Pierwsze auto do 2500zł

12 Lut 2009, 10:19

Baqś napisał(a):Pomimo, że i Daewoo i Opel to dla mnie badziew to ja bym to podsumował tak:

Daewooo oszczędza do tego stopnia, że daje bardzo proste konstrukcje i się z tym nie kryje, że to badziew przez co tak naprawde nie ma się co tam psuć.
Natomiast opel oszczędza ale tak zeby "marka" na tym nie traciła. Czyli używa badziewia ale wszystkim wmawia, że to swietne rzeczy a prawda jest taka, że to przekmbinowany badziew jeszcze gorszy niz w Daewooo.

Wydaje mi się, że ople mają tendencje do udawania fajnych aut...

Rewelacyjna teoria - gratuluję pomysłu hahaha :lol: . Co do tematu to Daewoo to nawet niezłe samochody i jedynie co nie pasuję mi w Tico to rzeczywiście przy kolizji 40 km/h może się poskładać do połowy :? . Co do Opla to mój dobry kolega kupił astrę 1.6 za 3300 PLN, jeździ ponad rok i nie narzeka - ale jeśli kolega ma 2500 to znaczy, że ma 2500 a nie 3500 więc skupcie się na autach do tej kwoty.
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

12 Lut 2009, 16:17

W sumie nie jest zły. Silniczek jak na tą masę trochę uciągnie, pali na pewno więcej niż zwykłe Cienkie, ale przynajmniej nie masz silnika od malucha pod machą :P
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

12 Lut 2009, 17:07

A może poszukac Polówki za tę kasę? Tak samo dobra jak Golf II.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

12 Lut 2009, 18:33

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Lut 2009, 21:01

Polóweczka nie byłaby złym pomysłem, choć za tę kwotę dostałbyś młodszego Ticuna :P Jednak powiem tyle, że kumpel ma właśnie taką polóweczke i od roku oprócz części eksploatacyjnych (płyny, paski, rozrząd itp.) wymienił jedynie sondę lambda, która była bardzo tania w dodatku. Pomimo małej pojemności (1000cm3) auto jest dość żwawe (na benzynie), w środku jest nawet przyzwoicie... nie ma dużego ścisku, choć osobom z tyłu będzie dość niewygodnie, ale czego się spodziewać za taką cenę :P Auto ogólnie oceniam dobrze :twisted: Z racji, że jest to VW części są tanie, łatwo dostępne i jest bardzo dużo zamienników. W aucie zapewne trzeszczą już plastikowe wykończenia itp. Ogólnie polecam VW Polo.
Co prawda ja poszukuję Tico dla siebie, ale to tylko z racji tego, że Polo spala więcej benzyny :P A Tico wielkością w zupełności będzie mi wystarczało... najczęściej jeżdżę sam lub z jedną osobą...
Boss
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Włocławek

13 Lut 2009, 23:12

warzywo napisał(a):@zbychu57

No trzeba będzie dołożyć na bank. Nie znam samochodu nawet 5 letniego w którym na starcie nie trzeba wymienić podzespołów, bądź płynów.

Nie koniecznie. Ja nabyłem Carismę 10-cio letnią i jedynie płyny poszły na wymianę. Rozrząd jakiś czas wcześniej był robiony, a znajomy mechanik po przejrzeniu samochodu nie stwierdził żadnych koniecznych napraw czy choćby wymiany hamulców, amortyzatorów itp. Wszystko było utrzymane w bardzo dobrym stanie (kilka dni temu byłem na obowiązkowym przeglądzie, nie stwierdzono nic czym miałbym się martwić – samochodem jeżdżę od 7 miesięcy). Choć oczywiście żeby kupić auto w takim stanie trzeba dobrze trafić (co mi się na szczęście udało), bo przeważnie sprzedający starają się co nieco ukryć, inne rzeczy znowu przesadnie przedstawiać jako zalety (w istocie mało znaczące).
Wracając do tematu, to w tej klasie cenowej polecałbym raczej sugerować się wiekiem auta. Prestiżu tu będzie niewiele, bo i żaden prestiż pokazać się w 20-to letnim golfie II czy innym fordzie (tak odnośnie tego, że ktoś podjechał "nędznym" daewoo czy np. fordem, która to nazwa lepiej przechodzi przez gardło). Daewoo czy cinquocento pod dyszkę będzie na pewno dobrym wyborem (jako pierwsze auto pchać się od razu w dwudziestolatka?). Jak ktoś wcześniej napisał niewiele tu rzeczy, które mogą się zepsuć - części tanie, naprawy także, w zasadzie żadna elektryka Ci nie siądzie. Typowe samochody dla osób nie mogących pozwolić sobie na auto za choćby 20 tyś. a chcące przemieścić się z punktu A do punktu B (bez czekania na przystanku, bez ścisku w komunikacji miejskiej, bez moknięcia na deszczu itd.). Sam silnik "nie do zajechania" to nie wszystko.
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\

