Witam,
[Wiem, że tematów takich samych jest multum i przejrzałem większość z nich.]
Chcę kupić sobie jakiś ciekawy samochód do +/- 20000 PLN (wiadomo - im mniej tym lepiej). Będzie to pierwsze moje auto. Rejon, skąd chciałbym je nabyć, to Warszawa i ogólnie Mazowsze.
=> nie musi być oszczędne, bo będę jeździł niewiele, głównie weekendowo, raczej na krótszych dystansach
=> koniecznie manual, na automat przyjdzie czas, jak już trochę powachluję
=> tylko benzyna i ropa wchodzą w grę, bo do mojego garażu podziemnego z LPG nie wjadę
=> najlepiej, żeby miało trochę koni pod maską, abym był w stanie komfortowo wyprzedzać
=> żeby się generalnie nie psuło wszystko po kolei i wnętrze jako tako wyglądało
Najlepiej, żeby jego wartość nie leciała na łeb, na szyję przez następne 10-12 miesięcy, bo wtedy mam zamiar go sprzedać, gdyż wyjeżdżam na studia za ocean i nie miałbym jak go zabrać.
Auta, które mi się podobają, to m. in. Toyota Celica, Audi TT, Alfa Romeo GT, (przepiękne, ale jakoś obawiam się awaryjności), a najbardziej Mini Cooper S (rewelacyjnie się prowadzi, jak gokart), ale są one niezbyt męskie.
Dalej przyuważyłem BMW E46 coupe, (ładne od zewnątrz i w środku eleganckie mimo 10+ lat), do tego RWD, ale obawiam się, że za takie pieniądze pewnie dostanę x-razy bite auto z każdej strony i 0,5 mln przebiegu. Do tego, nie mam pojęcia, czy tylny napęd jak na pierwsze auto to bezpieczny pomysł?
Świetny również wizualnie jest moim zdaniem Peugeot 406 Coupe, ale strasznie mało tego na serwisach aukcyjnych i prawie wszystko zagazowane...
Z aut mniejszych, hatchbacków wpadły mi w oko Fiat Grande Punto (silnik niezbyt mocny, ale samochód młody), jak i Peugeot 307 (to znowu nie mocarz, ale całkiem ładny).
Z większych konstrukcji typu sedan/kombi zainteresowały mnie: Ford Mondeo Mk3 (Fordów mamy dużo w rodzinie, wszyscy chwalą), Mazda 6 (czytałem, że rdzewieje na potęgę, mit?), Audi A6 C5 (tutaj tak jak w BMW, również obawiam się ogromnego przebiegu), A4 i każdy Saab w tych widełkach cenowych.
Jak widzicie, nie potrafię się ukierunkować. Czy ktoś mógłby mnie nieco naprowadzić, jakieś modele wybić z głowy, coś lepszego zaproponować?
![Uśmiechnięty :)]()
Pozdrawiam.