REKLAMA
Witam, przymierzam się do kupna pierwszego samochodu. Na początek kryteria
-Silnik 1.8, albo poniżej 2.0 z wiadomych przyczyn cen ubezpieczenia.
-Benzyna + LPG tylko i wyłącznie, raczej nie interesują mnie Diesle
- ~120KM, raczej nie mniej a jak mniej to niewiele, wiadomo najlepiej wiecej
-Względnie przyzwoite spalanie (wiadomo stare auta i tak bd ciągnąć ok 10-12l w LPG i wszystko zależy od egzemplarzu, ale aby średnia się w tym mieściła)
-Raczej Niemiec, względnie dobra dostępność i cena części ale jestem w tej kwestii otwarty na propozycje (ponadto Niemcy dobrze tolerują gaz )
-Względnie dobra blacharka, żeby mi po tygodniu progi nie odpadły.
Teraz przejdę do tego co mi się udało zauważyć, dowiedzieć z miejskich legend ect więc proszę o krytyczne traktowanie.
1. BMW E36, całkiem fajne autko, z względnie dobrymi cenami części, akceptowalnym spalaniem, w sumie z jednym mankamentem, że 95% egzemplarzy nadaje się na złom, lub do kapitalki za kolejne 10tyś. Większość tych aut to wynik katowania młodych gniewnych, driftów innych dziwnych rzeczy.
2. VW Passat B5, auto też niczego sobie, w silniku powyżej 1.8 i 2.0 są sensowne moce do wybory, spalenie też nie razi w oczy, można dostać w całkiem przystępnych cenach.
---2.1 VW Golf IV, też nie najgorsze auto ale jakoś mnie odpycha, wszędzie tego masa jeździ w pakiecie "WieśMaster" ale jak by była okazja nie pogardzę.
3. Opel Astra G, całkiem fajne autko, z silnikiem 1.8 125KM ma dość przyzwoite spalanie (w raportach) jednak tutaj troche głosów się znajdzie co do blacharki, byłbym wdzięczny gdyby ktoś się wypowiedział konstruktywnie na ten temat.
---3.1 Opel Vectra B, starsza i cięższa, nie wiem czy warta jakiejkolwiek uwagi, nie wiem czy się różni od Astry, bd wdzięczny za konstruktywne informacje.
4. Seaty, jednak nie wiem na co tutaj patrzeć, nie wiem czy cokolwiek warte.
5. Skody, to samo co wyżej z naciskiem ze bardziej przemawia do mnie seat
6. Wasze typy jestem otwarty na wszelkie opinie i propozycje aut.
To by było na tyle, wiem że takich tematów było 500, wiem że trochę przydługawy wstęp ale mam nadzieje, że stanie się on dobrą podstawą do ciekawej dyskusji
Będę wdzięczny za każdą odpowiedz.
Pozdrawiam, Adam.