Pierwsze auto do 6-7 tys.

31 Sty 2018, 20:03

Witam wszystkich,
chciałbym się doradzić w sprawie wyboru i zakupu auta. Będzie to mój pierwszy samochód. Prawo jazdy mam od niedawna,więc można powiedzieć, że jestem żółtodziobem :)
Kilka słów o tym czego szukam i do czego będzie mi potrzebne auto:
a.) mieszkam w Warszawie, ale za bardzo po mieście nie mam zamiaru jeździć - jedynie na jakieś większe zakupy raz na tydzień i jak coś będzie trzeba załatwić.
b.) raz na miesiąc będzie zapewne robiona trasa Warszawa - Płock - Warszawa
c.) lubię podróżować, więc chciałbym wykorzystywać auto na wypady po Polsce. Dobrze żeby była możliwość wrzucenia na dach rowerów
(ewentualnie bagażnik na hak)
d.) myślałem o aucie na gaz, ale nie jest to wymóg (choć przy częstych podróżach po Polsce, wydaje mi się, że byłby wskazany)
e.) na chwilę obecną myślałem o aucie pokroju Golf IV (5-drzwiowy). Ogólnie wolę auto 4/5 drzwiowe, ale nie sedan. Kombi na chwilę obecną wydaje mi się za dużym autem na sam początek. Docelowo za jakiś rok, dwa chciałbym zakupić Multivana pod kątem podróży, a to auto zostawić na taki codzienny użytek.
f.) na chwilę obecną chciałbym przeznaczyć na zakup ok. 6-7 tys. Stąd też pomysł na Golfa IV. Myślałem też o Focusie MK2, ale tu już budżet większy by się zdał...

Jakie auta, modele byście doradzili? Dodam, że ogólnie jestem zielony odnośnie kwestii technicznych i mechanicznych. Tak więc byłbym wdzięczny za wszelkie rady, sugestie itp.

Pozdrawiam.
kanu
Nowicjusz

Auto: Nie mam

31 Sty 2018, 20:28

Na zakup Focusa II potrzebujesz co najmniej +50% do założonego budżetu.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

31 Sty 2018, 21:19

Zdaje sobie z tego sprawę. Dlatego zainteresowałem się właśnie Golfem. Choć jak tak przeglądam, to zacząłem zastanawiać się też nad Seatem Leonem I. Co o nim sądzicie?
kanu
Nowicjusz

31 Sty 2018, 21:50

Leon I to technicznie Golf IV w ładniejszym opakowaniu - dobry wybór, tylko funduszy będzie na styk na auto z początku produkcji.
azzurro
Aktywny

31 Sty 2018, 22:06

6-7 tys na Leona? nie da rady...chyba że 2000 rok 1,4 75 koni ale to będzie żółw nawet w miasto kiepsko tym wyjeżdzać, bo zdaje się ale tutaj pewności nie mam że Leon jest tak jak Octavia nieco cięższy od Golfa.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

31 Sty 2018, 22:07

Raczej bez 8-9k nie ma co podchodzić. Szkoda pieniędzy, będziesz żałować.
Lepiej kupić Golfa, w lepszym stanie, z lepszym silnikiem i wyposażeniem.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

31 Sty 2018, 22:33

Pionek ceny rynkowe Leonów 1.4 są takie same jak 1.6, dopiero 1.8 i 1.8T są droższe.

galakty z jakim lepszym silnikiem, skoro są tam identyczne jednostki? Golf z tych samych lat będzie w tej samej cenie i wcale nie lepiej wyposażony. No chyba że polecasz mu coś z lat 90tych.
azzurro
Aktywny

31 Sty 2018, 23:25

No właśnie, czytałem, że Leona lepiej z silnikiem 1,6 szukać. Znalazłem takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jest też kilka ogłoszeń z silnikiem 1,4 , ale nie wiem czy jest sens na takiego patrzeć?

A jakbyście się zapatrywali na tego Golfa:
[link do oferty na Olx wygasł]
kanu
Nowicjusz

31 Sty 2018, 23:44

Jeśli chcesz Leona to szukaj czegoś bezpośrednio od właściciela a nie handlarza bo jest duże prawdopodobieństwo na trafienie miny.
Golf ładny ale prawy tył wygląda na robiony (nierówne szczeliny między zderzakiem i błotnikiem a klapą niż z drugiej strony).

Ja ze swojej strony dorzucę Citroena Xsare,Opla Astre G i Renault Megane.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - bardzo ciekawy opis więc raczej ktoś wie co ma.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tylko pytanie co z tym gazem..
[link do oferty na Olx wygasł] - błąd w mocy (ten silnik ma 90km) i dopytaj dlaczego przednie lampy są od polifta choć pewnie nie będzie wiedział bo to handlarz..
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 14lat w jednych rękach a wgnieciony błotnik to dobry argument do zbicia ceny.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Lut 2018, 14:47

Dzięki za podesłane ogłoszenia. Najciekawiej prezentuje się Astra. Xsara w ogóle do mnie nie przemawia... Co do Meganki, to zastanawiałem się,ale nad dwójką... choć w tym przypadku jest duży rozbrat cenowy.

A co sądzicie o tych:
- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kanu
Nowicjusz

01 Lut 2018, 14:51

Dwójkę sobie odpuść za te pieniądze.

1. Mam mieszane uczucia.
2. Nie ma klimy nawet.
galakty
Forumowicz VIP

01 Lut 2018, 14:57

Ta Astra z Żyrardowa ma jakoś dziwnie poskładany przód i lakier wydaje się w podejrzanie dobrym stanie jak na pełnoletnie auto segmentu C z przebiegiem 250tys.
azzurro
Aktywny

01 Lut 2018, 15:32

A co sądzicie o Nissanie Almera N16? Warto zaprzątać sobie nim głowę?
Przykładowo - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kanu
Nowicjusz

01 Lut 2018, 16:39

Trochę poczytałem i wyszło, że Almera nie jest zbytnio dobrym wyborem :) Dlatego dalej pozostaje głównie przy Golfie albo Leonie. Znalazłem kilka kolejnych ogłoszeń (ogólnie Golfy są bardzo popularne):
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do oferty na Allegro wygasł] - tu Golf III, ale wydaje się bardzo zadbany?

I tak na dokładne trafiłem też na Fiata Stilo (ten akurat ma uszkodzoną skrzynię, ale ogłoszenie mnie zaciekawiło). Nie wiem tylko jakie opinie ma ten model

Galakty a czemu masz mieszane uczucia odnośnie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
kanu
Nowicjusz

01 Lut 2018, 16:45

1. Nie bawiłbym się w sprowadzane, tym bardziej, że tłuczony.
2. Nie z 1.4
3. Oj mały potworek z niego :) Martwią mnie nadkola i sam stan blacharki, trzeba dokładnie sprawdzić bo lubią gnić... No i pewnie sporo lat już na LPG śmiga. Poza tym całkiem ciekawy wóz z racji silnika i wyposażenia (lepsze niż te Golfy wyżej).
4. Stilo za 3500 :D Nie.
5. Bo z komisu i wygląda dziwnie, nie mam zdania po prostu, odpuściłbym.
galakty
Forumowicz VIP