14 Lut 2009, 03:13

No tak. Skoro miałeś przed kupnem wymianę paska (co jest koniecznością tuż po zakupie samochodu jeśli nie był wymieniany), a zresztą jest mowa o aucie w kwocie 2500 zł, a Ty mówisz o Carismie która kosztuje 10 razy tyle. Wyobraź sobie, że kupisz Swetra z 87 i czy tam nic byś nie wymienił na starcie ;)
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

15 Lut 2009, 13:05

Wydaje mi się, że ople mają tendencje do udawania fajnych aut...

...I wychodzi im to :!:
Z aut do 2500 tico fajnie śmiga po mieście, ale ma minusy - awaryjność i blacha brrrr korozja :shock: (za szkolnych czasow miałem praktyki w fso i na warsztacie średnio stały 4 tico i 2 inne daewoo). Opel Kadett można nabyć i zostanie jeszcze na zimówki :lol: Astra1 godnie zastąpiła Kadeta i jest warta uwagi (tylko trzeba zwrócić uwage czy silnik nie żyga). Honda Civic, ale chyba musiałbyś dopłacić. Renault 19 jest dosyć solidny. Pisze tylko o tym z czym miałem do czynienia w tej cenie
Toniaczos
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska

15 Lut 2009, 13:17

Barol
Awatar użytkownika

15 Lut 2009, 19:46

No to tak pomysł z autem za 2000zł odszedł w niepamięć, chce jeszcze uzbierać z 4000zł i kupić Mazde 323f albo Nissana Sunny, mam nadzieje zebrać odpowiednią sumę do końca marca, wole poczekać i mieć w miare porządne auto z porządnym silnikiem, niż pudełko z silnikiem od kosiarki(Tico) :lol:
slawer
Początkujący

15 Lut 2009, 21:18

i słusznie, biedny traci 2 razy. A za 4kloce to już coś całkiem fajnego można wyłowić :wink:
A jeśli chodzi o silnik tico, to całkiem wyrabia powiem Ci (na miasto zajbeisty)
Toniaczos
Nowicjusz
Awatar użytkownika

16 Lut 2009, 02:50

ja ci moge sprzedac CC 700 1997r....w idealnym stanie....
Dzis mi pykło 100tys km jak jechalem z dziewczyna nad morze...

Żyleta !! ani razu mnie nie zawiodł przez ponad rook jak go uzytkuje...poprzednim włąscicielem była moja mamusia:)
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
Opel Astra F Gsi 2,0 16v 1994r
Opel Astra F 1,6 16V 1995r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczytno

16 Lut 2009, 17:09

hemp napisał(a):ja ci moge sprzedac CC 700 1997r....w idealnym stanie....
Dzis mi pykło 100tys km jak jechalem z dziewczyna nad morze...

Żyleta !! ani razu mnie nie zawiodł przez ponad rook jak go uzytkuje...poprzednim włąscicielem była moja mamusia:)

Dzięki ale nie skorzystam, nie chce jeździć czymś co ma lekko powiększony silnik od malucha, i nie istnieje tam pojęcie osiągi :wink:
slawer
Początkujący

16 Lut 2009, 20:38

Barol
Awatar użytkownika

16 Lut 2009, 22:03

no to kup sobie cos lepszego w tej cenie zeby sie nei psuło :) bede czekał na twoje posty typu "sypie mi sie co mam robic "

sorry ...ale rozgladanie sie za wiekszymi lecz starszymi samochodami za 2,5 tys to głupota...sorry ale trzeba nazwac rzecz po imieniu :) bo nikt Ci nie sprzedac Uno lub Astrę (szybsza i wieksza) w dobrym stanei za 2,5 tyś :)

powodzenia :)
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
Opel Astra F Gsi 2,0 16v 1994r
Opel Astra F 1,6 16V 1995r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczytno