Pierwsze auto do 3-4 tys. złoty Szczecin

08 Paź 2017, 00:29

Cześć, zdałem prawo jazdy i chciałbym kupić pierwsze auto na którym faktycznie nauczę się jeździć.
Budżet wynosi około 3-4 tysiące (im taniej tym lepiej), nie mam zbyt wysokich wymagań - najlepiej sedan, benzyna i niskie spalanie. Przeznaczenie to głównie jeżdżenie po mieście (3-4 km do pracy) i okazyjne wyjazdy nad jeziorko lub morze (czyli odległości od 20-100km). Miło jakby ten samochód wytrzymał co najmniej rok użytkowania.
Mieszkam w Szczecinie, więc coś w tych okolicach chciałbym kupić.
Czego powinienem oczekiwać w tym przedziale cenowym, czego się wystrzegać?

Takie samochody znalazłem:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do oferty na Olx wygasł]
6. [link do oferty na Olx wygasł]
7. [link do oferty na Olx wygasł]
Co o nich sądzicie?

PS. Mam bardzo nikłe pojęcie o samochodach :(
Saguaro35
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Nie mam

08 Paź 2017, 15:12

1.Szrot.. pomyśl ile musiał dać za niego żeby opłacało mu się sprowadzić,opłacić,podpicować i jeszcze na tym zarobić..
2.Z przodem i z tyłem coś było ale tanio coś woła,szkoda że bez lpg bo na benzynie dużo potrafi łyknąć.
3.Szrot,te roczniki chodzą dwa razy drożej.
4.Blacharka do roboty,darowałbym sobie.
5.Można obejrzeć ale też coś tanio.
6.Handlarz,odpuść.
7.Kiepski silnik i niska cena poza tym Golf IV nie w tym budżecie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Paź 2017, 16:15

Dziekuje za zainteresowanie moim tematem i jestem pod wrażeniem szybkiej oceny samochodów - osobiście nie potrafiłbym tego zrobić.
Ta Astra (2) mi się najbardziej podoba. Co masz na myśli, że będzie dużo palił - 7-8 litrów?
Czy jeśli nie przejmuję się tym, że mam poobijany samochód to ta meganka (4) może być? Jak rozumiem blacharka to tylko dla celów estetycznych.
Lanos faktycznie podejrzliwie tani i trochę się obawiam, że po tygodniu okaże się, że silnik do śmietnika się nadaje...

Do listopada najpóźniej chciałbym kupić samochód, więc jak rozumiem kolejnym krokiem jest telefon - o co powinienem się spytać? (Jak wcześniej pisałem, jeśli chodzi o motoryzacje to jestem laikiem)
Saguaro35
Nowicjusz
Awatar użytkownika

08 Paź 2017, 16:39

Saguaro35 napisał(a):Co masz na myśli, że będzie dużo palił - 7-8 litrów?

7-8l to on w trasie będzie palił,po mieście lekko weżmie 10-11l.

Saguaro35 napisał(a):Czy jeśli nie przejmuję się tym, że mam poobijany samochód to ta meganka (4) może być?

poobijane to małe piwo ale progi i nadkola do roboty to koszt lekko ponad 1k.

Saguaro35 napisał(a):kolejnym krokiem jest telefon - o co powinienem się spytać?

jak długo jest właścicielem,dlaczego sprzedaje,co jest do roboty (nie zawsze dowiesz się wszystkiego),jak długo są opłaty i przegląd,czy ma zimówki (w końcu jest tuż tuż).

Zerknij na te linki:
[link do oferty na Olx wygasł] - masz pod nosem i dobre wyposażenie jak na Felicje.
[link do oferty na Olx wygasł] - opłaty i przegląd na kilka miesięcy.
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko pytanie co kryje się pod plastikowymi nakładkami na nadkola.
[link do oferty na Olx wygasł] - przy oględzinach zwróć uwagę na tylną belkę czy koła stoją prosto czy może tak /--\ bo jeśli tak to czeka Cię jej regeneracja (wymiana około 700-1000zł).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

11 Paź 2017, 02:54

Hej, spojrzałem na linki i tak: jakiekolwiek kombi odpada, więc niestety Felicji muszę podziękować, opel vectra w sumie wygląda całkiem fajnie - tylko boli mnie, że to z 94 auto. Wolałbym raczej coś nowszego (98-00?). A golf i peugot niestey już nieaktualne.

Jak rozumiem jakiekolwiek auto od dealera mam unikać i kupować tylko do osób prywatnych?
I co jeżeli na samochodzie jest rdza. Czy to oznacza, że konieczna jest blacharka albo w innym wypadku samochód się rozpadnie?

Przy okazji rozejrzałem się za autkami w mojej rodzimej miejscowości. Co sądzicie o takich ofertach:
1. [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do oferty na Olx wygasł] (ten mi się spodobał najbardziej, ale pewnie wyjdzie że to jakiś ostatni szrot :lol: )
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Saguaro35
Nowicjusz
Awatar użytkownika

11 Paź 2017, 23:13

Saguaro35 napisał(a):boli mnie, że to z 94 auto. Wolałbym raczej coś nowszego (98-00?).
masz za mało pieniędzy na wybrzydzanie. Liczy się stan auta, nie rocznik.
Saguaro35 napisał(a):Jak rozumiem jakiekolwiek auto od dealera mam unikać i kupować tylko do osób prywatnych?
tak
Saguaro35 napisał(a): co jeżeli na samochodzie jest rdza
jeśli są to mniej ważne elementy typu ranty drzwi, błotniki, nadkola, maska, tylna klapa (czytaj nie są to elementy konstrukcyjne, które w bezpośredni sposób wpływają na bezpieczeństwo jazdy) to możesz to olać i jeździć. To tylko estetyka.

Z Twoich linków w sumie wszystkie gruzy, najlepiej prezentuje się Honda.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 8.0 WR16 64v4T - Volkswagen
    Na koniec zostawiliśmy coś naprawdę dużego kalibru. To silnik napędzający jedno z najszybszych aut drogowych w historii. Motor Bugatti Chirona to jedyny silnik W16 na świecie, który wszedł do seryjnej produkcji. Ma ...

12 Paź 2017, 09:33

mike napisał(a):Saguaro35 napisał(a):
boli mnie, że to z 94 auto. Wolałbym raczej coś nowszego (98-00?).
masz za mało pieniędzy na wybrzydzanie. Liczy się stan auta, nie rocznik.

Dokładnie tak :wink:

W tym budżecie daruj sobie wszelakie zabawki typu Ibiza III,Golf IV,Passat B5 czy A4..
Barol
Awatar użytkownika

15 Paź 2017, 02:06

Eh, Honda Civic już oferta nieaktualna.
W takim razie na jakie samochody mogę sobie pozwolić w przypadku zwiększenia budżetu do 6-8 tys?

Jak przeglądałem ogłoszenia to widzę multum opli astra sprowadzanych z Niemiec. Przykładowo:
1. [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł] <-- trzeba zapłacić 256 zł za rejestracje auta, czy to dyskwalifikuje autko (jakieś podejrzane mi się to wydaję, że sprzedawca sam tego nie zrobił)

I parę pytań:
- czy jeśli auto jest sprowadzane z Niemiec to powinienem na coś szczególnego zwrócić uwagę?
- czy kupno auta w okresie jesień/zima ma sens czy powinienem poczekać do wiosny? (tak twierdzi mój ojciec)
Saguaro35
Nowicjusz
Awatar użytkownika

15 Paź 2017, 11:17

mike napisał(a):błotniki, nadkola,

no jak mi kiedyś w Civicu przerdzewiały to tylny zderzak się nie miał już czego trzymać więc byłbym jednak ostrożny :yes:
Saguaro35 napisał(a):W takim razie na jakie samochody mogę sobie pozwolić w przypadku zwiększenia budżetu do 6-8 tys?

też 15-20 letnie ale w stanie pozwalającym trochę pojeździć
Saguaro35 napisał(a): czy jeśli auto jest sprowadzane z Niemiec to powinienem na coś szczególnego zwrócić uwagę?

dowiedzieć się z której strony był robiony
Saguaro35 napisał(a): czy kupno auta w okresie jesień/zima ma sens czy powinienem poczekać do wiosny? (tak twierdzi mój ojciec)

Wiosna to taki aspekt pcychologiczny, kupujacy się rzucają bo wszystkie auta tracą o jeden rocznik to tańsze a sprzedajacy więdzą że będzie łatwiej opchnąć.
W lato masz najtańsze auta, ja jednak uważam, że kupno jesienią/zimą ma sens bo można sprawdzić jak odpala i sobie radzi w trudnych warunkach, tylko z klimą nie jest już tak prosto :ok: tylko najlepiej gdybyś był cierpliwy, szukać aż znajdziesz jakiś super egzemplarz jak się uda to w tym roku jak nie to w kolejnym nie nastawiać się, że zaczynam szukać i w 2 tygodnie muszę coś kupić - co jest cholernie trudne przy pierwszym aucie :!:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km

15 Paź 2017, 19:34

uważam, że mając taki budżet, to trzeba celować w Daewoo i Opla. Części wszędzie dostępne i co najważniejsze tanie. Oprócz tego, te auta można naprawić samemu, bez jakiejś wielkiej wiedzy mechanika samochodowego. Oczywiście mam na myśli wymianę części eksploatacyjnych. Mając 4 tyś, można poszukać autka z 3 tyś i dołożyć nawet ten tysiak na jakieś naprawy blacharskie, bo za te pieniądze nie kupi się nic, co nie będzie miało jakiegoś elementu pognitego. Głównie będą to progi i dolne części drzwi. Najważniejsze, żeby miało jak najdłużej OC i przegląd. Na końcu można przyjrzeć się wyposażeniu, bo róznice mogą być duże - np. klima, ABS.
Przy tym budżecie nie ma co wybrzydzać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

19 Paź 2017, 11:13

Co myslicie o takiej astrze:
[link do oferty na Olx wygasł]
Ile bedzie trzeba mniej wiecej zaplacic za tylne lewe lozysko i rdze na tylnych nadkolach?
Saguaro35
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Paź 2017, 11:19

Nadkola to około 600-800zł,łożysko razem z wymianą 150-200zł.

Według mnie ktoś się wpakował na minę i teraz chcę się pozbyć..
Barol
Awatar użytkownika

20 Paź 2017, 22:05

Eee to w takim razie podziękuje. A taka bertonka:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
chyba trochę zbyt tania i ciężko mi się dopatrzeć tej rdzy z opisu
Saguaro35
Nowicjusz
Awatar użytkownika

20 Paź 2017, 22:09

Bertone to nie ten budżet. Za 3-4k to będzie Astra G do poprawek. Nadkola na pewno będą do roboty. Być może coś jeszcze.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Paź 2017, 15:02

Przyzwoita Bertonka to wydatek około 8-9k.
Barol
Awatar użytkownika