Pierwsze auto do 20 000 zł

24 Lis 2014, 15:17

Witam serdecznie,

Po długich poszukiwaniach i przemyśleniach - potrzebuję pomocy.
Przejdę od razu do rzeczy.
Z góry przepraszam za moją nieznajomość terminologii technicznej.

Budżet - do 20 000 zł

Rejon - Poznań i okolice w promieniu 200 km.

Użytkowanie - miasto (rzadziej) i trasa (częściej) ale bez przesady.
Sądzę, że nie przekroczę miesięcznie 600-700 km na początku, a potem się zobaczy.

Własne potrzeby - nie lubię wymyślnych kolorów, preferuję standardowe - czarny, srebrny, ciemny niebieski, żadnych czerwonych, żółtych ani zielonych.
Auto 4/5-drzwiowe.
Preferuję segment D i najlepiej rocznik nie starszy niż 2006.
Sedan/Hatchback, nie chcę kombi.
Poduszki powietrzne, centralny zamek, klimatyzacja,

Nie szukam małych, jajowatych aut (jak mi ktoś polecał Mercedesa A170)
Preferuję marki takie jak VW, Mercedes, Opel, Ford, Audi (marzyciel ze mnie)
Na inne też mogę rzucić okiem, ale raczej skupiam się ku powyższym.

Polecano mi auto z silnikiem nie więcej niż 2.0 . Do tej pory oglądałem Diesle.

Początkowo oglądałem się za Passatami, ale powiedziano mi (nie znam detali), że modele przed rokiem 2009 miały wady fabryczne gdzieś wewnątrz silnika i kończyło się to kosztownymi naprawami.

Przez ostatni tydzień wybór padał na Opla Vectrę C. W tej cenie można znaleźć fajne sztuki z polskich salonów z roczników 2006-2008. Aczkolwiek znów mnie ludzie przekonują, że lepiej benzyniak niż diesel, to że ople wcale nie są takie fajne (rzecz gustu raczej) no i kosztowne naprawy Diesla gdyby coś się stało (chyba się z tym zgodzę).

Oglądałem się za tym autem:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Tak więc obecnie polecają mi Forda Mondeo benzyna.

Tracę powoli głowę, a mam naprawdę mało czasu na podjęcie decyzji.
Proszę o poradę i pomoc.
yorkdaro
Nowicjusz

Auto: Nie mam

24 Lis 2014, 16:13

yorkdaro napisał(a):http://otomoto.forumsamochodowe.pl/opel-vectra-c-ekonomiczna-prywatny-wlasciciel-C34668433.html

Auto już jest chyba sprzedane ale ma różne odcienie lakieru więc było na bank bite.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

24 Lis 2014, 17:52

Ok, nie musi być to konkretne auto, pytanie jak ogólnie wypadają Vectry C rocznik od 2006 ?
Czy są to auta awaryjne ? Warto brać takiego Diesla ?
yorkdaro
Nowicjusz

Auto: Nie mam

25 Lis 2014, 10:31

yorkdaro napisał(a):Przez ostatni tydzień wybór padał na Opla Vectrę C. W tej cenie można znaleźć fajne sztuki z polskich salonów z roczników 2006-2008. Aczkolwiek znów mnie ludzie przekonują, że lepiej benzyniak niż diesel, to że ople wcale nie są takie fajne (rzecz gustu raczej) no i kosztowne naprawy Diesla gdyby coś się stało (chyba się z tym zgodzę).

W cenie do 20 tys. zł Vectra C z tych roczników będzie do sporych poprawek (szczególnie diesel). Mondeo mk3 w benzynie (koniecznie po lifcie - lepsze blachy, chociaż wciąż bez porównania np. do Audi czy grupy PSA) to dobry wybór, szukaj wśród najdroższych ofert. Na VW, Audi czy Mercedesa przy Twoich wymaganiach budżet jest za mały.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Auta do driftu za rozsądne pieniądze – które wybrać?
    Z czasem czy innymi kierowcami możemy ścigać się praktycznie każdym samochodem. Ale kiedy chodzi o drift, to bez napędu na tył i odpowiedniej mocy nawet nie ma co stawać na torze. Popularność jazdy bokiem w Polsce stale rośnie, ...
    Silnik wysokoprężny 1.6 CDTI - Opel
    Nowy silnik wysokoprężny 1.6 l zapewnia najlepsze w swojej klasie osiągi we wszystkich kluczowych parametrach. Został wprowadzony w modelu Zafira Tourer i docelowo zastąpi obecną jednostkę 1.7 l i wersje 2.0 l o niższej mocy ...