Pierwsze auto do 2500zł

23 Sty 2009, 22:45

Witam, chce sobie kupić pierwszy samochód do 2500zł, musi być oszczędny i jak najmniej awaryjny, niebęde nim dużo jeździł i byłoby dobrze jakby przejechał jakieś 3000KM bez naprawiania, zastanawiam się nad Citroenem AX 1.0, ZX 1.4 i 1.9d, Fiatem Uno 1.0, Seatem Ibizą 1.2 "System Porsche" ;), Ford fiesta mk3 1.1 1.3, auto nie musi być ani piękne ani dobrze wyposarzone ani szybkie tylko ma poprostu działać najbardziej zainteresowały mnie na razie ZX i Ibiza, daje tu jeszcze kilka intersesujących mnie aut
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Co byś cie mi poradzili z tych aut, z góry dzięki za odpowiedź :D [/code]
slawer
Początkujący

Miejscowość: Ruda Śląska

23 Sty 2009, 23:07

Pewnie lud na mnie naskoczy, ale polecam Ci Unosa. Silnik 1.0 Fire to chyba najlepszy fiatowski silnik do uno ;) w rodzinie dwa były - rocznik 96 i 2001 oba spisują się bez zarzutu, rdza tylko zżera tego starszego na drzwiach trochę. Jak na tą pojemność i ilość KM, ma niezłe przyspieszenie, ok. 14 s do 100.

a nie rozglądałeś się za poldkiem? Tylko on dużo pali więc chyba odpada.
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

23 Sty 2009, 23:12

Pomyśl o golfie II z silnikiem diesla 1.6, uno to też dobry wybór, podobnie jak cc 900
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

24 Sty 2009, 00:14

Polecam CC z silnikiem 900 (700 jezdzi sie jak maluchem :P),Uno tez jest dobry, w rodzinie sa dwa z silkiem 1.0FIRE i jeden 1.4 TURBO i nikomu przez 4 lata ani razu sie nie zepsol.
A co powiesz na Corse A FL ? ps.nie wierz spalaniu, bo ono dochodzi nawet do 8L/100km :/ :
Tutaj z troszke lepszym silnikiem:
Egzotyczny Rover:

Troche przekroczy zakladana kwote,ale jest tania jak na swoją klase:) :
marcin94
Aktywny

Auto: E60 530d M-Sport
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

24 Sty 2009, 00:58

dzięki ale rzadne z tych aut mnie nie interesuje bo nieche mi się daleko po nie jechać, interesują mnie auta z okręgu Katowickiego, Polonez też nie wchodzi w grę bo po 1 dużo pali, po 2 on rdzewieje już na prospektach po 3 to archaiczna konstrukcja, co do golfa też nie jestem przekonany, bo po 1 to już wiekowe autka, a po 2 znalezienie jakiegoś golfa w dobrym stanie to szukanie igły w stogu siana, chociarz z drugiej strony ten silnik 1.6D chyba ciężko zajechać co? znalazłem taki egzemplarz co o nim sądzicie, wygląda na zadbany [link do oferty na Allegro wygasł] jest lekko stuningowany ale w taki sposób że wskazuje on raczej na to że właściciel dbał o autko, no i jeszcze jeden plus tu właściciel przynajmiej nie ściemnia z przebiegiem , ale na razie bardziej jestem przekonany do tego Citroena :wink:
slawer
Początkujący

24 Sty 2009, 01:01

co tu ukrywać wszystkie te samochody co wymieniłes zapewne będą się sypać swoje lata mają
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesienne liście - piękne i niebezpieczne
    Choć kolorowe liście to urokliwy element jesieni, może on stać się przyczyną zagrożenia na drodze. Na mokrych liściach auto łatwo traci przyczepność, mogą one też przykrywać nierówności czy dziury, a nawet uszkodzić ...

24 Sty 2009, 01:34

No nie wiem czy się opłaca ładować w samochód z 86 roku. Przebieg ponad 250 tys... Jeśli nie skatowany, to niedługo i tak się pewnie rozpadnie..
warzywo
Aktywny

24 Sty 2009, 11:04

Wiesz jakiś czas temu byłem w podobnej sytuacji. Miałem na samochód ok 3 tys zł. Też pierwsze auto i nie miałem dużych wymagań. Hmmm kupiłem Tico. Jeżdżę już 4 miesiące i prócz tzw pakietu startowego czyli filtry, olej i rozrząd wydałem na to 350 zł a tak to leje benzynkę i jadę. Naprawdę mogę polecić ten samochodzik :p
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

24 Sty 2009, 12:37

Tico to rzeczywiście dobre rozwiązanie
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

24 Sty 2009, 15:03

No Tico nawet nie byłoby złe, ale z te piniądze ciężko coś znaleźć, tak przynajmniej 2800 trzeba dać, ale jakbym pogadał z rodzicami to może dało by rade :P
slawer
Początkujący

24 Sty 2009, 15:32

Osobiście radziłbym Ci się wstrzymać. Szkoda kasy. Za rok to auto będzie warte 2/3 tego co teraz, za dwa lata nie wiem czy połowę. W tym czasie dołożysz do części eksploatacyjnych. Niestety, ale np. hamulce się zużywają. Niech przytrafi Ci się jeszcze jakiś lekki dzwon, to zamiast zyskać dużo stracisz.

Nie wiem czy odłożysz kasę na coś innego, bo paliwo i środki około-samochodowe kosztują.

Jeżeli możesz to się wstrzymaj z zakupem, chyba, że auto jest Ci niezbędne.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Sty 2009, 15:51

ja uważam że tico to dobry wybór jak na pierwsze auto można nabrać na nim wprawy a jak ci się cos zdarzy to nie bedzie ci go szkoda
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

24 Sty 2009, 18:41

Dishman no niby rację piszesz, ale przecież to pierwszy samochód więc nie musi być jakiś super wypasiony, a za ok 2,5-3 tys kupi 10-11 letnie Tico z przebiegiem ok 100-120 tys co wcale nie jest złym wyborem. Jedyną wadą są szybko lecące blachy. Ja wyrwałem swojego od Ambasady cena była 3,5 tys. ale zobaczyli, że młody chłopak się napalił i puścili mi za 2200 zł. Chyba naprawdę trafiłem okazję, bo samochód praktycznie do momentu sprzedaży serwisowany w ASO do 100 tys km a kupiłem go z 115 tys. Kolego musisz szukać, a na pewno trafisz jakiś fajny egzemplarz. Mój ma nawet elektrykę i wypasiony spojler :oops: :shock:
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

24 Sty 2009, 19:03

Dołoży tysiąc i ma Astrę I rocznik 93-95. Opel to jednak firma porządna w przeciwieństwie do Daewoo.
warzywo
Aktywny

24 Sty 2009, 19:15

Ja właśnie stoję przed podobnym wyborem. Jest jednak różnica, że dysponuję większym budżetem. Dla mnie faworytem jest właśnie Daewoo Tico - małe, bezawaryjne, tanie w utrzymaniu, wbrew pozorom ma zryw (podobno, jeszcze nie siedziałem za kierownicą tego maleństwa, a chciałbym), ekonomiczne i co najważniejsze nie będzie mi go żal jak gdzieś stuknę lekko przy parkowaniu lub coś takiego :D

Opel to jednak firma porządna w przeciwieństwie do Daewoo.

Dlaczego sądzisz, że Daewoo nie jest porządna firma? :roll:
Znam wielu właścicieli tej marki i są zadowoleni.
Ostatnio edytowany przez Boss, 24 Sty 2009, 20:37, edytowano w sumie 1 raz
Boss
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Włocławek