Pierwsze auto do 18 tyś.

10 Sie 2015, 18:10

Witam. Chciałbym kupić sobie swoje pierwsze auto. Kierowcą jestem bardzo mało doświadczonym zaledwie kilka krótkich wyjazdów maks 50 km. Na auto przeznaczam maksymalnie 18 tyś. Auto powinno być wygodne jestem dosyć krępą osobą i nie chce siedzieć jak w klatce, wiec jestem skłonny na jakiegoś sedana lub ewentualnie dużego hatchbacka, kombi odpada z powodu małego doświadczenia za kierownicą. Oczywiście silnik tak od 1.8 do 2.0 i Diesel nie chce żadnej benzyny + LPG. Auto najlepiej nie drogie w eksploatacji. Nie mam żadnych uprzedzeń do marek samochodów. Proszę o pomoc, bo naprawdę chcę kupić coś dobrego a za taką cenę chyba coś można :D
snajper4101
Nowicjusz

Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 130 km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
0

10 Sie 2015, 18:44

A jakie przebiegi robisz,że musi być diesel?
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam
0

10 Sie 2015, 18:56

Miałem taki budżet jak Ty i nigdy nie kupiłbym diesla - życie jest zbyt krótkie aby nim jeździć i smrodzić (za większością polskich ropniaków jak jadę muszę włączać obieg zamknięty) :evil:
I tak mam dobre auto za tą cenę, a skodą z dieslem muszę jeździć służbowo (taka praca). Po służbowych 700km z Mazur, aż miło było wsiąść do Leszka z tej Skodziny :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
0

10 Sie 2015, 19:07

Słyszałem, że mają żywotniejsze silniki oraz są tańsze dojeżdzam do pracy około 20 km trasą ( prędkość około 100 km).
snajper4101
Nowicjusz

Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 130 km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003
0

10 Sie 2015, 19:12

ale co ma żywotniejsze silniki, bo nie łapię? :?
Jeśli chodzi o to, że ogólnie diesle są żywotniejsze to się grubo mylisz tym bardziej, że najczęściej mają 2-3x więcej nalatane.
Trwałe diesle to wolnossaki Mercedesa gdzie słyszałem przypadku z moich okolic, że ma nalatane 1,7mln km bez remontu tylko wymienianą czasem uszczelkę pod głowicą
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

10 Sie 2015, 19:13

jak dla mnie to lepiej się sprawdzi jakieś właśnie PB+LPG niż diesel.
"żywotniejsze silniki" myślę,że kupisz benzyne z mniejszym przebiegiem niż diesel w określonym budżecie.
trasa 20km to nie jest trasa
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo Tonale - hybrid?
    Włoski producent przedstawił to auto na targach w 2019 roku i było ono nawet w Poznaniu na Motor Show. SUV ma bardzo ciekawy design i jak na razie jest to wersja koncepcyjna ale nie widać przeszkód żeby w niedalekiej ...

10 Sie 2015, 20:43

dzida napisał(a):Miałem taki budżet jak Ty i nigdy nie kupiłbym diesla - życie jest zbyt krótkie aby nim jeździć i smrodzić (za większością polskich ropniaków jak jadę muszę włączać obieg zamknięty) :evil:
I tak mam dobre auto za tą cenę, a skodą z dieslem muszę jeździć służbowo (taka praca). Po służbowych 700km z Mazur, aż miło było wsiąść do Leszka z tej Skodziny :D

Co to w ogóle za stwierdzenie??
Ależ wrażliwy jesteś, że obieg musisz zmieniać :mrgreen: Po mieście też z maską na twarzy chodzisz jak w Japonii?
Przypomnij sobie lepiej czym wcześniej jeździłeś zanim kupiłeś swoją toyotę i myśli kierowców, którzy jechali za tobą, przed tobą, obok ciebie..
j0zek

5

10 Sie 2015, 21:03

Wieeedziałem, że się odezwiesz, bo zaboli mając diesla (co, nie stać na normalny silnik? :D ) - prawda jest taka, że dziś jechałem za smrodziarzem i wczoraj i przedwczoraj... (kłęby dymu) A poprzedni mój samochód wcale nie smrodził :ok:
Ja nie oceniam po aucie tylko po jego stanie ale jak masz problem czym jeździłem to się pochwal Ty co miałeś :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

