Pierwsze auto - do 5 tys. zł.

03 Wrz 2010, 21:59

Ładne mi "hektary oleju" od wymiany do wymiany nie ma nawet konieczności dolewania (pomiędzy min a max jest 1l ) TS w Alfie standardowo potrafi palić 0.5 na 1000, poczytaj ile palą oleju nowoczesne diesle (taki VW ma norme 1l/1000 poniżej której serwis nic nie robi większość aut ledwo sie w niej mieści)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

03 Wrz 2010, 22:23

widzisz a moja 20-letnia łupa ma 300kkm na blacie (a w rzeczywistości podejrzewam że więcej) spala od wymiany do wymiany może ze 100-200ml, a często jeździ na dość wysokich obrotach bo lubię dynamiczną jazdę zwłaszcza zimą. Ja od wymiany do wymiany nie dolewam i nigdy nie musiałem, poza tym 1l masz od max do min a raczej przy wymianie zalewa się po środku. Dla mnie litr między wymianami to już spore spalanie i raczej niedopuszczalne - przy takim poborze silnik poszedłby do remontu lub wymiany. Jeśli wg Ciebie to jest w porządku to lej olej i jeździj, ale nie wmawiaj innym (zwłaszcza niedoświadczonym użytkownikom) że spalanie oleju w dużych ilościach jest normalne i silnik palący tyle oleju jest dobry, bo jakiś trup tyle pali (nie ważne czy to nowy VW czy stary Jelcz).
basu85
Nowicjusz

Miejscowość: DKL

03 Wrz 2010, 23:50

emilo222 napisał(a):E30 to jest styl tak jak calibra
nie polecam :wink:

Kupiłeś już to swoje pierwsze auto do 3tysięcy? Czy nadal będziesz trzymał w awatarze 750i dla szpanu na forum?
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

15 Paź 2010, 13:32

Co sądzicie o Volkswagen'ie Polo? Jaki silnik będzie odpowiedni na początek i oczywiście spalał jak najmniej paliwa? Jak kształtują się ceny ubezpieczenia takiego auta z danym silnikiem? Pozdrawiam!
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

15 Paź 2010, 14:59

Niewiem o której generacji myślisz ale wypowiem sie odnośnie III (6N),ogólnie bardzo udane autko,w środu wmiare przestronne wnętrze nawet w wersji 3D.W tej kwocie poszukał bym z silnikiem 1.4 60KM,to już sie jakoś wmiare toczy a koszt OC przy tym silniku jesli nie masz żadnych zniżek wyniesie Cie ok.1500zł ale to wszystko można sobie przeliczyć na kalkulatorze OC których jest pełno w internecie i najlepiej to zarejestruj auto na kogoś kto ma zniżki bo jak widzisz OC by Cie zjadło.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Paź 2010, 15:30

barol91 napisał(a): jesli nie masz żadnych zniżek wyniesie Cie ok.1500zł

:lol: :lol: :lol:
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niezidentyfikowany przycisk w samochodach marki Toyota
    Do czego służy przycisk (o ile to przycisk) widoczny na załączonym zdjęciu w samochodach marki Toyota. Nie ma raczej znaczenia czy jest to hybryda czy też zwykła benzyna. Jedne po prostu go mają a inne nie. Przejrzałem instrukcję ...
    Niewyspany kierowca i problemy z zasypianiem
    Czy miewasz trudności z zasypianiem? Badania wykazały, że tego rodzaju objawy mogą znacząco wpływać na twoje bezpieczeństwo. Osoby, które na co dzień doświadczają problemów z zaśnięciem są dwa razy bardziej ...

15 Paź 2010, 16:30

No niewiem ile,mówie na oko,ponad 1000zł napewno.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

15 Paź 2010, 17:24

1000 max 1200 zł zależy od ubezpieczyciela.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

15 Paź 2010, 18:16

No to by trzeba było popytać u ubezpieczyciela albo na tym kalkulatorze OC policzyć.
Barol
Awatar użytkownika

15 Paź 2010, 20:28

Tak, dokładnie o tą generacje mi chodzi tj. III. Czyli bez współwłaściciela ok 1000 zł w benzynie. A jak to jest z dieslem? Czy w ogóle opłaca się takowy model właśnie w ropie czy kożystniej benzyna?
tdloverr
Początkujący

15 Paź 2010, 20:46

Cięzko będzie o dobrego diesla w tej kwocie.
Barol
Awatar użytkownika

16 Paź 2010, 10:59

Mam zamiar sprowadzić autko, więc myślę, że będzie troszkę taniej niż na Polskim rynku. Jest ktoś w stanie sprecyzować dane kwoty mniej więcej? I konkret diesel czy benzyniak? Oczywiście Polo III
tdloverr
Początkujący

16 Paź 2010, 15:20

Diesel czy benzyna?To proste,diesel tylko wtedy jesli rocznie będziesz robił z minimum 20-25tys.km a jesli mniej to bena z gazem albo sama bena.
Barol
Awatar użytkownika

01 Gru 2010, 19:51

Podbijam!
Otóż z tego segmentu wywnioskowałem, że najodpowiedniejsze dla mnie będzie:
VW Polo III / Honda Civic V. I teraz prośba. Czy każdy mógłby opowiedzieć się za i przeciw na temat tych aut. Jakie silniki najbardziej radzą sobie w tej kaście i ile palą. Chciałbym aby nie przekraczały 6-7 litrów (i czy warto polować na diesla w Polo)?
tdloverr
Początkujący

01 Gru 2010, 22:17

Polo najlepiej z 1.4 60KM minimum,Civic 1.5 90KM minimum - to już całkiem dobrze jedzie.
Polo III w dieslu za te pieniądze możesz mieć bardzo ciężko znaleść.
Civica troche lubi ruda (szczególnie tylne nadkola i klapa bagażnika).
Barol
Awatar użytkownika