marce, nawet Toyocie więc nie ma co uogólniać jednej awarii do całej marki
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Lut 2014, 12:32

dzida napisał(a): nawet Toyocie więc nie ma co uogólniać jednej awarii do całej marki

No można tylko Ty nagle wyrwałeś się jak ford byłby mistrzem świata :D . Zwykłe auto i nic więcej psuje się podobnie jak inne samochody.

Co do mechaników to mówiłem o kombinacie serwisowym powiązanym z marką ford a nie o ziutku ze stodoły więc jeżeli coś oni mówią to nie rozumiem czemu im nie wierzyć...
Wolę z nimi rozmawiać o konkretach niz znowu słuchać jak ciocia od strony babci wujka miała
forda z którego była zadowolona. :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

04 Lut 2014, 13:52

Szybki no przecież zapomniałem tylko JDM :ok: Mam Forda, u mnie w rodzinie było dużo Fordów i jakoś nikt nigdy nie narzekał.. Zobacz ile tego na flotach jeździ. Przecież jakby się psuło to by Forda nie brali. Tam samochód ma jeździć a nie stać. A zobacz teraz ile Toyot jeździ na flocie. Kiedyś widziałem parę Yarisów i Corolle. To tyle. Więc zanim coś napiszesz to weź najpierw poczytaj na ten temat. Co do korozji to od czasów wejścia Mondeo MK4, Fiesty Mk7, Focusa MK2 FL itd Fordy nie mają już problemu z korozją.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Lut 2014, 14:22

szybki napisał(a):No można tylko Ty nagle wyrwałeś się jak ford byłby mistrzem świata

gdzie tak napisałem?
szybki napisał(a):a nie o ziutku ze stodoły

dlatego powiedziałem, że czas na zmianę mechanika, bo myśli stereotypowo i chce zarobić
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Lut 2014, 15:32

Do kwoty 17 tys zł będziesz mial naprawdę zadbane grande Punto lub 10 letniego Focusa z opcja korozji- decyzja należy do ciebie,ale moim zdaniem wybór jest prosty.
OponyImpolex
Początkujący

Auto: Audi A3
Silnik: 1.9 140KM
Paliwo: Diesel

04 Lut 2014, 15:45

hehe zaczyna się wymiana :D ja powiem tyle - mam focusa mkII z silnikiem 1.6tdci i jest to bardzo dobry samochód - ma oryginalny lakier i NIGDZIE nie gnije. Zaraz po zakupie został oczyszczony i zakonserwowany i odpukać auto spisuje się bardzo dobrze.

autor tematu szuka małego auta do 17tys zł w benzynie którym chce także przewieźć swoje dziecko

fiat grande punto w benzynie podobno świetne samochody - obok sąsiad ma naukę jazdy i rozmawiałem z nim na ten temat jak jeździły u niego GRANDE PUNTO. Auto niezniszczalne tylko trochę oleju paliło od wymiany do wymiany.

golfa IV nie polecam za 17tys hehe bo za pół roku 6 za niego nie dostaniesz :wink:

warto pomyśleć nad YARISem z mocniejszym benzynowym silnikiem tylko wnętrze bardzo kontrowersyjne jednym się podoba innym nie - mi ogólnie się nie widzi

NAPISZĘ nie dlatego że mam takiego na sprzedaż (chociaż nie wiadomo do końca czy jednak nie zostawimy dla siebie)
zobacz sobie MITSUBISHI COLT od 2004r w górę - powiem tak auto ma bardzo dobre opinie do tego wszystkiego 5drzwi i masa miejsca wewnątrz auta - coś nie do pomyślenia z tyłu osoby 2m wzrostu nie będą narzekać, na dodatek możesz sobie regulować przestrzeń wewnątrz auta składane siedzenia i regulowana tylna kanapa silnik 1.3 cztery cylindry o mocy 95KM daje rade - zapierdziela jak wariat z każdego biegu

zobacz sobie także HONDA JAZZ - auto także cieszące się świetną opinią wśród użytkowników no i cieszące się dużym zainteresowaniem wśród złodziei...
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: FORD FOCUS mkII
Silnik: 1.6tdci
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

04 Lut 2014, 20:00

A ta Astra?
[link do Tablica wygasł]
maciej7676
Nowicjusz

04 Lut 2014, 21:23

z tego co widzę ogłoszenie nieaktualne - dodatkowo BRAK KLIMY ja bym już takiego auta nie kupił ILE TO MIAŁO KOSZTOWAĆ ???
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: FORD FOCUS mkII
Silnik: 1.6tdci
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005