Pierwsze auto do 8 tysięcy

17 Mar 2015, 10:05

Witam wszystkich forumowiczów :D

Niedawno odebrałem prawko i poszukuję pierwszego samochodu. Służył będzie przede wszystkim do codziennej jazdy po mieście (praca, zakupy, itp.), od czasu do czasu wypad gdzieś do znajomych (około 60 km w jedną stronę) i kilka razy w roku dalszy wyjazd "wakacyjno-rodzinny" ponad 300 km w jedną stronę.

Planowany budżet na samochód to 8 tysięcy, ale jeżeli znalazło by się coś naprawdę dobrego to można go odrobinę naciągnąć.

Wymagania
4/5 drzwi
ocynkowane nadwozie (aby mi pod chmurką zaraz nie przefarbowało na rudy kolor)

Preferencje
hatchback lub sedan a w żadnym wypadku kombi (za duże)
jakieś sensowne wyposażenie
mała awaryjność
sensowne koszty napraw/części
silnik do 1.6

Mieszkam w Kutnie, zakres poszukiwań to jakieś 70 - 100 km (jak warto to może nawet trochę dalej)

Po przejrzeniu sporej ilości tematów obecnie skłaniam się w kierunku Citroena Xsary a w związku z tym pytanie jaki silnik do tego samochodu był by najlepszy. Ewentualnie jakieś inne propozycje będą również mile widziane.
otigiruru
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 02 2015
Auto: Nie mam

17 Mar 2015, 10:41

Czemu do 1.6? Xsara jest OK, blacha świetnie zabezpieczona, ale pamiętaj, nie kupujesz nowego auta, z salonu, tylko używane - więc nie wiadomo nigdy, czy powłoka zabezpieczenia nie jest naruszona, wystarczy obcierka, kolizja, rysa a nie daj Boże stłuczka, a rdza zawita.

Ode mnie lecą:
- Peugeot 406 (a tutaj polecam 2.0, w ostateczności 1.8)
- Opel Astra G 1.6 8v (ocynk jest, ale obejrzyj uważnie stan podwozia, szczególnie tył, belka, wydech)

Trzeba uważać. Może się okazać, że auto bez ocynku będzie w lepszym stanie niż niby ocynkowany, powypadkowy składak.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

17 Mar 2015, 10:52

Jakoś tak sobie wymyśliłem, że koszty utrzymania (ubezpieczenia i zużycia paliwa) będą niższe.
otigiruru
Nowicjusz

17 Mar 2015, 11:03

Bodajże koszty rosną znacząco od pojemności powyżej 2000 cm^3. No i charakteru auta, Coupe zazwyczaj są droższe.

Ostatnimi czasy pojawiło się mnóstwo tematów typu "auto do 8 tys. zł", przejrzyj je, może pojawi się jakaś propozycja która cię zainteresuje.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Mar 2015, 21:46

Ode mnie Renault Laguna I po lifcie,Megane I również po lifcie.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Mar 2015, 22:42

Barol napisał(a):Ode mnie Renault Laguna I po lifcie,Megane I również po lifci

Co ty tak za każdym razem i każdemu polecasz Lagune I ? nie ma innych aut?
Ja wolałbym i polecam np Punto II albo Fabie.

Killaz napisał(a):Opel Astra G 1.6 8v

To mocno przestarzały, aczkolwiek dość trwały silnik. Lepszym wyborem będzie 1.4 16V Ecotec :idea:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Przyczyny dymienia z rury wydechowej w dieslu
    Czy mając samochód z silnikiem wysokoprężnym (diesla) narażeni jesteśmy na dymienie z rury wydechowej? To pytanie pewnie zadaje sobie nie jeden właściciel diesla Postaram się opisać jakie są przyczyny dymienia z rury ...

17 Mar 2015, 23:26

Gdzie laguna, a gdzie fabia. Mimo że fabia będzie nowsza to raczej w niczym nie będzie lepsza. Już szybciej golf 4 może być porównywany. Już nie wspominając że laguna będzie oszczędniejsza od fabii :lol:
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

17 Mar 2015, 23:37

Laguna całkiem przyjemna.