10 Sie 2015, 21:09

hahah bo mi twój post wpadł w oko :D Po pierwsze gościu nie chodzi o to, czy mam diesla czy nie mam i to moja sprawa, tylko o twoje durne komentarze.
Po drugie po drogach i w ogłoszeniach aut, które mam jest tak mało, albo wcale, że nie było szans na benzynę w tym okresie :]

O proszę pan sobie kupił jakieś lepsze autko od huydaya i pyta kogo na co stać :ok:

Stać mnie na inne auta, ale nie kupuję ponieważ w 90% odpowiada mi to, co mam teraz, lubię tą markę, a poza tym mam inne koszty ważniejsze od samochodu :)

A jeździłem wcześniej mg zr vvc a teraz zt :ok:
j0zek

2

10 Sie 2015, 21:16

j0zek napisał(a):Po pierwsze ośle nie chodzi o to, czy mam diesla czy nie mam i to moja sprawa, tylko o twoje durne komentarze

otóż nie, zabolało, bo wcześniej już się o tym wypowiedziałeś i wiedziałem, że się czepisz
warnów zgłaszać nie będę, bo nie jesteśmy dziećmi ale Tobie wypadało ostatnio zgłosić jak się zachowywałeś :D

j0zek napisał(a):O proszę pan sobie kupił jakieś lepsze autko od huydaya i pyta kogo na co stać :ok:

i masz jakiś problem? Ja umiem liczyć i zaoszczędzić więc stać, a Ty?

j0zek napisał(a):mam inne koszty ważniejsze od samochodu :)

to kup z LPG - będzie taniej - nie umiesz liczyć

j0zek napisał(a):A jeździłem wcześniej mg zr vvc a teraz zt :ok:

tyle masz doświadczenia i się naśmiewasz ze mnie hmmm :?

edit:
Szkoda offtopa na dyskusję z człowiekiem, który zachowuje się jak gimnazjalista - wyzywanie, pajacowanie, że kupił Accenta do SWAPa, gejowkie wysyłanie dzióbków - nie czyta ze zrozumieniem, ocenianie ludzi po samochodzie i nie może ogarnąć, że poprzednie auto dobre jest dla studenta na dorobku, a kolejne dla lubiącego motoryzację, który lubi sobie doinwestować i ma inne podejście do samochodu.
To nie ja miałem już kilka ostrzeżeń, także pozdrawiam, bo jakbym był adminem to za takie czepianie się mnie, (przecież miałem Accenta - straszne) to wyleciałbyś jak niektórzy ale masz szczęście ;]

Panowie admini jak przeszkadza, to możecie posprzątać - sory za bałagan.
Ostatnio edytowany przez dzida 10 Sie 2015, 22:01, edytowano w sumie 3 razy
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

3

10 Sie 2015, 21:47

Ty nadal nie rozumiesz o co chodzi? :)
Moj swiat nie kreci sie jedynie wokol auta.
Napisalem wyraznie ze mam diesla bo nie bylo ciekawych ofert benzyny - a ty nadal mi o jakims lpg gadasz.
To, ze mam inne wydatki nie oznacza, ze nie umiem oszczedzac, tylko po prostu pewne koszty miesieczne sa. A to co zostanie nie mam zamiaru wydawac na inne auto tylko odkladam. I po raz kolejny powtarzam jezdze tym co mam bo mi soe podoba, w zupelnosci mi wystarcza i satysfakcjonuje.
edit
Ja obrazam kogos po aucie? A ty jakie masz podejscie do tego jak ktos diesla chce kupic?
Gejowskie usmieszki? A ty emotikonek nie wstawiasz tutaj hmmm
j0zek

2

10 Sie 2015, 22:47

edit:
Szkoda offtopa na dyskusję z człowiekiem, który zachowuje się jak gimnazjalista - wyzywanie, pajacowanie, że kupił Accenta do SWAPa, gejowkie wysyłanie dzióbków - nie czyta ze zrozumieniem, ocenianie ludzi po samochodzie i nie może ogarnąć, że poprzednie auto dobre jest dla studenta na dorobku, a kolejne dla lubiącego motoryzację, który lubi sobie doinwestować i ma inne podejście do samochodu.
To nie ja miałem już kilka ostrzeżeń, także pozdrawiam, bo jakbym był adminem to za takie czepianie się mnie, (przecież miałem Accenta - straszne) to wyleciałbyś jak niektórzy ale masz szczęście ;]

Panowie admini jak przeszkadza, to możecie posprzątać - sory za bałagan.

