Pierwsze auto do 5000-7000zł

21 Lut 2015, 18:00

Witam, przymierzam się do kupna pierwszego samochodu. Na początek kryteria
-Silnik 1.8, albo poniżej 2.0 z wiadomych przyczyn cen ubezpieczenia.
-Benzyna + LPG tylko i wyłącznie, raczej nie interesują mnie Diesle
- ~120KM, raczej nie mniej a jak mniej to niewiele, wiadomo najlepiej wiecej
-Względnie przyzwoite spalanie (wiadomo stare auta i tak bd ciągnąć ok 10-12l w LPG i wszystko zależy od egzemplarzu, ale aby średnia się w tym mieściła)
-Raczej Niemiec, względnie dobra dostępność i cena części ale jestem w tej kwestii otwarty na propozycje (ponadto Niemcy dobrze tolerują gaz :D )
-Względnie dobra blacharka, żeby mi po tygodniu progi nie odpadły.

Teraz przejdę do tego co mi się udało zauważyć, dowiedzieć z miejskich legend ect więc proszę o krytyczne traktowanie.

1. BMW E36, całkiem fajne autko, z względnie dobrymi cenami części, akceptowalnym spalaniem, w sumie z jednym mankamentem, że 95% egzemplarzy nadaje się na złom, lub do kapitalki za kolejne 10tyś. Większość tych aut to wynik katowania młodych gniewnych, driftów innych dziwnych rzeczy.
2. VW Passat B5, auto też niczego sobie, w silniku powyżej 1.8 i 2.0 są sensowne moce do wybory, spalenie też nie razi w oczy, można dostać w całkiem przystępnych cenach.
---2.1 VW Golf IV, też nie najgorsze auto ale jakoś mnie odpycha, wszędzie tego masa jeździ w pakiecie "WieśMaster" ale jak by była okazja nie pogardzę.
3. Opel Astra G, całkiem fajne autko, z silnikiem 1.8 125KM ma dość przyzwoite spalanie (w raportach) jednak tutaj troche głosów się znajdzie co do blacharki, byłbym wdzięczny gdyby ktoś się wypowiedział konstruktywnie na ten temat.
---3.1 Opel Vectra B, starsza i cięższa, nie wiem czy warta jakiejkolwiek uwagi, nie wiem czy się różni od Astry, bd wdzięczny za konstruktywne informacje.
4. Seaty, jednak nie wiem na co tutaj patrzeć, nie wiem czy cokolwiek warte.
5. Skody, to samo co wyżej z naciskiem ze bardziej przemawia do mnie seat
6. Wasze typy jestem otwarty na wszelkie opinie i propozycje aut.

To by było na tyle, wiem że takich tematów było 500, wiem że trochę przydługawy wstęp ale mam nadzieje, że stanie się on dobrą podstawą do ciekawej dyskusji :)

Będę wdzięczny za każdą odpowiedz.

Pozdrawiam, Adam.
Wiru
Nowicjusz

Auto: Brak

21 Lut 2015, 18:16

Passat B5 i Golf IV nie ten budżet.
A co powiesz na Renault?
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Lut 2015, 18:22

Barol napisał(a): Golf IV nie ten budżet.

Za 7000 zł już kupisz jakiegoś z 1,8 ale ideał to nie będzie
Przykładowo:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Lut 2015, 18:25

Nigdy nie miałem specjalnej styczności z Renault'ami z tego co słyszałem to te auta też cierpią na "blachę", dodatkowo czytałem też gdzieś na tym forum, że nie są zbyt zadowolone z gazu ale to są tylko "zasłyszane" informacje, może ktoś sprostuje.

Zapomniałem dodać, nie licze że auto będzie mi służyć wieczność. Raczej patrze na coś co posłuży od 3 do 5 lat, wiec cudów się nie spodziewam. W żadnym stopniu nie patrze na przebieg bo wiem że każde auto które kupie będzie miało ok 300tyś a prawdopodobnie i sporo wiecej.
Wiru
Nowicjusz

21 Lut 2015, 19:37

Jakie 1.8.. najprędzej 1.6..
Akurat Laguna po lifcie miała poprawione blachy więc rdzy nie uświadczysz ale z koleji Astra G też lubi sobie pordzewieć. Silniki dobrze znoszą lpg więc niewiem kto Ci takich głupot naopowiadał.

Pod uwage możesz także wziąść Civica VI VTEC,blacha fakt lubi sobie pordzewieć ale jak kupisz zdrową i dobrze zakonserwujesz masz spokój na dłuższy czas.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Lut 2015, 20:42

Civic wygląda całkiem nieźle... Wie ktoś moze jak tam silnik sobie radzi z awaryjnością (teoretycznie to pytanie retoryczne bo to japończyk no ale...) domyślam się że części pewnie swoje kosztują... Co do renault, citroenków i innych francuzików nie mam zbytnio przekonania... Jak będzie okazja to grzechem będzie nie skorzystać oczywiście :)
Jak w/w honda radzi sobie z gazem?
Wiru
Nowicjusz

21 Lut 2015, 21:01

Barol napisał(a):Jakie 1.8.. najprędzej 1.6..

To bardzo dziwne :shock: skoro A3 poszło mocno z cen i za 7k wyrwiesz już ładną z 1,8 pod maską a golf trzymałby cenę :shock: Też poleciał z tego co wiem.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lut 2015, 21:04

Spokojnie kupie Golfa 1.8 za 7k. Potaniały te auta.
Passata tez kupi ale tego nie polecam że względu na kiepski i drogi w naprawach zawias.
Co do rdzy i jej braku.
Vectra gnije. W zasadzie przedlift i polift ale w polifcie poprawiono owe zabezpieczenie. Warto zabezpieczyć
Astra jak zadbana i bezwypadkowa nie ma prawa gnić- ocynk.
BMW e36 również gnije, progi najczęściej, później nadkola. Warto zabezpieczyć.

