Pierwsze auto do 6000 zł

11 Paź 2015, 21:10

Witam, jak w temacie poszukuje auta do 6000 zł.
EDIT> Zapomniałem dodać, że obowiązuje mnie OC dla młodych..

Moje oczekiwania:
- tani w utrzymaniu (części, ubezpieczenie)
- niskie spalanie (gaz+benzyna najlepiej)
- w miarę się prezentujący (matiz, ford ka itp. odpadają..)

Wytypowałem kilka aut:
- Honda Civic VI z silnikiem 1,4. Hatchback lub Sedan , ponoć te auta są wytrzymałe
- Laguna, Mondeo - w lagunie niestety silnik 1,8 co się wiąże z wyższym ubezpieczeniem
- Peugeot 206 - niby ok ale ponoć słabo znosi polskie drogi, no i wygląd też trochę nieciekawy
- Opel Astra - silnik 1,4 trochę bardziej pojemne(tak mi się wydaje) od hondy ale czy lepsze?

Liczę na jakieś subiektywne porady :)
Z góry dziękuje!
Ostatnio edytowany przez kierowca82, 11 Paź 2015, 21:43, edytowano w sumie 1 raz
kierowca82
Nowicjusz

Auto: Nie mam

11 Paź 2015, 21:23

206 to pokraka samochodu
Mondeo Mk2 2.5 v6 jak znajdziesz z gazem to bierz ale musisz mieć jeszcze kase na pakiet startowy. Inne silniki się nie gazują dobrze. Lagune I 1.8/2.0 znajdziesz spokojnie, dobrze znoszą LPG. Zobacz na Vectre jeszcze
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Paź 2015, 21:38

Takie silniki to spory wydatek na ubezpieczenie, chyba że się myle..
kierowca82
Nowicjusz

11 Paź 2015, 21:46

Możesz wziąć współwłaściciela ale jeśli będziesz opłacał sam to rzeczywiście sensowne są silniki 1.4-1.6 w kompaktach tj. Civic, Astra, Rover :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

11 Paź 2015, 21:48

No ok, to z góry wykreślę tego peugeota.

Civic niby się chwali wytrwałością, o astrze dużo nie wiem tyle, że sporo ich na ulicach. A rover? coś konkretnego?
kierowca82
Nowicjusz

11 Paź 2015, 22:05

Roverki też są fajne. Trwałe, tanie, dobrze wyposażone. Zobacz jeszcze na Corolle e10/e11, mazde 323f, almere n15. Astra jest dobra, tylko lepiej poszukać niemieckiej wersji bo jest lepsza w wielu kwestiach. Sam silnik okej :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Które kontrolki w samochodzie zwiastują problemy?
    Kontrolki znajdujące się na desce rozdzielczej samochodu mogą pełnić funkcje ostrzegawcze, informacyjne i alarmujące. W przypadku większości z nich wiadomo, co należy zrobić w momencie, gdy się zaświecą. Zdarzają się jednak ...

12 Paź 2015, 11:56

Wybór padnie na civic albo astre, ze względu na pojemność silnika (1400) z czym się wiąże tańsze ubezpieczenie.

Tylko teraz które z tych aut jest lepsze? Astra bardziej przestronna, może trochę lepiej wygląda ale ma mieszane opinie natomiast civic same pozytywy zbiera
kierowca82
Nowicjusz

12 Paź 2015, 12:14

Kupujesz tanie auto używane, więc bardziej liczy się stan danego egzemplarza od marki, jednak mimo wszystko wolałbym Civica, bo:
- będzie oszczędniejszy (nie trzeba gazować) i dynamiczniejszy (silnik wysoko się kręci),
- lepiej się prowadzi,
- ma mniej "typowych" usterek (aczkolwiek teraz to bardziej kwestia wyeksploatowania danego egzemplarza).
Oczywiście jeśli znajdziesz zadbaną Astrę to też warto ją kupić.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

12 Paź 2015, 12:19

Właśnie spojrzałem na auta Rover które ktoś wyżej polecił, autka fajnie wyglądają nie za duże przestronne silnik 1,4.

Ale czy są dobre? Oszczędne? jakieś opinie o tych samochodach?

EDIT. Myślę, że już nie ważne. Poczytałem opinie i jest masa negatywów.
Ostatnio edytowany przez kierowca82, 12 Paź 2015, 12:42, edytowano w sumie 1 raz
kierowca82
Nowicjusz

12 Paź 2015, 12:31

kierowca82 napisał(a):Ale czy są dobre? Oszczędne? jakieś opinie o tych samochodach?

Osobistych doświadczeń z tą marką nie mam, dwóch znajomych jeździło Roverami i strasznie im się sypały, ale być może pechowo trafili. Jeden z forumowiczów (kirin88) jeździł kilkoma Roverami i bardzo je sobie chwalił. Na pewno ich dużą zaletą jest cena - można znaleźć tanio dobrze wyposażone, młode auto. Czy trwałe? Tego nie wiem, opinie w internecie są skrajnie różne.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Paź 2015, 12:52

Będę miał problem między astrą a civic..
Chociaż opinie Hondy są lepsze od Astry i to trochę za mną przemawia
kierowca82
Nowicjusz

12 Paź 2015, 13:12

Opinie to jedno, znalezienie zadbanego egzemplarza to drugie - wbrew pozorom rynek wtórny zalany jest zapuszczonymi szrotami i trudno znaleźć coś ładnego. Nie ograniczaj się w tym budżecie do jednego modelu - lepsza wychuchana Astra po emerycie niż Civic po młodym kacie. Chyba, że dajesz sobie trochę czasu na znalezienie odpowiedniej sztuki to ok, wtedy rzeczywiście szukałbym Civica, bo to auto z charakterem. Przejrzyj strony klubowe (civicforum.pl, civicklub.pl), czasem pojawiają się na sprzedaż ciekawe egzemplarze z bogatą historią serwisową.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Paź 2015, 13:38

Jakbym już znalazł jakieś oferty civica, gdzie warto spojrzeć? gdzie szukać usterek? Jakieś rady?
kierowca82
Nowicjusz

12 Paź 2015, 14:24

Największa bolączka Civiców to oczywiście rdza - najszybciej lecą tylne nadkola i progi, ale ogólnie warto przejrzeć pod tym kątem całe nadwozie/podwozie, bo to kosztowne rzeczy w naprawie (czasami wręcz naprawa bywa nieopłacalna i auto nadaje się tylko na złom). Rzuć też okiem na elementy zawieszenia (z tyłu wielowahacz) i stan przekładni kierowniczej - to elementy, które z czasem wymagają ingerencji w każdym Civicu, niezależnie od generacji i są dosyć drogie w naprawie. O szczegółach poczytasz w poniższym artykule, aczkolwiek zdaniem użytkowników 6 gen. część wad została tu wyolbrzymiona:
http://autokult.pl/11066,honda-civic-vi ... i-problemy
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Paź 2015, 15:03

Na tej stronce jest tak opisany jakby wszystko było słabą stroną tego auta :D

Astry lepiej wypadają? Domyślam się, że łatwiej będzie znaleźć niezajechane autko
kierowca82
Nowicjusz