Pierwsze auto do 6 000zł

08 Lut 2013, 19:17

Witam!

Zrobiłem prawko 4 miesiące temu i powoli udaje mi się odłożyć kase na pierwszy samochód. Planuję na niego wydać maksymalnie 6 000zł, w związku z tym mam pare pytań.

Co proponujecie na pierwsze auto, zależy mi aby był w sedanie (nie chce mikry, seicento, tico etc), chciałbym żeby był ekonomiczny(w gazie), patrząc po pierwszych furach znajomych, wiem też że na pewno nie chce z nią latać po warsztatach co dwa miesiące. Po lekkim rozeznaniu zastanawiam się nad Hondą Civic i Oplem Astrą. Marzy mi się Mazda 323f i Ford Probe, ale domyślam się że znaleznienie niezajechanego auta o sportowym wyglądzie graniczy z cudem.

Mam tez pytanie odnosnie samego kupowania, o co pytac się sprzedawców żeby nie wyczuli nowicjusza i moga mi wpechnąć każdą bajkę?
Czym przede wszystkim kierować się w wyborze auta?

Pozdrawiam,
Michał
Crow001
Obserwowany

Auto: Nie mam

08 Lut 2013, 22:57

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tylko unikaj 1.5 bo lubią olej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Lut 2013, 23:35

Astra tak, ale nie wersje isuzu. Odradzam.
cbmaniak
Nowicjusz

Auto: ASTRA G

09 Lut 2013, 07:52

I tu sie mylisz bo jednostka ISUZU to trwała jednostka i nie ma problemu z serwisem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

09 Lut 2013, 11:53

Civica V w najlepszym stanie idzie znaleźć przeważnie w wersji sedan, chociaż to nie jest żadna reguła. Albo pokusić się o Civica VI w wersji hatchback, które są przeważnie ~2 tys. tańsze od 3 d. jajek i sedanów.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

09 Lut 2013, 12:12

cbmaniak napisał(a):Astra tak, ale nie wersje isuzu. Odradzam.

A co Ty chcesz od tych silników?
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulator zimą
    Śnieg, ostry mróz… jednym słowem zima – to czas, kiedy nawet najlepsze akumulatory potrafią zawieść i spowodować, iż nasz samochód w pewnym momencie po prostu nie odpali. Co robi wtedy kierowca? ...
    Rajdowa Celica GT4 Carlosa Sainza na sprzedaż
    Wystarczy 199 000 euro i oryginalna Celica GT4 ST165 Carlosa Sainza może być twoja. Samochód, którym słynny Hiszpan zajął drugie miejsce w Rajdzie Grecji 1991, został wystawiony na sprzedaż przez belgijską firmę ...

09 Lut 2013, 15:46

Dzięki za odpowiedzi, z tym sedanem sie jakoś nie upieram, głownie żeby była ekonomiczna, najlepiej w gazie i nie wyglądało jak pudełko w stylu tico czy seicento.
Crow001
Obserwowany

Auto: Nie mam

09 Lut 2013, 17:28

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km