Pierwsze auto do 8000zł

05 Lis 2012, 19:44

Witam. Od nowego roku zaczynam testy na prawo jazdy. A koło Lipca-Września chciałbym zakupić swój 1 samochód. Dodam że mam 17lat. Powiem szczerze, że mam z tym wielki problem. Chciałbym samochód właśnie do 8000zł. Przede wszystkim chodzi mi o to, by nie "zjadło" mnie paliwo. Najbardziej zainteresowany jestem dwoma modelami, mianowicie BMW E36 318is i Honda Civic 1.5i LS.. Oto 2 z nich.. [link do mobile.de wygasł] i [link do mobile.de wygasł]
I teraz pytanie.. Które z tych aut polecilibyście bardziej? Wiem że BMW pali sporo, lecz nie mam pojęcia ile rzeczywiście wynosi to w praktyce. Wiem też, że Honda spala mnie.. Lecz to tylko wiedza "Forumowa". Co do wyglądu, bardziej podoba mi się BMW, a w Hondzie 1 co chciałbym zrobić to zmienić jego wnętrze.. Oczywiście wnętrze nie jest dla mnie najważniejsze, a wcześniej podane rzeczy. Jak widać, chciałbym by auto miało trochę mocy, lecz przy tym było oszczędne i jak wspomniałem wcześniej, nie "zjadało" mnie paliwo. Powiem szczerze, że te 2 modele interesują i podobają mi się najbardziej. Lecz jestem skłonny przemyśleć każdą propozycję. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
guti
Nowicjusz

Auto: Nie mam

05 Lis 2012, 20:10

Przez te 10 miesiecy jeszcze kilka razy zmienisz swoje typy - poczekaj az zdasz, potem naucz sie jezdzic i za rok pomysl o wlasnym aucie
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

05 Lis 2012, 21:08

Sorry, ale takie auta to nie jest dobry pomysł na pierwsze auto, gdy praktyki ma się tyle, co się wyjeździło na 30 godzinach jazd. Moc będzie kusić, choć oczywiście lepiej mieć zapas, niż niedobór, ale tą mocą trzeba dysponować z głową, co jak widać po statystykach i drogach nie każdy 18 latek potrafi.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

05 Lis 2012, 21:18

Dokładnie,poczekaj zanim zrobisz prawko bo co chwile będziesz myślał o innym aucie,wiem z doświadczenia zarówno ja jak i pewnie koledzy tutaj.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

06 Lis 2012, 08:13

Zgadzam sie z kolegami,wiem jak to było u mnie,też miałem co chwile inne auta na oku aż wkońcu skonczyło sie na maluchu :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Lis 2012, 13:49

Barol - no to jestes hardkorem ;)
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna jazda w nocy
    Jazda w nocy poza obszarem zabudowanym jest bardziej niebezpieczna i trudniejsza niż za dnia. Podstawowym powodem jest ograniczony zasięg widzenia drogi, przeszkód oraz innych uczestników ruchu drogowego. "W ...

06 Lis 2012, 19:35

no jest ;) i prawdę mówi :) Ja szukałem samochodu 4 miesiące mimo, że miałem prawo jazdy w kieszeni, pieniądze i wybrany model :P Przez 4 miesiące szukałem konkretnego wyposażenia :P

Więc przez ten prawie rok zmienisz zdanie jeszcze 10tki razy :P

Pomijam kwestię mojego podejścia do E36 :P
nie rozumiałem miłości do samochodów... póki nie kupiłem Audi
Mietek851
Początkujący

Miejscowość: Lublin
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Rok produkcji: 1996

06 Lis 2012, 22:13

Na początku miało być Punto od kolegi,potem był telefon odnośnie malucha,szybka decyzja maluch a dlaczego?Mimo że mały to był w stanie idealnym i od 1właściciela,nie to co Punto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

07 Lis 2012, 18:54

Hmm.. Nad tymi samochodami myślę już chyba od 16roku życia. Ale skoro tak mówicie, to zapewne macie rację. Ale gdybyście mieli doradzić jakiś model, co by to było?
guti
Nowicjusz

07 Lis 2012, 18:56

Mietek851
Jakie jest Twoje podejście do E36? Chętnie posłucham :P
guti
Nowicjusz

07 Lis 2012, 23:36

Ja ostatnio bardzo często widzę rozbite E36. Młodość, brak doświadczenia, głupota i na koniec jest E36 zaparkowane wokół drzewa i przykre konsekwencje.

Pamiętam jak już miałem 17 lat to też myślałem co by tu kupić, a w rzeczywistości kupiłem auto, którego wcześniej nie brałem w ogóle pod uwagę. A też różne cuda się przewijały. Golfy, Focusy, Punta, Brava, Mazdy 323 itd., a stanęło na Megane, z której byłem mega zadowolony.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Auto: Opel Astra

07 Lis 2012, 23:45

ja bym się wstrzymał z wyborem konkretnego modelu. tak to nie ma sensu.
wiem coś o tym, bo byłem w podobnej sytuacji tzn. jestem, bo auta jeszcze nie mam :(
planuje dopiero na marzec-kwiecień kupić coś taniego.

w głowie przewijały mi się najpierw seicento, potem astra f, vectra b, lanos, ibiza, civic itd.
ChiquiTTa
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowieckie
Prawo jazdy: 09 08 2011

08 Lis 2012, 08:57

Ja posłuże sie jeszcze przykładem kolegi,chciał kupić auto z jakieś 2miesiące temu,nastawiał sie na Seicento albo Punto I,kiedyś z głupa mu powiedziałem żeby kupił sobie Matiza a on że nie chce bo brzydki i wogóle,jakoś na drugi dzień dostałem od niego telefon kupuje Matiza z naszej dzielnicy (właściciel dobrze u nas znany),kupił i jak mi potem sam powiedział nie żałuje bo przynajmniej jak sie rozbije czy ktoś mu przerysuje to mu nie będzie szkoda.
Barol
Awatar użytkownika

08 Lis 2012, 10:51

Z tym planowaniem tak właśnie jest ;)
Ja przed odebraniem prawka chorowałem na e39 :) Duży, mocny, elegancki- jeszcze chciałem wtedy silnik 3.0 TDi :D 186 koni bestia ma bodajże :D Oj głupim się było... Pewnego dnia dziewczyna powiedziała mi, że mężczyźni jeżdżą Audi no i tak zostało, pooglądałem oferty na allegro i urzekło mnie wnętrze oraz spalanie silnika, który mam w swojej A4ce :)

BMW fajne, ciągle mi się podoba. Zmieniło się tylko moje podejście- kiedyś nie rozumiałem, że mógłbym tego samochodu nie okiełznać.
Mocny silnik, napęd tył + zima i młody kierowca i różnie się to może skończyć. Jak jeszcze pomyślę, że może opon zimowych nie mieć... brrr

Ponadto nie wiem czy wiesz... Ale przynajmniej mój ubezpieczyciel, życzy sobie dopłatę 20% za sam fakt, że masz BMW :P
nie rozumiałem miłości do samochodów... póki nie kupiłem Audi
Mietek851
Początkujący

Miejscowość: Lublin
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Rok produkcji: 1996

08 Lis 2012, 20:39

HAHA moim pierwszym autem była wołga;) tak wszyscy nazywali moją piękną czarną jettę coupe 1.6d z 84r kupioną za 500zł;) A co do tematu to czy civic 1.5 to taki szatan?... Bmw gorzej bo tył napęd jeśli na początek to lepiej civic , a jeśli chcesz bmw to lepiej 1.6 pewnie łatwiejsze do ogarnięcia.
danielH
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 11 2008
Auto: Honda Accord
Silnik: f20z1 131KM
Rok produkcji: 1995