Znalazłem coś takiego

Xsara
[link do oferty na Olx wygasł] to mój osobisty fawaory
[link do oferty na Olx wygasł] również przyjemna, niestety trochę daleko

C 5 (niezbyt się orientuję na temat tego modelu)

Carisma (podobnie jak przy C 5 nikła wiedza)

Mondeo (i znów brak wiedzy)
otigiruru
Nowicjusz

18 Mar 2015, 07:49

Mondeo mk3 od handlarza w tej cenie będzie gnijącą skarbonką bez dna.
"Mała awaryjność" i Xsara/C5? :no: Nie bez powodu te auta wyrobiły sobie na rynku kiepską opinię i można je kupić za grosze (chociaż też zależy jak się trafi). Ktoś zaraz napisze "bo to Francuzy", ale to argument z d..y, bo są przecież francuskie auta, które ogólnie uchodzą za bardzo solidne i trzymają cenę na rynku wtórnym (406, Laguna I).
Nie wiem po ile latają Carismy, ale podejrzewam, że za 6k egzemplarz z 2001 r. będzie raczej wymęczony.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

18 Mar 2015, 08:08

Krikus a co zabronisz mi co polecam? Wolałbym Lagune niż małą miejską Fabie którą strach wyjechać w trase..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

18 Mar 2015, 09:30

krikusowi zapewne bardziej chodzi o nowszą konstrukcję niż walory użytkowe. Ale my nie wiemy co woli autor tematu. Poza tym, coraz częściej te nowsze konstrukcje mają jakość gorszą od trzydziestoletnich 300D :mrgreen:
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Mar 2015, 10:34

łysy80 a co byś mi polecił pod względem awaryjności w tej cenie??

Bardziej interesują mnie walory użytkowe, więc skupiam się przede wszystkim na klasie C. Chciał bym aby dłuższa podróż była przyjemnością a nie katorgą (stąd klimatyzacja mile widziana :P )

Rozglądam się jeszcze za jaką Corsą w okolicy.
Ostatnio edytowany przez otigiruru 18 Mar 2015, 10:47, edytowano w sumie 2 razy
otigiruru
Nowicjusz

18 Mar 2015, 10:44

Corsa na pewno nie, jeśli chcesz zapuszczać się w dalsze podróże, które byłyby przyjemnością :)
Koledzy przede mną polecili dobre auta - 406, Laguna I. Ja dorzucę jeszcze przedliftową Toyotę Avensis I 2.0 - spalanie jak w silnikach 1.6 innych marek (przynajmniej według relacji użytkowników), kilka stówek więcej do OC jakoś przeżyjesz :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

18 Mar 2015, 11:08

Miało być Astra a nie Corsa (wszystko przez Corsę ojca :/ )

To w zasadzie jestem w kiepskiej sytuacji bo w promieniu 100 km jest dosłownie jedna Avensis 2.0, jedna 406 2.0 (ale mniej niż 5k to coś za tanio mi się wydaje) i jedna 1.8 oraz ze dwie Laguny :/

To jeszcze trochę was pomęczę :D
1. Czy Xsara (oczywiście II) jest w ogóle nie polecana, czy jest to samochód po prostu przeciętny? Jak prezentują się koszty ewentualnych napraw (w stosunku do innych modeli)
2. Co powiedzieli byście o Corolli E11
3. Ile musiał bym dołożyć np. do Laguny II (oczywiście po fl)
otigiruru
Nowicjusz

18 Mar 2015, 16:24

1. Xara to dobre auto i warto takiej poszukać. Łysy jak zwykle przesadza :roll:
2. Bardzo fajne i trwałe auto. Warto poszukać wersji G6. No i ta rajdowa legenda :naughty:
3. Lguna II FL to co najmniej 13k, ale lepiej szukać takich za 15 wzwyż
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004