Pierwsze auto do 7k

18 Mar 2017, 15:37

Cześć,

Jestem świeżo upieczonym kierowcą w związku z czym prośba o pomoc w wyborze auta.
Zamierzam głównie poruszać się po mieście.

Zależy mi na tym, żeby auto było przede wszystkim ekonomiczne oraz tanie w ewentualnych naprawach.
Prośba o info na jakie modele zwracać uwagę w tym budżecie. Samochodu szukam w woj. Mazowieckim głównie w okolicach warszawy.
Czy kupno samochodu z gazem w tym budżecie będzie rozsądne czy też nastawiać się badziej na benzyne ??
Czytam sporo wątków na tym forum i w tym budżecie polecane jest np. Clio II - powiem szczerze, że model wpadł mi w oko.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Na co zwracać uwagę jesli chodzi o to Clio ??
Jakie inne modele polecalibyście w tym budżecie.

Z góry, dzięki za Wasz poświęcony czas i pomoc :) . Pozdrawiam,
daevii
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 03 2017
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam :)

18 Mar 2017, 15:50

Pierwsze Renault Clio bym odradzał. Wygląda w miarę, ale ma podstawowy minus - brak klimatyzacji.

Drugie Clio - to samo, do tego poprzedni model i nie wiadomo jak wygląda tapicerka pod tymi pokrowcami.

Trzecie Clio - auto poflotowe. Jeździł tym pewnie jakiś przedstawiciel. Do tego jest po przygodach, bo prawe drzwi nie bardzo zgrywają się z błotnikiem. Kierownica wytarta i jakoś poduszka kierowcy nie bardzo odpowiada odcieniowi koła. Wgniotka przy tylnej lampie. Szkoda czasu.

Ostatnie Clio chyba najlepiej się prezentuje i ma dobry przebieg (ciekawe, czy realny).

Z mojej strony, zdecydowanie polecam Ci szukać egzemplarza z klimatyzacją. Nie musisz się ograniczać do Clio, bo masz jeszcze takie auta, jak Ibiza, Golf, Polo, czy tym podobne. Nie skupiaj się na roczniku, czy przebiegu (z tym w Polsce często nie wiadomo, czy jest realny), a na stanie technicznym samochodu.

W Clio wiele rzeczy się nie dzieje. Trzeba sprawdzać, czy tylne zawieszenie nie stoi pod kątem, bo jest tam typowe francuskie rozwiązanie - belka skrętna, która czasami wymaga regeneracji. Poza tym trzeba skupić się na tym, czy auto nie ma żadnych objawów z elektryką - czy zawsze odpala na ciepłym, zimnym, czy wszystko we wnętrzu działa... Jak to mówią "Renault ma wiązki elektryczne z papieru", więc wilgoć i lata im bardzo szkodzą.
Autotesto
Początkujący

Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie posiadam

18 Mar 2017, 16:26

Ten ostatni ma cały przód w innym odcieniu i przedni lewy błotnik jakoś kiepsko spasowany.

Zerknij na te:
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko sporo wyświetleń zastanawia.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - od nowości w jednych rękach.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Mar 2017, 18:21

Kurcze szkoda ze ten 3 nie ma klimatyzacji. Klimka jednak by się przydała i dorzucę to jako kryterium wyboru auta - 5letnie dziecko bedzie jezdzilo jako pasażer także nie chce żeby się maluch ugotował....
Edit:

Ten pierwszy i drugi fajne.
Znalazłem jeszcze takie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - malo informacji od sprzedającego, zdjecia wygladają ok - z pewnością nie dostrzegam mankamentów :-P

[link do oferty na Olx wygasł] - Przebieg wydaje się przekręcony.
daevii
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 03 2017
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam :)

18 Mar 2017, 20:03

Obydwa wyglądają w miarę ok
Nie liczy się przebieg a stan, kupujesz kilkunastoletnie auto więc ważniejsze jest jak był użytkowany/serwisowany. Gość w robocie zarżnął nowe clio w 20kkm
Swoją drogą to miejskie auto więc nie robi zwykle takich przebiegów jak fury z segmentu D
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Mar 2017, 21:13

daevii napisał(a):Kurcze szkoda ze ten 3 nie ma klimatyzacji. Klimka jednak by się przydała i dorzucę to jako kryterium wyboru auta - 5letnie dziecko bedzie jezdzilo jako pasażer także nie chce żeby się maluch ugotował....

Zawsze możesz wstawić wentylatorek na malucha, ale tu raczej chodzi o problem z przyszłą odsprzedażą, po prostu nikt nie chce auta bez klimy za takie pieniądze (niektóre za 3k już mają klimatyzację).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007