1. Przepraszam starszy człowieku, masz pewnie ponad 40stke, albo takiego chcesz udawać.
2. Mogę sobie pisać, że kupiłem wszystkie Accenty w Polsce, niedawno nawet jeden stał obok mnie więc chyba sam się chciał nawinąć.
3. Powysyłaj mi linki do moich postów, gdzie wstawiałem gejowskie dzióbki, bo z listy do wyboru nie widzę żadnego takiego.
4. Nie oceniam ludzi po samochodach, Ty natomiast kojarzysz mi się z czymś śmiesznym i jak widzę Twoje teksty w stylu szkoda życia na diesla ( z góry taka teza, nawet nie wiesz co kupujący oczekuje), albo pisanie w kółko o swoim aucie jakie to nie jest to od razu nasuwa mi się riposta.
5. Ja nie czytam ze zrozumieniem? Przeczytaj swoje odpowiedzi, które napisałeś z dołączeniem fragmentów moich wypowiedzi, np. pisze o tym, że mam inne koszty ważniejsze od samochodu, a Ty mi odpowiadasz, że mam sobie poszukać z LPG. Co to ma do rzeczy???
Tak trudno zrozumieć, że są w życiu inne różnego rodzaju sprawy, na które wolałbym wydać kasę zamiast na auto? Albo nawet odłożyć itd.? Na auto mnie stać, jak się popsuje to naprawiam, jak mam jakieś widzi mi się to sobie dokupuję, czy poprawiam. Natomiast lepszego i droższego auta nie kupuję i napisałem już kilka razy dlaczego. Więc skoro odpisujesz mi takie brednie to znaczy, że u Ciebie jest kiepsko z rozumieniem.
6. Miałem 1 ostrzeżenie, a nie kilka.

Także, żeby dalej nie spamować tematu, a żebyś w końcu coś zrozumiał skopiuj sobie moją odpowiedź gdzieś do notatnika, admin lada chwila pousuwa albo po banuje i więcej nie będzie tematów tego typu.
j0zek

6

11 Sie 2015, 07:47

Chłopie Ty masz jakieś problemy z agresją co już Ci kiedyś pisałem na priv i szukasz dowartościowania wśród przeciwników administracji forum w postaci lajków - wiem, ważne są one w dzisiejszym świecie hejterów internetowych :ok:
Masz ze mną problem to pisz na priv, bo ja jakoś potrafiłem to zrobić wcześniej. Wypisujesz o moim poprzednim aucie jakby to było zło i co to wnosi do dyskusji? Argument godny rozumu autora... Ja wyraziłem swoją opinię, więc dodaj swoją i koniec, a nie płaczesz jaki jesteś świetny, a ja śmieszny, bo mam inne podejście do motoryzacji i czasem sypnę kontrowersją wśród niektórych (nie wszystkim dogodzę).

Zacznij pisać na temat i sory mogłem napisać sam do autora - przy Twoim użytkowaniu diesel się nie sprawdzi. Porównałem 2 auta w podobnej cenie w pierwszym poście - taka jest moja opinia.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

3

11 Sie 2015, 10:26

Jakie lajki? Tlumacze Tobie wkolko to samo, a teraz mi rozszerzasz dyskusje o kolejny temat szukania jakiegos dowartosciowania?

Napisalem o Twoim aucie raz dla zartu, ale widac jak sie znasz na zartach i jak Cie ten temat denerwuje. Jakis kompleks?

I poraz biliardowy tlumacze, ze nigdzie nie placze tylko w Twoim przypadku zaczynam interpretowac i rozwijac kazda moja mysl, bo widac, ze z czytaniem ze zrozumieniem masz problemy. I tak zamiast 1 zdania jet ich 180, a Ty nadal swoje.

end.
j0zek

0

11 Sie 2015, 10:31

Ja oceniłem całą Twoją aktywność na forum - nie tylko w tym temacie :ok:
Na dowód, że już zwracałem na to uwagę Tobie:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pozdrawiam i zapraszam na pv ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika