Pierwsze auto do 40tys zł dla wysokiego kierowcy

01 Mar 2021, 10:00

Hej,

Poszukuje porad przy wyborze mojego pierwszego auta, wymagania:
- mam 196cm wzrostu, chciałbym aby miejsca dla kierowcy było sporo
- W miarę bezawaryjne, chociaż robić nim będę mało kilometrów (20-80 tygodniowo)
- Automat
- Najlepiej gdyby było chodliwe, możliwe że za rok-dwa będę je sprzedawał z powodu przeprowadzki
- Trzyma cenę (przynajmniej przez ten rok-dwa)

Moje pomysły:
- Toyota Prius: podoba mi się charakterystyka auta, obawiam się o miejsce dla kierowcy
- Lexus CT200h: Problem ze znalezieniem fajnego egzemplarza w tym budżecie, mało miejsca dla kierowcy (tak wynika z testu dwumetrowca)
- Toyota Corolla: świeży pomysł
- Nissan Juke: Cena ok, miejsca sporo. Mam wątpliwości czy łatwo to sprzedam jeśli będę musiał
- Volvo V60: świeży pomysł
- Volkswagen Passat CC 2.0 TDI: Cena ok, miejsce chyba ok? Problemu ze sprzedażą nie powinno być
- Citroen C4 II gen: Cena ok, miejsce ok. Awaryjność?

Chętnie posłucham zarówno opinii na temat moim propozycji, jak i innych :)

Z góry dzięki!
Pozdrawiam
Tuchor
Nowicjusz

01 Mar 2021, 11:12

Oczywiście nikt tutaj nie zagląda Ci do portfela, ale należałoby postawić pytanie, jakie masz doświadczenie za kółkiem. Jako pierwsze czasem warto kupić coś tańszego :ok:
Tuchor napisał(a):mało kilometrów (20-80 tygodniowo)
codzienna jazda, czy raz - dwa razy w tygodniu "po zakupy"? Diesel nie jest najszczęśliwszym wyborem gdy ktoś jeździ często na krótkich odcinkach.
Tuchor napisał(a): Citroen C4 II gen
niezbyt spełnia wymagania łatwości odsprzedaży czy trzymania ceny.

Narażę się niektórym forumowiczom, ale używane DSG (VW, Audi, Skoda, Seat) nie jest zbyt bezpiecznym wyborem, zresztą podobnie jest z podobną konstrukcją Forda (Powershift).
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Mar 2021, 11:34

Dzięki za odpowiedź :)

Raczej będzie to wariant jazdy 2-3 razy w tygodniu na krótszych odcinkach. Jeżeli chodzi o doświadczenie to nie mam go za wiele, ale nie mam też ciągów do agresywnej jazdy. Podałem górny limit cenowy, co wcale nie oznacza że nie rozważę auta za znacznie mniejsze pieniądze :)
Nie chciałbym tylko kupić czegoś, co będzie wymagało wiecznych pobytów u mechanika, bo ja nie zamierzam sam przy aucie grzebać.

Pozdrawiam!
Tuchor
Nowicjusz

01 Mar 2021, 11:59

Jak ma być VW CC to przy takich przebiegach szukałbym 1,4/150 w benzynie, aczkolwiek nie wiem jak z budżetem.

A tak ogólnie to budżet masz na "prawie" nowego Leona czy Golfa chociażby z 1,2 tsi i malutkim przebiegiem.
Po prostu świeże auto.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

01 Mar 2021, 17:11

demirbiras napisał(a):Jak ma być VW CC to przy takich przebiegach szukałbym 1,4/150 w benzynie, aczkolwiek nie wiem jak z budżetem.

A tak ogólnie to budżet masz na "prawie" nowego Leona czy Golfa chociażby z 1,2 tsi i malutkim przebiegiem.
Po prostu świeże auto.

Za golfami nie przepadam, Leon jest jak najbardziej ciekawą opcją, dzięki! :)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy ten passat byłby jakąś opcją?

Pozdrawiam
Tuchor
Nowicjusz