Pierwsze auto do 45 tys zl

17 Gru 2016, 17:28

Witam

Tak sie sklada ze pare dni temu zrobilem prawko. Pozno,bo pozno, bo na karku juz 40 wiosen, ale lepiej pozno niz wcale. Za to wszystko zdane za pierwszym razem.

W zwiazku z powyzszym szukam pierwszego auta dla siebie. Moje wymagania sa nastepujace:
- cena maks 40 do 45 tys zl.
- nie srebrny ani zadne odcienie srebrnego (wiem, smieszne ale nie lubie tego koloru)
- benzyna
- skrzynia manualna
- moc min. 80 kucy lub wiecej
- klimatyzacja (moze byc manualna)
- USB

Super byloby miec rowniez kolorowy wyswietlacz z nawigacja i bluetooth.

Generalnie dokonalem pierwszego wyboru i mam na oku 3 auta, ktore za pare dni jade ogladac. Chcialbym prosic o pomoc w wyborze. Szukam czegos w bezawaryjnego, w miare oszczednego, ladnego i dobrze wyposazonego.

na oku mam:
- Ford Fiesta 1.25 82 KM M5 Ambiente + pakiet silverX kolor Frozen White- rok 2016 (nowy) cena 42900 zl
- Citroen C3 II More Life 1.2 82 KM PureTech kolor bialy - rok 2016 (nowy) cena 44900 zl
- VW Up! wersja 75 KM kolor biały - rok 2015, przebieg ok 10 tys. km

Co sadzicie o tych autkach ? Dobrze posluza ? Co byscie radzili nowicjuszowi ?

Edit: Jestem z Poznania. Nastawiam sie na auta nowe, lub maksymalnie 2 letnie z malymi przebiegami maks 40 tys z segmentu B lub A
4przemo77
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 12 2016
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2016

17 Gru 2016, 17:58

Super byloby miec rowniez kolorowy wyswietlacz z nawigacja i bluetooth.

Jak zapewne sam zauważyłeś ceny takiej fiesty to przedział ~40-70k. O ile egzemplarze podchodzące pod górną granicę można już nazwać nieźle wyposażonymi to jednak podstawowe wersje (szczególnie przy autach takiej klasy) są klasycznymi bieda-edyszyn. Masz silnik, karoserię i generalnie na tym się kończy.
Up wykrzyknik wyrzuciłbym z zestawienia. Nie wiem czym miałeś do tej pory okazję jeździć, ale IMO takie auta nie mają żadnych zalet prócz łatwości parkowania.
Fiesta i c3 w sumie ok, ale jw. - będzie bieda jeśli chodzi o wyposażenie. Jeśli już napalasz się na nowy to możesz rzucić okiem na hyundai'a i20 i yaris'a (coś z wyprzedaży powinno się już łapać w tej kasie).

A tak na serio to nie myślałeś o kupnie czegoś taniego, powiedzmy do 15k i po prostu oswojeniu się z "normalną" jazdą przez np. rok. Jak sam napisałeś jesteś początkującym kierowcą i prawie pewnym jest, że jakieś małe lub większe przygody się pojawią. Nie mówię o wypadkach/stłuczkach ale nawet o jakiś parkingówkach czy obcierkach. Na starym samochodzie mniej Cię to zaboli i przy okazji będzie prawdopodobnie mniej kosztować.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Gru 2016, 18:13

Jezdzilem oczywiscie Clio na kursie. Zona ma takze Golfa VII 1.4 TSI i tym tez troche jezdzilem. Co do wyposazenia to ta Fiesta rzeczywiscie jest troszke podstawową wersją, chociaz ma juz 6 glosnikow, klimatyzacje, radio fabryczne, USB. Citroen za to jest wyposazony super. No ale to francuz, a generalnie wszyscy mi francuzy odradzaja bo maja problemy z elektryka. Generalnie chce auto w miare swieze, do ktorego bede tylko lał paliwo i niczym sie nie przejowal. Poza tym bede mial na nie AC, wiec rozumiem ze ewentualne przycierki bede naprawial z ubezpieczenia.
4przemo77
Nowicjusz

17 Gru 2016, 18:17

Wg nie lepiej jak kupis coś tańszego, bo za bardzo niski staż za kierownicą naliczą Ci wysokie AC. Jak przerysujesz to nie będzie szkoda tak jak napisał Invi.

o ale jak nie to celuj w Hyundaia i20 (ma USB w standardzie).

P.S. Jak ktoś Ci odradza francuza tylko dlatego, ze to francuz i nie patrzy, że nowy model to nie ma pojęcia o motoryzacji i jest zwykłym stereotypiarzem. C3 II jst długo na rynku ale wg mnie idź już w C3 III :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

17 Gru 2016, 18:21

Co do ubezpieczenia. Zona ma DG, i auto bedzie nie na mnie tylko na firme.
4przemo77
Nowicjusz

17 Gru 2016, 18:37

W takim przypadku nie myślisz o leasingu czegoś lepszego/droższego?

Poczytaj czym jest franszyza integralna w ubezpieczeniach ac
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Prius Plug In Hybrid dla Księcia Monaco
    Prius Plug In Hybrid jest pierwszym samochodem hybrydowym Toyoty z możliwością ładowania baterii z gniazdka elektrycznego. W trybie elektrycznym (EV) samochód przejeżdża 25 km, bez emisji dwutlenku węgla, tlenków ...
    Chevrolet Corvette C1
    Zupełnie inne oblicze ma natomiast Corvette C1. Pierwsza generacja legendarnego sportowego Chevroleta była dostępna wyłącznie ze zdejmowanym dachem. Miała być odpowiedzią na brytyjskie i włoskie kabriolety importowane po ...

17 Gru 2016, 18:41

Na czyms trzeba nauczyc sie jezdzic. Stanelo na kwocie 45 tys. zl gdyz uznalismy ze za taka kwote mozna bedzie kupic cos przyjemnego, bezpiecznego i nie bedzie za 3 lata żal sprzedac.

W gre wchodzi tylko gotowka. Leasing odpada ze wzgledow o ktorych nie moge tu napisac. Generalnie zona ma wspolnika ktory nie zgadza sie na kolejne auto w leasingu.
4przemo77
Nowicjusz

17 Gru 2016, 18:59

Z tym żalem przy sprzedaży 3-letniego auta bym nie przesadzał, właśnie po takim czasie stracisz na zakupie najwięcej.
Jeśli ten zakup ma mieć jakiś ekonomiczny sens (bo rozumiem, że niektórzy podchodzą do sprawy: ma być nowe i uj...) to lepszą opcją będzie kupno właśnie takiego 3-latka.
Linki przykładowe, chodziło mi o modele/wyposażenie
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP