Pierwsze auto do 20 tysięcy, B+LPG

10 Kwi 2015, 15:31

Witam, piszę nowego posta ponieważ wyszukiwania na forum nie dały mi wystarczającej odpowiedzi.
Zamierzam kupić pierwsze auto, budżet mam 20 tysięcy złotych (wiadomo 21, max 22 też może być bo można się stargować).
Co do moich tras to będzie to zazwyczaj kurs 2x po 60 km w tygodniu i codziennie po 20-30km. Wiadomo, czasem jest dzień że zrobi się 100km dziennie ale to będzie sporadyczne.
Wyznaczniki auta:
1)najważniejsze - instalacja LPG; budżet jakim dysponuje nie jest w moim posiadaniu (sponsoring rodziców). Jednak sądze, że jeżeli znajdzie się auto za +/- 18 tys to zawsze można prowadzić rozmowy o zamontowaniu instalacji.
2)auto z segmentu B/C. Może być to sedan lub hatchback, nie mam konkretnych wymagań. Zależy mi by wielkosc miesciła się pomiędzy Golfem V hatchback, a czyms pokroju A4 b6 w sedanie (oczywiscie mniej więcej, a nie z linijką w ręce ;d )
3)mała awaryjnosc i +110KM (wiem, że gaz i tak osłabia moc, ale nie chce jeździć czyms co po 110-120km/h rozpędza się 5 lat)

Mieszkam w woj. wielkopolskim, ale akurat auta moge szukać w całej Polsce.
Oczywiscie sam już prowadziłem pewne poszukiwania i przypadło mi do gustu parę aut m.in.:
-Subaru Imprezka ([link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]) jednak cos mi tu smierdzi; jest to dosc atrakcyjna cena jak za takie auto (póki co faworyt, może nie ma 110 kucy, ale osiągi i moc w porównaniu do takiego samego silnika np. fiata jest większa :?: dobrze mysle? )
-Audi A4 B6 ([link do ogłoszenia na Otomoto wygasł])
-Volkswagen Jetta ([link do ogłoszenia na Otomoto wygasł])

Oczywiscie jestem otwarty na nowe propozycję i opinię (w końcu po to zakładam temat :D ). Jak widać po nicku, moja wiedza samochodowa jest na takie 3- , podstawy jakies są, ale proszę o pomoc was, jako większych specjalistów!
amatoRauT
Nowicjusz

Auto: Nie mam

10 Kwi 2015, 15:55

Gaz jak zostanie odpowiednio dobrany/wystrojony bez partactwa to nie będziesz miał problemów z mocą :ok:

Ode mnie:
Toyota Avensis II 1.8/2.0
Toyota Corolla E12 1.6
Honda Civic VII 1.6
Honda Accord VI 1.8 VTEC (tutaj budżet nawet sporo poniżej 18000) i wszystkie powyżej.
Opel Astra
Opel Vectra C 1.8
Peugeot 307 1.6

Jeszcze możesz popatrzeć na Lexusa IS 200,Fiata Bravo 1.4T-jet (patrz powyżej 19k+),

Sporo egzemplarzy można trafić z PL salonu więc na duży PLUS. :)
Kieł
Stały forumowicz

10 Kwi 2015, 19:28

Wkleiłeś "najlepsze" egzemplarze tych aut :roll:
Sprowadzona impreza GH za 22k? Boję się pomyśleć co sobą reprezentowała przed sprowadzeniem do Pl
Audi za tanie jak na ten rocznik i wdać, że miało przygody
Jetta wersja USA po solidnym dzwonie z przodu :D Powodzenia

Do propozycji kolegi Kieł dorzucam Mondeo mk3 i Saab 9-3 (technicznie Vectra)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Kwi 2015, 22:45

Subaru Imprezka
Audi A4 B6
Volkswagen Jetta
Toyota Avensis II 1.8/2.0
Toyota Corolla E12 1.6
Honda Civic VII 1.6
Honda Accord VI 1.8 VTEC (tutaj budżet nawet sporo poniżej 18000) i wszystkie powyżej.
Opel Astra
Opel Vectra C 1.8
Peugeot 307 1.6

wywnioskowałem, że jesteś młodą osobą z niezbyt elastycznym budżetem i chcącą mieć radość z jazdy
wg mnie z powyższych propozycji najlepsza będzie Honda Civic VII 1.6
model dość popularny i bezawaryjny, idzie go serwisować w normalnych pieniądzach, radość z jazdy też będzie
sensownie wyglądają jeszcze Accord i Impreza, ale Acco chyba za powazne, a Impreza może być drogawa w utrzymaniu
numer21
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2001
Auto: Clio II
Silnik: 1.4 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Kwi 2015, 00:40

Na pewno Avensis jest wskazany do gazu..? Samo auto jest super.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback

11 Kwi 2015, 07:33

artur73 napisał(a):Na pewno Avensis jest wskazany do gazu..? Samo auto jest super.

Tak, ale tylko silnik 1.8 VVTi. Jeżdżą i nie ma problemów jak instalka dobrze założona i przeglądy robione na czas.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

11 Kwi 2015, 13:22

A czy avensis 2 1,8 129km nie ma prolemow z silnikami ? bo takie opinie krążą na forum Toyoty !
vxz
Początkujący

Auto: focus
Silnik: 2.0

11 Kwi 2015, 13:49

1.8 bierze olej, po prostu musisz pilnować czy nie trzeba dolać, a poza tym jest ok. Jak nie ten silnik to nie ma innego, którego można by polecić: 1.6 za słaby, 2.0 ma bezpośredni wtrysk, 2.4 za dużo pali, a diesle to w ogóle porażka.

Plusem 1.8 jest to, ze bardzo mało pali przy niezłych osiągach (10.3 do setki).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

11 Kwi 2015, 14:07

A poczytaj forum avensis .... i zobaczysz ze pilnowanie oleju nic nie daje .... prowadzi to do wymiany silnika t25 to tragedia.
vxz
Początkujący

Auto: focus
Silnik: 2.0

11 Kwi 2015, 14:59

To w takim razie Avensis II zostanie absurdalnym wyborem, auto "niezawodne", które nie ma żadnego godnego polecenia silnika. Rocznik 2003 kosztuje średnio 20 tysięcy, a za to można mieć np. Vectrę C z 2006.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

11 Kwi 2015, 15:21

kieł - Toyota Avensis II 1.8/2.0
Toyota Corolla E12 1.6
Honda Civic VII 1.6
Opel Astra
Opel Vectra C 1.8
Peugeot 307 1.6

Ople i Peugoty kategorycznie odpadają, nie podobają mi się,duża awaryjność (peugot).
Co do Corolli - bardziej do gustu przypadł mi Bravo II (głównie to fakt iż będzie nowszy, z mniejszym przebiegiem może nawet od I właściciela). Co do pozostałych przyjrzę się i poczytam.

mike- Mondeo mk3 i Saab 9-3 (technicznie Vectra). Fordy również kategorycznie odrzucam, wole fiata. Jakość mniej więcej ta sama, roczniki również. Saab? Szczerze nic nie wiem o tym aucie, jak wygląda dostępność części, jakieś porównanie do innego sedana z tej samej klasy?
A co do egzemplarzy wstawionych były one przykładowe, bardziej chodziło mi o model i marke.

Rozumiem, że Subaru jest podejrzana, więc odpuszczam szukanie tego autka. Nadal nikt nie skomentował Audi A4 B6 (czy przy tym budżecie warto w ogóle skupiać się na tym autku, czy szukać czegoś "świeższego", ale mniej "szpanerskiego" [wiadomo, a4 już coś sobą prezentuje ;) ]
I co z Jettą? Jestem w stanie w tej cenie dostać jakiś rozsądny egzemplarz? Warto w ogóle brać to auto pod uwagę?

Póki co moim faworytem stał się Fiat Bravo II 1.4 120/150KM (oczywiście 150 preferowane :> ). Poczytałem trochę, silnik podobno bardzo dobrze dopasowuje się z gazem, wielkość odpowiada, środek też dość nowoczesny. Jednak nadal jestem otwarty na propozycję?
Na przykład Golf V? (z tego co widzę jest ogrom sprowadzanych więc łatwo "wdepnąć w g*wno", ale czy to autko jest lepsze* od fiacika)
Przez lepsze rozumiem porównanie osiągów i awaryjności, tak jak i potencjału na przyszłość przy stanie jakim moge otrzymać za tą kwotę. Wiadomo nie chce kupować auta na 2/3 lata i potem ładować 10k w naprawe, bo tyle po prostu nie będe miał :no:
amatoRauT
Nowicjusz

11 Kwi 2015, 15:45

Koncern VAG nie miał dobrych silników po 2005r
Z częściami do Saaba nie ma problemów, bo to Vectra. A nawet jeśli to żyjemy w XXI w i mamy takie udogodnienia jak internet

Do głowy przyszedł mi jeszcze Lexus IS
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

11 Kwi 2015, 19:42

Odrzucasz Opla, Puga, Forda a zastanawiasz się nad Jettą. Bez komentarza.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Kwi 2015, 11:51

W końcu spójrz na mój nick :D Dobra, od volkswagena się odsuwam. O Saabie tak jak pisałem muszę sobie poczytać. Ale nadal jednak czekam na kogos, kto jest w stanie powiedzieć dwa zdania na temat Fiata Bravo, ponieważ mnie miło zainteresował designem, spalaniem (z raportów), mocą (1.4 a 150 koni). Tymbardziej że szukam auta na dłuższy okres, gdyż po prostu zainwestuje w inne auto jak to mi się rozwali doszczętnie. Lexus - widziałem już wczesniej to auto w propozycjach aut do 20 kantów, ale no.... co mam powiedzieć, to nie jest auto dla mnie, tymbardziej że dziadek miał lexusa i nie wspominam przejażdżki nim jako udanej (miał is 200 własnie z okolic 2000).
amatoRauT
Nowicjusz

12 Kwi 2015, 12:31

Cześć, skorzystam z tematu.
Możecie rzucić okiem i coś powiedzieć o tych aukcjach?
Na co zwracać uwagę w Focusie II przy oglądaniu?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Moose
Obserwowany