Pierwsze auto do 8 tysięcy

18 Mar 2015, 16:52

mike1735 - naprawdę uważasz, że Xsara to wzór niezawodności? :shock:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

18 Mar 2015, 16:57

Auta francuskie może wzorem niezawodności nie są, ale nie odstają też od niemieckiej konkurencji. Ranking niezawodności TUV dla aut 10 i 11 letnich:

Miejsce - Marka - Model - % udziału poważnych usterek - średni przebieg
1 Toyota Corolla 21,8 119
2 VW New Beetle 24,6 107
3 VW Golf 24,9 144
4 MercedesKlasa A 29,9 120
5 Mazda 323 30,5 112
6 Skoda Octavia 30,9 164
7 Citroën Xsara 31,5 131
8 Opel Astra 32,4 125
9 Seat Ibiza 32,8 122
10 Audi A3 33,4 139
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

18 Mar 2015, 17:11

Ossy - po pierwsze, wierzysz w te rankingi? :) Po drugie - usterka usterce nierówna, najistotniejsze są te, które unieruchamiają samochód na trasie, a z takimi niestety borykają się te auta (oczywiście nie wszystkie). Wiadomym jest, że nie ma samochodu, w których nic się nie psuje, no i każdy ma prawo jeździć tym, co mu się podoba - nie dla każdego przecież głównym kryterium przy szukaniu auta jest trwałość. Sądzę jednak, że dla kogoś rozglądającego się za"mało usterkowym autem" można znaleźć coś pewniejszego niż Xsara...
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Mar 2015, 18:32

Tu nie chodzi, że Xsara jest czy nie jest awaryjna tylko o to, że w tej kasie kupisz ładną i zadbaną sztukę. Lepiej jeździć dobrze utrzymanym francuzem niż zmęczonym niemcem, bo jeździmy stanem ale wielu Polaków tego nie rozumie, dlatego widzimy tyle szrotu na drogach.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Mar 2015, 19:06

Trochę poszperałem ponownie i znalazłem kilka sztuk, jestem ciekaw co o nich powiecie

406
[link do oferty na Olx wygasł]

Avensis

Corolla

Xsara
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
otigiruru
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 02 2015
Auto: Nie mam

18 Mar 2015, 19:17

Jeszcze chwilowy off
Łysy, nie chodziło mi o to, że Xsara to wzór niezawodności, bo zdaje sobie sprawę, że tak nie jest. Są jednak gorsze auta pod tym względem, tyczy się to również C5. I tak jak powiedział dzida, lepszy zadbany francuz czy inne auto "kiepskiej marki", niż zajeżdżone renomowanej :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

18 Mar 2015, 21:12

Pamiętajcie, że to auta 10 - 15 letnie, nie nówki z salonu, gdzie możemy rozpatrywać wadliwość jednostek napędowych itp. Tutaj WIĘKSZOŚĆ zależy od stanu technicznego auta. Ja znam rodzinę w której są trzy Xsary, pokochali te auta i nigdy nie sprawiały im większych trudności. Jest jedno ale. Dbają. A w polskich realiach to coś bardzo rzadkiego. Tutaj wszystko jest jak najtaniej, jak najszybciej.

Dlatego bez urazy, ale jak miałbym kupić zadbaną Alfę Romeo a zaniedbaną Corollę... Dobra, zły przykład :D Zaniedbanego Opla - wybrałbym AR, nawet i z silnikiem TS.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

18 Mar 2015, 21:58

Bez jaj że Xsara to awaryjne auto,dość często było tutaj na forum polecane a tu nagle robicie ją awaryjną :shock: za te pieniądze dostanie bardzo ładną sztuke więc napewno bym jej nie odrzucał.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

18 Mar 2015, 22:10

Niestety ale jakoś teraz w mojej okolicy ciężko Xsarę znaleźć. Mogli byście mi powiedzieć, jakiego silnika szukać. Do mich potrzeb (głównie krótkie trasy) disel 2.0 wydaje się zbędny, są jeszcze silniki 1,4 które z kolei nie wiem czy nie są za słabe.

Na chwilę obecną najciekawszą ofertą wydaje mi się taka
martwi mnie jedynie to delikatne pęknięcie na tylnym zderzaku.

Znalazłem jeszcze jedną ciekawą sztukę
Ostatnio edytowany przez otigiruru, 18 Mar 2015, 22:38, edytowano w sumie 1 raz
otigiruru
Nowicjusz

18 Mar 2015, 22:36

Mi się wydaje że cały tył był robiony (od tylnych drzwi tył ma inny odcień lakieru) a w zderzaku nie ma pęknięcia tylko to poprostu brak zaślepki od holowania.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

18 Mar 2015, 22:39

Dzięki. A mógł byś mi jeszcze powiedzieć coś o tym egzemplarzu
otigiruru
Nowicjusz

18 Mar 2015, 22:44

Tylne prawe koło coś skrzywione więc może być belka do regeneracji. Ja osobiście bym odpuścił handlarzy a szukał czegoś bezpośrednio od właściciela z podwórka.
Barol
Awatar użytkownika

18 Mar 2015, 23:59

No cóż chyba jednak xsara nie odjedzie z pod mojego bloku (bo jej niema na okolicznym rynku :lol: ) (tak już śmieję się sam z siebie)

W takim razie należy zmienić rodzaj samochodu, poza tymi już wcześniej podanymi które jeszcze będę przeglądał, chciał bym się zapytać czy warto rozejrzeć się za C 5 bo znalazłem dwie w całkiem rozsądnej odległości od Kutna. Na przykład taka
otigiruru
Nowicjusz

19 Mar 2015, 07:05

Prezentuje się dość dobrze i ma dobry silnik :ok:
Barol
Awatar użytkownika

19 Mar 2015, 07:49

mike, dzida, Killaz - oczywiście, że lepiej jeździć zadbanym francuzem niż zmęczonym niemcem, tylko kto każe autorowi kupować zmęczonego niemca? :) Za 8k można mieć przecież zadbanego niemca/japońca (oczywiście nieco starszego od Xsary/C5, ale w niczym im nie ustępującego, a w jednej, istotnej dla autora kwestii, bijącego te auta na głowę), a przede wszystkim zadbanego francuza z gatunku tych ogólnie polecanych - Lagunę I/406. No, ale co kto woli, chciałem pokazać autorowi drugą stronę medalu, bo tzw. "stereotypy" nie biorą się z niczego.
otigiruru - zapytaj właściciela tej C5 dlaczego sprzedaje ją po zaledwie roku od nabycia, skoro jest taka dopieszczona. I jeszcze ta niska cena, w dodatku do negocjacji...Jeśli faktycznie jesteś nią zainteresowany ostro negocjuj cenę w dół, to tzw. "wieczne auta", problemy z odsprzedażą są potworne (znajomi moich rodziców strasznie długo męczyli się, żeby pozbyć się swojej C5-tki, też kupionej w salonie, serwisowanej, garażowanej itd.), więc nie zdziwię się jak sprzeda Ci ją za 6k. albo za jeszcze mniej. I poszukaj warsztatu specjalizującego się w cytrynkach, byle kowal tego nie naprawi.
Pomijając kwestię, o której wspomniałem w swoim pierwszym poście to bardzo przyjemne, oryginalne auto - sam zresztą miałem kiedyś krótką fazę na punkcie najnowszej generacji C5, bo wygląda świetnie i jeździ się tym niezwykle wygodnie. Zrobisz jak uważasz :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika