Pierwsze auto do 6 000zł

08 Lut 2013, 20:17

Witam!

Zrobiłem prawko 4 miesiące temu i powoli udaje mi się odłożyć kase na pierwszy samochód. Planuję na niego wydać maksymalnie 6 000zł, w związku z tym mam pare pytań.

Co proponujecie na pierwsze auto, zależy mi aby był w sedanie (nie chce mikry, seicento, tico etc), chciałbym żeby był ekonomiczny(w gazie), patrząc po pierwszych furach znajomych, wiem też że na pewno nie chce z nią latać po warsztatach co dwa miesiące. Po lekkim rozeznaniu zastanawiam się nad Hondą Civic i Oplem Astrą. Marzy mi się Mazda 323f i Ford Probe, ale domyślam się że znaleznienie niezajechanego auta o sportowym wyglądzie graniczy z cudem.

Mam tez pytanie odnosnie samego kupowania, o co pytac się sprzedawców żeby nie wyczuli nowicjusza i moga mi wpechnąć każdą bajkę?
Czym przede wszystkim kierować się w wyborze auta?

Pozdrawiam,
Michał
Crow001
Obserwowany

Auto: Nie mam

08 Lut 2013, 23:57

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tylko unikaj 1.5 bo lubią olej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Lut 2013, 00:35

Astra tak, ale nie wersje isuzu. Odradzam.
cbmaniak
Nowicjusz

Auto: ASTRA G

09 Lut 2013, 08:52

I tu sie mylisz bo jednostka ISUZU to trwała jednostka i nie ma problemu z serwisem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

09 Lut 2013, 12:53

Civica V w najlepszym stanie idzie znaleźć przeważnie w wersji sedan, chociaż to nie jest żadna reguła. Albo pokusić się o Civica VI w wersji hatchback, które są przeważnie ~2 tys. tańsze od 3 d. jajek i sedanów.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

09 Lut 2013, 13:12

cbmaniak napisał(a):Astra tak, ale nie wersje isuzu. Odradzam.

A co Ty chcesz od tych silników?
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Chevrolet Corvette C1
    Zupełnie inne oblicze ma natomiast Corvette C1. Pierwsza generacja legendarnego sportowego Chevroleta była dostępna wyłącznie ze zdejmowanym dachem. Miała być odpowiedzią na brytyjskie i włoskie kabriolety importowane po ...

09 Lut 2013, 16:46

Dzięki za odpowiedzi, z tym sedanem sie jakoś nie upieram, głownie żeby była ekonomiczna, najlepiej w gazie i nie wyglądało jak pudełko w stylu tico czy seicento.
Crow001
Obserwowany

Auto: Nie mam

09 Lut 2013, 18:28

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km