Pierwsze auto do 7 tysięcy

01 Sty 2021, 19:35

Witam szukam od kilku dniu swojego pierwszego auta ale nie wiem wogule czym się kierować i jakie auto wybrać tego tyle jest. Szukam zarówno dieslów jak i benzyniaków może być z lpg. Najlepiej sedan albo hatchback ,5 drzwi, do 2000r. tani w eksploatacji, zadbany. Mam kilka ofert na oku czy ktoś pomógł by mi pomógł w wyborze auta albo jakieś polecił niedrogie auto w utrzymaniu które nie zmasakruje mojego portfela :D . Szukam ofert z Chojnic + ok 100 km fajnie jak by były jakieś bliższe oferty.
- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- [link do oferty na Olx wygasł]
oferty z marketplace:
-https://www.facebook.com/groups/129264860615152/permalink/1696093870598902/
- [link wygasł]
- [link wygasł]
- [link wygasł]
samocho0zi7
Nowicjusz

01 Sty 2021, 22:17

Ja bym zaczął od tego czego szukamy bo jednak Fabia 1,4/60 koni a Passat 1,9 tdi to jest różnica.
Za chwilę to będziemy W210 270 CDI szukali i zestawiali z Punto 1,2

Czyli jaki segment? Ja bym był za segmentem B, ewentualnie C - ale to też zależy od przebiegów rocznych i gdzie.
Na pewno odrzuciłbym Passata, za te pieniądze wersja FL będzie zajechana, Mondeo chyba też bezsensu.
Audi A3 ok...ale lepiej chyba iść w ładną Astrę G

Gdzie to auto ma jeździć i jakie przebiegi roczne?
Ja bym polecał Astrę G, Grande Punto 1,4 itp, albo Skoda Octavia 1,6
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

01 Sty 2021, 22:44

Auto będzie mi służyło do dojeżdżania do szkoły ok. 30 km dziennie. Nwm ile będzie wynosił przebieg rocznie bo dopiero zaczynam przygodę kierowcy. Okej na początku też szukałem Astry G ale kumpel mi mówił że są drogie w utrzymaniu czy tak jest naprawdę? I czy jak szukać Astry to tylko 1.6 8v czy inne też będą dobre. W komisie wiem że jest Astra 1.6 8v 2000r 84 km za 5000tyś do rejestracji. Ogólnie to audi a3 jest droższe w utrzymaniu niż Astra ?
samocho0zi7
Nowicjusz

01 Sty 2021, 23:03

samocho0zi7 napisał(a):zukałem Astry G ale kumpel mi mówił że są drogie w utrzymaniu
co jest tak drogiego w Astrze, że nastoletni Passat z dieslem i przebiegiem 400k jest tańszy? :shock:
samocho0zi7 napisał(a):Astra 1.6 8v 2000r 84 km za 5000tyś
drogo, poziom cenowy Lambo Aventadora z kilkoma dodatkami :ok:

Skup się na szukaniu najprostszego auta w najlepszym stanie technicznym, rozmiaru max Golfa, a3, Astry etc. Diesle będą raczej zmęczone z przebiegiem pół bańki, ale z LPG będzie podobnie, wiec nie ma co generalizować i filozofować. Trzeba dzwonić, jeździć i oglądać, bo dobre auta w tym budżecie znikają w kilka godzin.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Sty 2021, 23:16

Okej czyli iść zobaczyć tą astrę do komisu czy raczej sobie odpuścić? Właśnie w tym problem że nie wiem na co patrzeć wybierając ogłoszenia jakie silniki itp. wybierać jakie najlepiej wybrać do astry,audi a3 ,octavii czy golfa. Znajomy polecił mi też citroeny c4 .

Znalezione Ogłoszenia:
samocho0zi7
Nowicjusz

01 Sty 2021, 23:19

Tutaj już kwestia dobrze kupionego egzemplarza a nie modelu.
Z Twoich typów zainteresowalbym się:
A3 o ile mechanicznie wszystko ok
Corsą ( największy wróg to rdza)

Jeżeli szukasz benzynowego to bierz odrazu z gazem, po co przepłacać za paliwko?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Sty 2021, 23:27

Mi też najbardziej podoba się to audi tylko trochę daleko mam 160km więc słabo by było jechać na marne. Okej czyli na co zwracać uwagę przy oględzinach takiego auta.
samocho0zi7
Nowicjusz

01 Sty 2021, 23:35

Silnik ma chodzić równo, w oleju ma nie być masła a oleju w płynie chłodniczym. Zawias ma być bez zastrzeżeń, sprzęgło w normie i to w sumie wszystko co najważniejsze reszte pierdół olał typu nie podświetlający się przycisk.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Sty 2021, 02:37

samocho0zi7 napisał(a):Ogólnie to audi a3 jest droższe w utrzymaniu niż Astra ?

No wiesz turbosprężarka która gości pod maską A3 a której nie ma w Astrze sama się nie zregeneruje, Sprzęgło z dwumasą tez ma inną cenę niż zwykłe sprzęgło.
Astra ze zwykłym benzyniakiem pojeździ na zwykłym Akumulatorze typu 45 Ah, do diesla raczej większe sie montuje i cena w górę itd..

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Skrzynia biegów: Manualna

02 Sty 2021, 12:58

Ta astra fajna tylko daleko ode mnie i raczej bym musiał być pewien że ją chce. W między czasie znalazłem kilka fajnych ofert każda rada wskazówka mile widziana :D Inne propozycje także mile widziane obszar to Chojnice, pomorskie + 100km.
samocho0zi7
Nowicjusz

02 Sty 2021, 13:07

Wybrałeś auta bez gazu i takie które są dość paliwożerne jak na swoją pojemność. Nie rozumiem twojego roku rozumowania ale ok.
Z tych wszystkich wybralbym fiestę, dość przyjemne auto, tanie w eksploatacji, rozrząd na łańcuchu więc masz to z głowy przy czym dość dynamiczny jak na swoją pojemność, spalanie w normie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Sty 2021, 13:40

Jak pisałem nie znam się na autach stąd to rozumowanie :D Staram się wybrać jak najbardziej zadbane niestety nie wiem jakie silniki są dobre. Znalazłem jeszcze kilka ofert z marketplace:
- [link wygasł] Vw 1.4 z gazem 2000r.
- [link wygasł] modeo mk3 tddi 2000r.
- [link wygasł] Octavię 1.9 tdi to takie sobie.
- [link wygasł] to jest najbardziej interesują
samocho0zi7
Nowicjusz

02 Sty 2021, 16:59

Jutro bedę w okolicach Czarne-Szczecinek i szukam w tamtych okolicach auta do obejrzenia i bym od razu obejrzał moje propozycje :
- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] trochę drożej wyjdzie ale chyba warto...
- [link do oferty na Olx wygasł] z tego co się dowiedziałem wszystko jest okej z autem i mam 300tyś przebiegu.
- [link do oferty na Olx wygasł] fajny golf tylko nwm czy godny uwagi i polecenia :D
samocho0zi7
Nowicjusz

02 Sty 2021, 20:07

vw 1.4 najn
ford 2.0 tdci tylko po 2005
Octavia ok
Megane II kategoryczne najn

A3 trzeba kod silnika sprawdzić
Golf ładny, ja bym obejrzał tylko zapytaj jaki konkretnie silnik tam siedzi bo nie było takiego 140 koni.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Sty 2021, 20:15

Też bym postawił na Golfa.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012