Skoda Octavia za ten budżet będzie okej- jakieś 1.8/2.0 znajdzie.
Z Seatów raczej nic. Od ok. 8k mozna Leona znaleźć ale taniej nie bardzo.

Vectrą możesz spokojnie się interesować, nie wiem czemu Cię odrzuca ta starość jesli Passat to auto konstrukcyjnie rok młodsze a e36 weszło w 90 albo 91 roku..

Co do cen
e36- szukać można nawet za 4k ale lepiej w górnej granicy bo będą najbardziej zadbane. Najprędzej jakieś 1.8/2.0 znajdziesz.
Astra- minimum jest tutaj 7k, także na styk..
Golf- jak wyżej.
Vectra- od 5.5k szukaj poliftów, najlepiej w górnym budżecie bo będzie ładnie wyposażone 1.8/2.0
Passata odpuść ze względu na zawias ale jak sie uprzesz to od 6k początki produkcji 1.8 znajdziesz. Tutaj również możesz poszukać A4- te same problemy z zawiasem.

Co do moich propozycji to
Pug 406 FL- za 7k będzie ładnie wyposażony z 1.8. Tutaj jak bezwypadek to nie gnije- pełny ocynk. Jeden z najlepszych francuskich samochodów.
Audi A3 8L- nie będzie miało problemów z blachą o ile znajdziesz bezwypadkowy egzemplarz. 1.8 starczy. Znajdziesz coś z początków produkcji od 6k.

Co do spalania. Ekonomiczne nie będą VAG-owskie silniki. Okolice 10-12l w mieście to norma.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Lut 2015, 21:10

Koniu napisał(a):Passata tez kupi ale tego nie polecam że względu na kiepski i drogi w naprawach zawias.

Może sam zawias nie jest na tyle kiepski tylko projektanci VW nie przewidzieli widocznie że trafi do PL gdzie jakość dróg jest kiepska przez co ten zawias jest nietrwały, choć jak już kiedyś pisałem u mojego chrzestnego jest już nie robiony od 3 lat a zrobił już tym autem ze 40000 km. Ale jeden przypadek nie świadczy o tym, że zawias jest idealny bo taki raczej nie jest.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lut 2015, 21:25

Co do Audi A3 mam niezbyt przyjemne wspomnienia, kuzyn miał, wkładał, klął, po czym sprzedał... Może to był pojedynczy przypadek no ale złe wspomnienie pozostało...
Odwołując się jeszcze do e36, to i owszem szukać można, równie dobrze można dobierać w BJ mając 20 z dużym prawdopodobieństwem wpadki i wtopienia sporej ilości kasy w naprawy po katuszach jakie przeżyło to auto... Trudno trafić w miarę zadbany egzemplarz...
Rozumiem, że tą astrą ew warto się interesować bo jak nie będzie walnięta to posłuży bez rdzy?
z tego co mówicie to Passata lepiej sobie odpuścić. Tak też chyba zrobię...
Ktoś się jakoś jeszcze odniesie do w/w Hondy? warta jakiegokolwiek zachodu na naszym rynku ?

@Edit: znalazłem coś takiego :) ----> [link do oferty na Allegro wygasł]
realnie z której strony dostał?
Wiru
Nowicjusz

22 Lut 2015, 01:54

Przód na 99% robiony,lampy z polifta,maska krzywo spasowana.
Barol
Awatar użytkownika

22 Lut 2015, 12:15

Wiru napisał(a):Co do Audi A3 mam niezbyt przyjemne wspomnienia

jak masz z tym autem nieprzyjemne wspomnienia to dziwne, że Golf się załapał do Twojego zestawiania, bo to akie same auta praktycznie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

22 Lut 2015, 13:24

Z czystym sumieniem mogę polecić Peugeota 406. Zadbany egzemplarz posłuży naprawde wiele lat.

[link do oferty na Olx wygasł] takie pierwsze lepsze z brzegu ogłoszenie.
gustawson
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 03 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Omega BFL
Silnik: 2.5 V6 170 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2000

22 Lut 2015, 15:54

Pug 406 też wydaje się całkiem sensowną propozycją. Jak w nim wygląda tolerancja na LPG i części? Auto jest dość popularne wiec raczej trochę tego jest ale wole zapytać.
Golf i A3 to ewentualność, znajdzie sie okazja to nie pogardzę, ale oba auta do mnie nie przemawiają w żaden sposób.
W Hondzie Civic VI strasznie przemawia do mnie spalanie (według raportów bo tym się sugeruje) jednak z tymi autami jest problem z blachą i z dostępnością na naszym rynku :/ a szkoda.
Macie jeszcze jakieś ciekawe typy?
Wiru
Nowicjusz

22 Lut 2015, 18:46

Civic VI jest okej. pali mało. Warto zabezpieczyć przed rdzą. W Twoim budżecie będzie bardzo dobry egzemplarz. Warto zwrócić uwagę jeszcze na Rovera 45 (sedan wygląda bardzo elegancko). Tam problemem są uszczelki pod głowicą, jednak jest to bardzo przekoloryzowany problem. Po prostu trzeba przypilnować, wymienić i już. Nie ma aut bez wad.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra