Pierwsze auto do 6-9 tysięcy złotych

28 Paź 2018, 19:20

Cześć!
Nadszedł czas na kupno pierwszego samochodu. Budżet to ok 6-9tys (ale w przypadku bardzo dobrej okazji jestem w stanie nagiąć do 10,5tys, ale jeśli mam tyle wydać to chciałbym znaleźć coś komfortowego i pojeździć tym przynajmniej 4 lata. Miejsce poszukiwań to aglomeracja śląska (promień 10km od Katowic) lub Kraków (samo miasto).

Czego szukam: Auto do jazdy po mieście + 3/4 wycieczki po ok 300km + wakacje do 2000km. Nie potrzebuję super silników (do tej pory miałem do czynienia z 90KM w 207 i 106KM w Octavii 3 i uważam je za wystarczające). Ważniejszy od osiągów jest stan techniczny a w przypadku górnej graniczy budżetu celowałbym w lepsze wyposażenie.

Po wstępnej selekcji wytypowałem kilka samochodów:
Polo: [link do oferty na Olx wygasł]
C3: [link do oferty na Olx wygasł]

Powyższe są chyba od handlarza, jednak nie chciałem ich skreślać.

Następnie mamy:
Megane: [link do oferty na Olx wygasł]
Clio: [link do oferty na Olx wygasł]
Fabia: [link do oferty na Olx wygasł]
Fabia: [link do oferty na Olx wygasł]
206: [link do oferty na Olx wygasł] (tu mam wątpliwości co do przebiegu i rozrządu przy 70tys)
Yaris: [link do oferty na Olx wygasł]

Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje - wiem, że warto szukać jeszcze Golfa 4 i Audi A3, ew. BMW E46. Może ktoś z Was ma lepszego nosa do ofert i pomoże? :)
coldpl7
Nowicjusz

28 Paź 2018, 19:27

Więc tak, silniki 1.4 w grupie VAG odrzuc, jest z nimi kilka problemów.

Za 9 tyś dostaniesz Golfa 4 1.6 MPI które z pewnościa pojezdzi te 4 lata, możesz pomyslec jeszcze o Octavii (gorsze osiagi ale latwiej o zadbany egzemplarz)

Megane mk2 do wyrzucenia zbyt duzo problemow sprawia to auto, Clio za 6-7tyś okej tylko szukaj raczej silnika 1.4

206 z tym silnikiem bardzo fajne autko, jedno z nielicznych francuskich aut które moge polecic

Yaris do bólu proste i poprawne auto, ale jeśli najpierw przejedziesz sie 206 a pozniej yarisem to nie zdecydujesz sie na to auto :) to taki troche nowoczesniejszy matiz jesli chodzi o design i wykonanie wnętrza

A3 mogłbyś dostć z tym samym silnikiem co Golf ale w gornej granicy swojego budzetu wiec raczej odpusc (nie napisales jeszcze czy masz osobny budzet na pakiet startowy)
E46 za 9tys to juz kompletnie nie ma co ogladac
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

28 Paź 2018, 19:46

Dzięki za odpowiedź. Jeśli chodzi o 206 to miałem okazję nią jechać parę razy i szczerze mówiąc średnio mi się podobało (choć nie skreślam). Co sądzisz o tym konkretnym egzemplarzu? Myślisz, że to jest szansa, że to prawdziwe dane?

I co sądzisz o autach sprowadzanych i z komisów? Czy kompletnie nie warto szukać?
coldpl7
Nowicjusz

28 Paź 2018, 19:47

Wszystko spoko ale mowisz wakacje do 2000km i myslisz nad Polo czy Yarisem? Ja tym nad morze nawet nie chcialbym jechac ze slaska..
Trzy lata temu bylem ze znajomymi nad morzem,pojechalismy Octavia 1.9TDI i na miejscu kazdy byl wyjeb... po podrozy wiec pomysl co bedzie w przypadku chocby Yarisa..

Podalem to jako przyklad z wlasnego doswiadczenia.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Paź 2018, 19:50

Jak najbardziej moze byc taki przebieg
a co do aut z komisów to nie ma reguły, miałem jedno auto z rodziny które sypało sie co kilkadziesiat km, drugie od prywatnej osoby rowniez sie sypalo, trzecie kupilem od handlarza i przez 2 lata wydalem tylko 1200zl na usterki

musisz obejrzec auto z kims kto sie zna i wie na co zwrocic uwage, jesli auto przejdzie "wstepna selekcie" to nawet warto zapalcic 200zl za sprawdzenie auta w ASO

@Barol raz na rok taka trase mozna przebolec
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI

28 Paź 2018, 19:54

Ja po 500 km w Astrze J na tylnej kanapie miałem dosyć (do 500 km jeszcze spoko, ale potem to co 100 km postój był), a tu ktoś myśli o 2000 km w Yarisie... Już nawet nie chodzi o komfort, tylko jedź 2000 km z wyciem pod maską i szumem w uszach. Przecież takie auta już przy 100 km/h wołają o litość.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chevrolet Corvette C1
    Zupełnie inne oblicze ma natomiast Corvette C1. Pierwsza generacja legendarnego sportowego Chevroleta była dostępna wyłącznie ze zdejmowanym dachem. Miała być odpowiedzią na brytyjskie i włoskie kabriolety importowane po ...

28 Paź 2018, 19:57

Raziel11 napisał(a): jesli auto przejdzie "wstepna selekcie" to nawet warto zapalcic 200zl za sprawdzenie auta w ASO

Taa chyba niewiesz ile ASO czasami potrafi krzyknac za sprawdzenie..

Raziel11 napisał(a):@Barol raz na rok taka trase mozna przebolec

Wiadomo zalezy dla kogo ale ja juz bym wolal jechac pociagiem..

Raziel11 napisał(a):musisz obejrzec auto z kims kto sie zna

Miasto po sasiedzku wiec gdyby cos to sluze pomoca w ogledzinach :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Paź 2018, 20:55

Co do dalekich tras małym autem - mam znajomych, którzy zaliczyli w tym roku wyjazd do Włoch (z Krakowa ok 1000 w jedną stronę) Citroenem C1 1.0. Dwójka dorosłych + dwójka dzieci + bagaże.
Sprzedali, drugie, większe auto bo jak usłyszałem - "cytryna to idealne auto na każdą okazję oprócz wakacji".
I w sumie warto się zastanowić czy dla kilkunastu godzin jazdy rocznie warto wydawać więcej na części/naprawy/ubezpieczenie/paliwo na co dzień.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Paź 2018, 20:58

Invi napisał(a):I w sumie warto się zastanowić czy dla kilkunastu godzin jazdy rocznie warto wydawać więcej na części/naprawy/ubezpieczenie/paliwo na co dzień.

1. W ten sposób to skończymy na autobusie.
2. O ile więcej zapłacisz za segment C? Czy np. Clio z 1.2 wyjdzie dużo taniej niż Megane z 1.4? W Clio jak belka pójdzie to koszta będą takie same. Jak już to by trzeba szukać danego modelu, który będzie najtańszy w utrzymaniu, a nie segmentu.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007