Pierwsze auto do 45 tys zl

17 Gru 2016, 17:28

Witam

Tak sie sklada ze pare dni temu zrobilem prawko. Pozno,bo pozno, bo na karku juz 40 wiosen, ale lepiej pozno niz wcale. Za to wszystko zdane za pierwszym razem.

W zwiazku z powyzszym szukam pierwszego auta dla siebie. Moje wymagania sa nastepujace:
- cena maks 40 do 45 tys zl.
- nie srebrny ani zadne odcienie srebrnego (wiem, smieszne ale nie lubie tego koloru)
- benzyna
- skrzynia manualna
- moc min. 80 kucy lub wiecej
- klimatyzacja (moze byc manualna)
- USB

Super byloby miec rowniez kolorowy wyswietlacz z nawigacja i bluetooth.

Generalnie dokonalem pierwszego wyboru i mam na oku 3 auta, ktore za pare dni jade ogladac. Chcialbym prosic o pomoc w wyborze. Szukam czegos w bezawaryjnego, w miare oszczednego, ladnego i dobrze wyposazonego.

na oku mam:
- Ford Fiesta 1.25 82 KM M5 Ambiente + pakiet silverX kolor Frozen White- rok 2016 (nowy) cena 42900 zl
- Citroen C3 II More Life 1.2 82 KM PureTech kolor bialy - rok 2016 (nowy) cena 44900 zl
- VW Up! wersja 75 KM kolor biały - rok 2015, przebieg ok 10 tys. km

Co sadzicie o tych autkach ? Dobrze posluza ? Co byscie radzili nowicjuszowi ?

Edit: Jestem z Poznania. Nastawiam sie na auta nowe, lub maksymalnie 2 letnie z malymi przebiegami maks 40 tys z segmentu B lub A
4przemo77
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 12 2016
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2016

17 Gru 2016, 17:58

Super byloby miec rowniez kolorowy wyswietlacz z nawigacja i bluetooth.

Jak zapewne sam zauważyłeś ceny takiej fiesty to przedział ~40-70k. O ile egzemplarze podchodzące pod górną granicę można już nazwać nieźle wyposażonymi to jednak podstawowe wersje (szczególnie przy autach takiej klasy) są klasycznymi bieda-edyszyn. Masz silnik, karoserię i generalnie na tym się kończy.
Up wykrzyknik wyrzuciłbym z zestawienia. Nie wiem czym miałeś do tej pory okazję jeździć, ale IMO takie auta nie mają żadnych zalet prócz łatwości parkowania.
Fiesta i c3 w sumie ok, ale jw. - będzie bieda jeśli chodzi o wyposażenie. Jeśli już napalasz się na nowy to możesz rzucić okiem na hyundai'a i20 i yaris'a (coś z wyprzedaży powinno się już łapać w tej kasie).

A tak na serio to nie myślałeś o kupnie czegoś taniego, powiedzmy do 15k i po prostu oswojeniu się z "normalną" jazdą przez np. rok. Jak sam napisałeś jesteś początkującym kierowcą i prawie pewnym jest, że jakieś małe lub większe przygody się pojawią. Nie mówię o wypadkach/stłuczkach ale nawet o jakiś parkingówkach czy obcierkach. Na starym samochodzie mniej Cię to zaboli i przy okazji będzie prawdopodobnie mniej kosztować.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Gru 2016, 18:13

Jezdzilem oczywiscie Clio na kursie. Zona ma takze Golfa VII 1.4 TSI i tym tez troche jezdzilem. Co do wyposazenia to ta Fiesta rzeczywiscie jest troszke podstawową wersją, chociaz ma juz 6 glosnikow, klimatyzacje, radio fabryczne, USB. Citroen za to jest wyposazony super. No ale to francuz, a generalnie wszyscy mi francuzy odradzaja bo maja problemy z elektryka. Generalnie chce auto w miare swieze, do ktorego bede tylko lał paliwo i niczym sie nie przejowal. Poza tym bede mial na nie AC, wiec rozumiem ze ewentualne przycierki bede naprawial z ubezpieczenia.
4przemo77
Nowicjusz

17 Gru 2016, 18:17

Wg nie lepiej jak kupis coś tańszego, bo za bardzo niski staż za kierownicą naliczą Ci wysokie AC. Jak przerysujesz to nie będzie szkoda tak jak napisał Invi.

o ale jak nie to celuj w Hyundaia i20 (ma USB w standardzie).

P.S. Jak ktoś Ci odradza francuza tylko dlatego, ze to francuz i nie patrzy, że nowy model to nie ma pojęcia o motoryzacji i jest zwykłym stereotypiarzem. C3 II jst długo na rynku ale wg mnie idź już w C3 III :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

17 Gru 2016, 18:21

Co do ubezpieczenia. Zona ma DG, i auto bedzie nie na mnie tylko na firme.
4przemo77
Nowicjusz

17 Gru 2016, 18:37

W takim przypadku nie myślisz o leasingu czegoś lepszego/droższego?

Poczytaj czym jest franszyza integralna w ubezpieczeniach ac
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

17 Gru 2016, 18:41

Na czyms trzeba nauczyc sie jezdzic. Stanelo na kwocie 45 tys. zl gdyz uznalismy ze za taka kwote mozna bedzie kupic cos przyjemnego, bezpiecznego i nie bedzie za 3 lata żal sprzedac.

W gre wchodzi tylko gotowka. Leasing odpada ze wzgledow o ktorych nie moge tu napisac. Generalnie zona ma wspolnika ktory nie zgadza sie na kolejne auto w leasingu.
4przemo77
Nowicjusz

17 Gru 2016, 18:59

Z tym żalem przy sprzedaży 3-letniego auta bym nie przesadzał, właśnie po takim czasie stracisz na zakupie najwięcej.
Jeśli ten zakup ma mieć jakiś ekonomiczny sens (bo rozumiem, że niektórzy podchodzą do sprawy: ma być nowe i uj...) to lepszą opcją będzie kupno właśnie takiego 3-latka.
Linki przykładowe, chodziło mi o modele/wyposażenie
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP